Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Ιουν-2019 07:50

  Τρ. Πειραιώς: Ξεκίνησαν οι επαφές με τους εργαζόμενους ενόψει Intrum

  Τρ. Πειραιώς: Ξεκίνησαν οι επαφές με τους εργαζόμενους ενόψει Intrum
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Νένας Μαλλιάρα

  Τις διαδικασίες μετάβασης στο νέο σχήμα που θα δημιουργήσει από κοινού με την Intrum για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της, ξεκίνησε η Τράπεζα Πειραιώς.

  Καθώς ο στόχος είναι η νέα εταιρεία να ξεκινήσει τη λειτουργία της την 1η Οκτωβρίου, η Τράπεζα Πειραιώς άρχισε την ενημέρωση και τις επαφές με τους περίπου 1.300 εργαζόμενους της μονάδας RBU που διαχειρίζεται σήμερα τα προβληματικά δάνεια της Τράπεζας προκειμένου να τους ενημερώσει ενδελεχώς για το νέο σχήμα και τις δυνατότητες που μπορεί να τους προσφέρει η μετάβασή τους σε αυτό.

  Η προοπτική της μεταφοράς της μονάδας διαχείρισης των NPEs από τον κορμό της Τράπεζας Πειραιώς είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από πλευράς εργαζομένων. Οι αντιδράσεις αυτές έχουν κοπάσει μετά τις επαφές της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς με την ΟΤΟΕ και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Τράπεζα έναντι των εργαζομένων για τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. 

  Έχοντας ξεκινήσει την εβδομάδα αυτή κατά ομάδες την ενημέρωση των εργαζομένων, η Τράπεζα Πειραιώς επιδιώκει όχι μόνο να ενημερώσει για το πώς θα λειτουργεί το νέο σχήμα, αλλά και να ενημερωθεί για τις ιδιαίτερες ανάγκες καθενός εργαζόμενου. Όπως συμφώνησε η διοίκηση της Τράπεζας με την ΟΤΟΕ, η μετάβαση των εργαζομένων στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί από κοινού με την Intrum εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του κάθε εργαζόμενου και όποιος επιλέξει να μην μετακινηθεί, θα απορροφηθεί σε άλλες εργασίες της Τράπεζας και δεν θα υπάρξουν απολύσεις.

  Ωστόσο, με το δεδομένο ότι το μέλλον των τραπεζικών εργασιών και της δομής των τραπεζών θα βαίνει συρρικνούμενο, ενώ από την άλλη, θα αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι εργαζόμενοι της μονάδας RBU αναμένεται να έχουν μεγαλύτερο όφελος από τη μετακίνησή τους.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η μετακίνηση αυτή θα είναι στην ουσία μία αλλαγή τίτλου εργοδότη και δεν θα θίγει σε τίποτα τη σημερινή σχέση εργασίας που έχουν οι εργαζόμενοι με την Τράπεζα.

  Όπως εξηγείται στους εργαζόμενους, η μετακίνησή τους στη νέα εταιρία θα γίνει με τις ίδιου τύπου συμβάσεις εργασίας (αορίστου χρόνου), τα ίδια εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, τη διατήρηση επιμέρους σχέσεων με την Τράπεζα (π.χ. προνομιακά επιτόκια δανείων), ενώ ακόμη και χωροταξικά δεν θα υπάρξουν αλλαγές. 

  Σημειώνεται δε ότι η αρχική διάρκεια ζωής της νέας εταιρίας Τρ. Πειραιώς – Intrum που έχει οριστεί στα 10 χρόνια, δεν σημαίνει ότι αυτή θα είναι και η διάρκεια του επαγγελματικού βίου όσων επιλέξουν να μεταβούν στο νέο σχήμα. Αντιθέτως, το αντικείμενο των NPEs θα έχει "ψωμί" για πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα, παρέχοντας στους εργαζόμενους που θα απασχοληθούν στον τομέα αυτό ευκαιρίες απασχόλησης και ανέλιξης.

  Η προοπτική αυτή διασφαλίζεται αφενός από το γεγονός ότι τα επόμενα χρόνια θα αναπτυχθεί μια πολύ ζωηρή αγορά διαχείρισης NPLs με επίκεντρο τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, αφετέρου από το ότι η Intrum εντάσσεται στους κορυφαίους servicers στην Ευρώπη.

  Πρόκειται για μια εταιρία διαχείρισης με ιστορία 100 ετών και μακροπρόθεσμη στρατηγική και παρουσία σε 24 χώρες, σε καμία από τις οποίες δεν έχει αποχωρήσει. Δουλεύοντας σε ένα τέτοιο οργανισμό, οι εργαζόμενοι θα έχουν κίνητρα αμοιβών και σημαντικές ευκαιρίες να εξελιχθούν επαγγελματικά διευρύνοντας την καριέρα τους.

  Επιπλέον, το εύρος των εργασιών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα αναπτυχθούν με τις επικείμενες τιτλοποιήσεις, καθώς και τα σχήματα ΤΧΣ (APS) και ΤτΕ (AMC), και στις οποίες εργασίες η νέα εταιρεία θα διεκδικήσει σημαντικό μερίδιο, προδιαγράφουν ότι μάλλον η εταιρεία θα  χρειαστεί να αυξήσει το προσωπικό της, παρά να το μειώσει. 

  Η νέα εταιρεία θα διεκδικήσει μερίδιο από τις επικείμενες τιτλοποιήσεις NPLs που θα φτάσουν τα 20 δισ. ευρώ, όσο και από τη δημιουργία του APS (σχήμα ΤΧΣ για μείωση NPEs) ή προοπτικά και από το AMC (προτεινόμενο σχήμα ΤτΕ), δεδομένου ότι η συμμετοχή στα σχήματα αυτά απαιτεί την ύπαρξη ανεξάρτητου διαχειριστή.

  Υπενθυμίζεται ότι η νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί με την κοινοπραξία Intrum (80%) – Τράπεζας Πειραιώς (20%) θα διαχειρίζεται "κόκκινα" δάνεια 28 δισ. ευρώ (το 1 δισ. από αυτά αφορούν το χαρτοφυλάκιο REOs της Τράπεζας Πειραιώς, τομέα διαχείρισης στον οποίο η Intrum καταγράφει εξαιρετικές επιδόσεις).

  Η νέα εταιρεία θα αναλάβει τη διαχείριση και μελλοντικών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Τράπεζας, καθώς επίσης χαρτοφυλάκια τρίτων προς διαχείριση. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων