Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 15-Ιουν-2019 20:00

  Πολλαπλασιάζονται οι κατοικίες και τα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας

  Πολλαπλασιάζονται οι κατοικίες και τα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Αυξημένα κατά 270%, έναντι του 2016, είναι τα ξένα κεφάλαια που επενδύθηκαν το 2018, στην αγορά κατοικίας, έχοντας διαμορφωθεί σε 655 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με όσα αναφέρει η πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ. Μία από τις βασικές αιτίες της συγκεκριμένης μεταβολής είναι τα πολυάριθμα εγχειρήματα αλλαγής χρήσης σε κατοικία παλαιών ή κενών κτηρίων, τάση που εμφανίζει σημάδια υποχώρησης το τελευταίο διάστημα, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, Το 2018 οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 1,6%, σύμφωνα με την ΤτΕ και το κόστος κατασκευής κατά 0,6%, εξέλιξη που ενίσχυσε ελαφρά τα κίνητρα για την κατασκευή κτηρίων, όπως αναφέρει ο ΙΟΒΕ. Εκτός όμως, από τα καινούργια συγκροτήματα κατοικιών, οι νέες αναπτύξεις στο κέντρο της Αθήνας αφορούν και ξενοδοχεία.

  Τα ξενοδοχεία

  Ισχυρή ζήτηση φαίνεται ότι συγκεντρώνει η περιοχή της Ομόνοιας λόγω και του μεγάλου αριθμού παλιών και κενών προς αξιοποίηση κτηρίων. Έτσι, ο αμερικανικός όμιλος Marriott προγραμματίζει την κατασκευή του δεύτερου στην Ελλάδα ξενοδοχείου με το σήμα Moxy, έχοντας, πρόσφατα, εγκαινιάσει στην αχαϊκή πρωτεύουσα το Moxy Patra Marina, που διαθέτει 116 δωμάτια. Στην Ομόνοια το Moxy, που θα αποτελεί επένδυση της τάξης των 18 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί, με ορίζοντα τον Δεκέμβριο 2020-Μάρτιο 2021, στην οδό Σταδίου 65, στη θέση του Σαρόγλειου Μεγάρου. Το οκταώροφο κτήριο, που είναι συνιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων με ποσοστά 62% και 38%, αντίστοιχα, και παρέμενε κλειστό, για πολλά χρόνια, μίσθωσε, ύστερα από διαγωνισμό, η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand για χρονικό διάστημα 25 ετών.

  Εδώ και μερικές εβδομάδες, την λειτουργία του έχει ξεκινήσει το ξενοδοχείο Academia of Athens, που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ομήρου 19 και διαθέτει 60 δωμάτια. Πρόκειται για ένα ακόμη brand του ομίλου Marriott, ενώ το κτήριο, όπου έχει αναπτυχθεί το ξενοδοχείο, ανήκει στο  Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, το οποίο, ύστερα από διαγωνισμό, έχει μισθωθεί από την λιβανέζικων συμφερόντων εταιρεία Yazbek Hotel Establishment. Το project είναι επένδυση ύψους 7,2 εκατ. ευρώ, με τον μισθωτή να καταβάλει, μηνιαίως, 100.000 ευρώ.

  Σε σύγχρονο ξενοδοχείο θα μετατραπεί και το κτήριο (πρώην Εσπέρια), επί των οδών Σταδίου 22 και Εδουάρδου Λω, ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ, που έχει εκμισθωθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους φιλοξενίας του Ισραήλ Fattal Hotels.  Το σχήμα κατέθεσε προσφορά με μηνιαίο ενοίκιο 95.800 ευρώ, δηλαδή σχεδόν διπλάσιο έναντι του αρχικά ζητούμενου ύψους 54.000 ευρώ.

  Η οδός Ερμού δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το χάρτη των νέων ξενοδοχείων, με το τετράστερο Elia Ermou Athens Hotel, που διαθέτει 123 δωμάτια και εννέα σουίτες, να μετρά λιγοστούς μήνες λειτουργίας. Πρόκειται για επένδυση της τάξης των 10 εκατ. ευρώ.

  Μία ακόμη από τις τελευταίες αφίξεις του κέντρου είναι το Niche Hotel, το οποίο αποτελεί την μετασκευή επταώροφου κτηρίου γραφείων, στη συμβολή της Λεωφόρου Συγγρού με την οδό Βούρβαχη, σε ξενοδοχειακή μονάδα με 37 δωμάτια και 73 κλίνες. Κοντά στον άξονα που συνδέει την Αθήνα με τα νότια προάστια, στην οδό Φαλήρου βρίσκεται και το Athens BC Hotel, που αναμένεται να κόψει κορδέλα το προσεχές διάστημα και ανήκει στην εταιρεία Μπλε Κέδρος.

  Από το κύμα της δυναμικής επέλασης του κατοικείν στο κέντρο της Αθήνας δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα boutique hotels, τα μικρά, δηλαδή, αστικά ξενοδοχεία που διαθέτουν μικρό αριθμό δωματίων και διατηρούν συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό ύφος. Στην λίστα των boutique hotels ανήκουν το Athens 4, που ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από μερικούς μήνες, σε πενταώροφο κτήριο, εμβαδού 900 τετραγωνικών μέτρων στην οδό Πολυκλείτου 4 στην Αθήνα. Το ξενοδοχείο έχει αναπτυχθεί από την Celetrum, που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της το "18 Micon Str" (Μίκωνος 18). Η ίδια εταιρεία, πρόσφατα, εξασφάλισε το πράσινο φως για την αλλαγή χρήσης από επαγγελματικούς χώρους σε κατοικία, τριώροφου κτηρίου στη συμβολή των οδών Αγίων Ασωμάτων 10  και Τουρναβίτου 2. Το τελευταίο αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του το καλοκαίρι του 2020.

  Ένα ακόμη αστικό ξενοδοχείο 45 δωματίων, που αναμένεται να ανοίξει σύντομα τις πύλες του και ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της Intrakat, είναι το Athens Town House, στην οδό Κολοκοτρώνη 3-5. Η τεχνική εταιρεία έχει αναλάβει την 20ετή μίσθωση του τριώροφου διατηρητέου κτηρίου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού έναντι μηνιαίου μισθώματος 40.000 ευρώ.

  Το ιστορικό τρίγωνο επέλεξε και το boutique hotel Blend, που διαθέτει 24 δωμάτια και βρίσκεται επί των οδών Αιόλου και Βύσσης 2, έχοντας πάρει τη θέση του Μεγάρου Παυλίδη, όπου, κατά το παρελθόν, στεγαζόταν το "Γλυκισματοποιείο Παυλίδη".

  Με τους επενδυτές να δίνουν σταθερά ψήφο εμπιστοσύνης στην περιοχή του Ψυρρή, στην οδό Σαρρή 40 έχει αναπτυχθεί το boutique ξενοδοχείο The Foundry που διαθέτει 12 δωμάτια. Έχει αναπτυχθεί στη θέση κτηρίου του 1930, που, αρχικά, αποτελούσε επέκταση των στάβλων των συγκοινωνιών της Αθήνας. Αλλά και η Εκκλησία της Ελλάδος φέρεται να σχεδιάζει σε εξαώροφο κτήριο 1.705 τ.μ. στην οδό Σαρρή 26, τη δημιουργία ξενοδοχείου.  Στην ίδια περιοχή και συγκεκριμένα στην οδό Ήβης θα αναπτυχθεί πενταώροφο ξενοδοχείο στη θέση κτηρίου γραφείων, που βρίσκεται στην κυριότητα της εταιρείας Ελληνική Φιλοξενία Σουίτες-Διαμερίσματα.

  Ακόμη στην οδό Νίκης ξεκίνησε, πριν από λίγες ημέρες, την λειτουργία του το ξενοδοχείο Urban Frame, που διαθέτει 15 δωμάτια και ανήκει στην HotelKeys, θυγατρική εταιρεία του Ομίλου HotelBrain. Ο τελευταίος διαθέτει χαρτοφυλάκιο 200 και πλέον ξενοδοχειακών μονάδων υπό διαχείριση, σε 70 προορισμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό.

  Οι κατοικίες

  Πεδίο δράσης για ξένους επενδυτές αποτελούν και τα έργα της αλλαγής χρήσης κτηρίων γραφείων σε κατοικίες. Η Ficus Investments είναι μία από τις εταιρείες με προέλευση το Ισραήλ που αναζητεί στην εγχώρια αγορά ακινήτων επενδυτικές ευκαιρίες, δίνοντας έμφαση στην απόκτηση, σε χαμηλές τιμές, κτηρίων γραφείων ή πολυκατοικιών. Αυτό το διάστημα, η εταιρεία, προχωράει, μέσω ελληνικής θυγατρικής, στην μετασκευή τριώροφου κτηρίου στην οδό Σαρρή στην περιοχή του Ψυρρή σε συγκρότημα κατοικιών με στόχο την πώλησή τους και στη συνέχεια τη βραχυχρόνια μίσθωσή τους (για λογαριασμό του νέου ιδιοκτήτη).

  Στο τιμόνι της Ficus βρίσκονται οι Ισραηλινοί Μπάρακ Μπαούμ και Γκαλ Νίνιο. Ο πρώτος δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά, ενώ, παλαιότερα, είχε διατελέσει διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Euromat, με αντικείμενο την τοποθέτηση αυτοματοποιημένων συστημάτων διαχείρισης καυσίμων. Συμμετέχει ακόμη στο διοικητικό συμβούλιο της επενδυτικής εταιρείας Blue Oak Investments, ενώ στο παρελθόν δραστηριοποιούνταν στην αμερικανική αγορά ακινήτων.

  Ο Νίνιο δραστηριοποιείται την τελευταία δεκαετία στην αγορά ακινήτων του Ισραήλ, ενώ επικεντρώνεται στην υλοποίηση εγχειρημάτων αστικής αναγέννησης.

  Ισραηλινών συμφερόντων είναι και εταιρεία που αναμένεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να προχωρήσει το προσεχές διάστημα στην μετασκευή  κτηρίου γραφείων   σε κατοικίες στην οδό Εμμανουήλ Μπενάκη στα Εξάρχεια, με στόχο την βραχυπρόθεσμη ενοικίασή τους.

  dimitris.delevegos@capital.gr 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων