Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Ιουν-2019 08:25

  Τρ. Πειραιώς: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για άντληση κεφαλαίων 300 εκατ.

  Τρ. Πειραιώς: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για άντληση κεφαλαίων 300 εκατ.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11:09

  της Νένας Μαλλιάρα

  Στους διεθνείς επενδυτές για την άντληση κεφαλαίων με την έκδοση ομολόγου Tier II, απευθύνεται σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς. 

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, το βιβλίο προσφορών άνοιξε σήμερα το πρωί, ενώ στόχος της Τράπεζας είναι η άντληση ποσού 300 εκατ. ευρώ. Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις διαμορφώνουν το επιτόκιο της έκδοσης στην περιοχή του 9,5% - 10%.

  Το ενδιαφέρον από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα είναι ζωηρό, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι από την προηγούμενη Πέμπτη, έχουν πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο πάνω από 50 συναντήσεις με επενδυτές που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην ομολογιακή έκδοση της Τράπεζας Πειραιώς. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη έκδοση ομολόγου Tier II στην οποία προβαίνει ελληνική τράπεζα, ύστερα από 11 χρόνια.

  Την έκδοση, η οποία αναμένεται να αξιολογηθεί στη βαθμίδα Caa3 και CCC από τις Moody’s και S&P αντίστοιχα, "τρέχουν" η Goldman Sachs και η UBS. 

  Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των εποπτικών της κεφαλαίων, η Τράπεζα Πειραιώς είχε διερευνήσει τις αγορές για την έκδοση ομολόγου Tier II πέρυσι, ωστόσο χωρίς να προχωρήσει στην έκδοση, αφού το premarketing έδειχνε επιτόκια γύρω στο 12%. Σε συνεννόηση με τις εποπτικές αρχές, η Τράπεζα έλαβε προθεσμία μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 για να προχωρήσει σε έκδοση, ύψους 500 εκατ. ευρώ. 

  Παρακολουθώντας στενά και συνεχώς τις αγορές, η Τράπεζα Πειραιώς βγαίνει με την έκδοση στην παρούσα φάση, καθώς υπάρχει αφενός μεγάλη βελτίωση του κλίματος στις ομολογιακές αγορές, αφετέρου έχει προηγηθεί η συμφωνία με την Intrum, η οποία καθιστά δυνατή την έξοδο για ποσό σημαντικά χαμηλότερο από αυτό της αρχικής δέσμευσης. Την έξοδο της Τράπεζας Πειραιώς στις αγορές με την έκδοση του ομολόγου Tier II είχε ουσιαστικά προαναγγείλει στις 3 Ιουνίου ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, ανακοινώνοντας στους αναλυτές ότι η Τράπεζα είναι σε ετοιμότητα – χαρακτηριστικά, ready to go – για την ομολογιακή έκδοση. 

  Η έκδοση πραγματοποιείται με το κλίμα στην ελληνική αγορά ομολόγων να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Χθες ενδεικτικά, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε σε νέα ιστορικά χαμηλά και στο 2,590%, με πτώση 4,22% από τα επίπεδα της Παρασκευής. Το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων διαμορφώθηκε στις 289,6 μονάδες βάσης και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2010.

  Η ελληνική ομολογιακή αγορά κινείται στο θετικό κλίμα της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων, ενώ γενικότερα το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά assets είναι ζωηρό, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν στην έλευση μιας ισχυρής νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα που θα εφαρμόσει φιλικές προς την αγορά μεταρρυθμίσεις.

  Σε ειδικό επίπεδο, οι επενδυτές ποντάρουν στις προοπτικές της Τράπεζας Πειραιώς καθώς υλοποιείται το πρόγραμμα εξυγίανσης και ανάκαμψης του ισολογισμού της. Mε την πρόσφατη πώληση της θυγατρικής στη Βουλγαρία, Piraeus Bank Bulgaria, το πλάνο αναδιάρθρωσης το οποίο είχε εξαγγείλει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ολοκληρώθηκε. Ως αποτέλεσμα, τα σταθμισμένα στοιχεία ενεργητικού στον ισολογισμό της Τράπεζας Πειραιώς είναι πλέον μειωμένα κατά 3,6 δισ. ευρώ, με την Τράπεζα να καλύπτει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει έναντι των εποπτικών αρχών (SSM).

  Περαιτέρω, κατόπιν της συμφωνίας με την Intrum για την ανάθεση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της, η Τράπεζα θα λάβει ρευστότητα 328 εκατ. ευρώ και θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητά της στη διαχείριση του μη εξυπηρετούμενου ενεργητικού μας.

  Η νέα Τράπεζα Πειραιώς που θα προκύψει μετά τη συναλλαγή, θα είναι ένας ευέλικτος και προσανατολισμένος στο αποτέλεσμα οργανισμός, εστιάζοντας στις βασικές τραπεζικές δραστηριότητες (πρωταρχικά στις νέες χορηγήσεις για τις οποίες η Τρ. Πειραιώς έχει δεσμευτεί να εκταμιεύσει 4 δισ. ευρώ φέτος).

  Η συναλλαγή με την Intrum θα έχει θετική επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας κατά 80 – 85 μονάδες βάσης την πρώτη χρονιά, με την καθαρή κεφαλαιακή επίπτωση να διαμορφώνεται στις 100 μονάδες βάσης στα τέλη του 2021.

  Σημειώνεται ότι η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς έχει ανακοινώσει και υλοποιεί το νέο στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της Τράπεζας μέχρι το 2023.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ