Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Ιουν-2019 08:09

  Τρύπα 200 εκατ. στη ΔΕΗ από το φιάσκο ΡΑΕ - ΥΠΕΝ για τις ΥΚΩ

  Τρύπα 200 εκατ. στη ΔΕΗ από το φιάσκο ΡΑΕ - ΥΠΕΝ για τις ΥΚΩ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Δεκαοκτώ ημέρες απομένουν μέχρις ότου ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο της χρήσης του 2019 και η ΔΕΗ καλείται να διαχειριστεί στον ισολογισμό που θα κλείσει την τρύπα που έχει προκύψει, ύψους 200 εκατ. ευρώ, από τη μη καταβολή των χρεώσεων ΥΚΩ των παρελθόντων ετών.

  Για το ποσό αυτό είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις, ακόμη και δημοσίως, από την κυβέρνηση ότι θα καταβληθούν πριν το τέλος Ιουνίου και ουσιαστικά είχαν προϋπολογιστεί από τη ΔΕΗ. 

  Ωστόσο αφενός μεν η αδικαιολόγητη καθυστέρηση - κωλυσιεργία από πλευράς κυβέρνησης, αφετέρου δε η επιλογή της Ρυθμιστικής Αρχής να καταφύγει σε νομικισμούς αντί να αναλάβει τις ευθύνες της, δημιουργούν αδιέξοδο για τη ΔΕΗ.

  Πρόκειται για το θέμα που έχει προκύψει για την αποζημίωση που διεκδικεί η ΔΕΗ για τις παλιές χρεώσεις ΥΚΩ της περιόδου 2007 - 2011. Ενώ η ΡΑΕ έχει δικαιώσει ανεπίσημα το αίτημα της ΔΕΗ, εντούτοις δεν έχει προχωρήσει στην έκδοση επίσημης απόφαση, που θα επέτρεπε να προχωρήσει η καταβολή του επίμαχου ποσού.

  Αντίθετα ζήτησε από το ΥΠΕΝ να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση, παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ έχει στα χέρια της νομικές γνωμοδοτήσεις που τεκμηριώνουν ότι το θέμα μπορεί να διευθετηθεί άμεσα με απόφαση του Ρυθμιστή. Με δεδομένο μάλιστα ότι η βουλή έκλεισε, ουσιαστικά ο μοναδικός τρόπος να μη δημιουργηθεί μείζον πρόβλημα στη ΔΕΗ είναι η λύση να δοθεί μέσω ΡΑΕ.

  Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες συνεννοήσεις και ότι το ΥΠΟΙΚ είναι έτοιμο να προχωρήσει στην καταβολή των χρημάτων που είναι διαθέσιμα. 

  Το θέμα χαρακτηρίζεται από πηγές της ΔΕΗ ως σημαντικό και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των προβλημάτων που κληροδοτεί η απερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων