Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 07-Ιουν-2019 11:25

  Προεκλογικό ρουσφέτι για τους συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ από την κυβέρνηση

  Προεκλογικό ρουσφέτι για τους συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ από την κυβέρνηση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:25

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Σε ένα ακόμη προεκλογικό ρουσφέτι, αυτή τη φορά προς τους συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας, προχώρησε η κυβέρνηση.

  Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του Capital.gr, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία με την οποία ρυθμίζει ευνοϊκά το θέμα των επικουρικών συντάξεων του ΛΕΠΕΤΕ, δημιουργώντας μία τάξη 16.500 προνομιούχων συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας. Η τροπολογία προβλέπει πως η Εθνική Τράπεζα θα πρέπει να καταθέσει στην πενταετία 40 εκατ. ευρώ για το επικουρικό του ΛΕΠΕΤΕ και να καταθέσει επίσης εγγυήσεις που θα καλύπτουν τα ελλείμματα του ΛΕΠΕΤΕ ώστε οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων του ΛΕΠΕΤΕ να παραμείνουν σταθερές εσαεί. 

  Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το ποσό των εγγυήσεων ερμηνεύεται σε 300 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να δεσμεύσει η Εθνική Τράπεζα, δεν αποκλείεται όμως να είναι και μεγαλύτερο. Εξέλιξη που ναρκοθετεί την προοπτική κεφαλαιακής σταθερότητας της Τράπεζας, καθώς και το πλάνο της αναδιοργάνωσής της που παρουσιάστηκε πρόσφατα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, αλλά και στις εποπτικές αρχές, υποχρεώνοντας ουσιαστικά τους μετόχους της ελληνικής τράπεζας να πληρώνουν τις συντάξεις του ΛΕΠΕΤΕ. Σημειώνεται ότι ο SSM είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του για τη συνέχιση της χρηματοδότησης του ΛΕΠΕΤΕ, ήδη από την εποχή της διοίκησης Λ. Φραγκιαδάκη, οπότε και σταμάτησε η καταβολή της επικούρησης του ΛΕΠΕΤΕ. 

  Οι συνεχείς διαπραγματεύσεις που είχε έκτοτε η διοίκηση της ΕΤΕ με την κυβέρνηση, φαινόταν ότι οδηγούσαν σε μία συναινετική λύση που θα ενέτασσε τους δικαιούχους του ΛΕΠΕΤΕ το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο ΕΤΕΑΕΠ και η Εθνική θα κατέβαλε 35 εκατ. ευρώ (σ.σ. ο CEO Παύλος Μυλωνάς είχε αναφέρει κατά την παρουσίαση του νέου επιχειρησιακού σχεδίου της Εθνικής Τράπεζας ότι για τον σκοπό αυτό η Τράπεζα έχει δεσμεύσει 35 εκατ. ευρώ) προκειμένου να ενισχύεται επιπλέον το ποσό που θα λάμβαναν πλέον της βασικής σύνταξης του ΕΤΕΑΕΠ οι συνταξιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ για κάποια χρόνια.

  Η τροπολογία, ωστόσο, που κατέθεσε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, κινείται εκτός του κλίματος συναίνεσης με την Εθνική Τράπεζα και επιπλέον δημιουργεί σοβαρές ανισορροπίες. Ειδικότερα, δημιουργεί δύο κατηγορίες συνταξιούχων εντός της Εθνικής Τράπεζας (αλλά και μεταξύ των συνταξιούχων των άλλων τραπεζών), καθώς οι συνταξιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ (αφορά όσους έχουν ασφαλιστεί προ του 2006) λαμβάνουν μηνιαίως επικουρική σύνταξη 750 – 1.000 ευρώ, ενώ οι νέοι συνταξιούχοι λαμβάνουν το 1/3 – ¼ του ποσού αυτού. 

  Σημειώνεται ότι οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας έχουν διεκδικήσει δικαστικά, αλλά και με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τη μετεργασιακή παροχή – Πρόγραμμα Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΛΕΠΕΤΕ), την οποία έχει διακόψει η Εθνική Τράπεζα, καθώς τονίζουν πως πρόκειται για προϊόν διμερούς συμφωνίας μεταξύ της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας και των εργαζομένων της που χρονολογείται από το 1949. Μάλιστα, είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους,  στην κατά δήλωση του Υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Πετρόπουλου, νομοθετική ρύθμιση για την αναγκαστική ένταξη/υπαγωγή τους στο ΕΤΕΑΕΠ.

  Αντισυνταγματική η τροπολογία, λέει η ΕΤΕ - θα προσφύγει για την ακύρωσή της

  Αντισυνταγματική χαρακτηρίζουν κύκλοι της Εθνικής Τράπεζας την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για το ΛΕΠΕΤΕ. 

  Παράλληλα, οι ίδιοι κύκλοι διαμηνύουν ότι "σε περίπτωση νομοθέτησης του προτεινόμενου μέτρου η τράπεζα θα προσφύγει άμεσα για την ακύρωση του ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων με γνώμονα την προστασία της ευρωστίας της τράπεζας και τα δικαιώματα των εργαζομένων μας".

  Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πηγές της Εθνικής Τράπεζας "Η ΕΤΕ με ευθύνη και κοινωνική ευαισθησία έχει πρωτοστατήσει ώστε να βρεθεί μία εύλογη και δίκαιη λύση στο δύσκολο κοινωνικό θέμα του ΛΕΠΕΤΕ. Διαφαινόταν το σκιαγράφημα μιας λύσης με αυτά τα χαρακτηριστικά  που εμπεριείχε εύλογους συμβιβασμούς  και από τρία εμπλεκόμενα μέρη (συνταξιούχους, ΕΤΕ και Κυβέρνηση). HETE θα συνέβαλλε γενναιόδωρα σε αυτή τη λύση". 

  Παράλληλα, συμπληρώνουν: "Αιφνιδιαστήκαμε με την πρόσφατη κατάθεση της τροπολογίας, η  οποία χαρακτηρίζεται από πολλαπλές αδυναμίες και αδικίες. Επίσης, εγκυμονεί σημαντικούς οικονομικούς κινδύνους για την ΕΤΕ. Πρώτον, δημιουργεί συνταξιούχους δυο ταχυτήτων. Οι σημερινοί συνταξιούχοι (δηλαδή πριν την ψήφιση του νόμου) θα λαμβάνουν κατά την κατατεθείσα τροπολογία υψηλές συντάξεις, σε επίπεδα άνω του τριπλάσιου των υπολοίπων συνταξιούχων του δημοσίου. Οι σημερινοί εργαζόμενοι της τράπεζας αδικούνται, αφού η τροπολογία θα τους δώσει σημαντικά χαμηλότερες συντάξεις από τους σημερινούς συνταξιούχους, που θα βγαίνει μειούμενη για το διάστημα ασφάλισης μετά την 1/1/2015 (αρχικά άνω του 50%, ποσοστό που θα ανεβαίνει). Δεν μπορεί να υπάρχει κάποια λογική σε έναν τέτοιο διαχωρισμό. Δεύτερον, η εφαρμογή της λύσης θα έπληττε οικονομικά την ΕΤΕ σε τέτοιο βαθμό που κάποιος θα έπρεπε να αναρωτηθεί για τη ορθότητα σκέψης ή ακόμη χειρότερα για τη σκοπιμότητα, ειδικά σε μια χρονική στιγμή που η ΕΤΕ αρχίζει να ανακάμπτει. 

  Η τροπολογία προφανώς είναι αντισυνταγματική και μη συμβατή με τις διατάξεις του νόμου και το κανονιστικό πλαίσιο και δεν πρέπει να παραπλανηθούν οι συνταξιούχοι ότι ο κ. Πετρόπουλος που τα τελευταία δύο χρόνια καθυστερεί, με αυτήν την σπασμωδική κίνηση έχει βρει μια μόνιμη και βιώσιμη λύση. Όπως είναι αυτονόητο, σε περίπτωση νομοθέτησης του προτεινόμενου μέτρου η τράπεζα θα προσφύγει άμεσα για την ακύρωση του ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων με γνώμονα την προστασία της ευρωστίας της τράπεζας και τα δικαιώματα των εργαζομένων μας.

  Η τράπεζα συνεχίζει να πιστεύει ότι υπάρχει μια συναινετική λύση με την οικειοθελή συμμετοχή μας".

  Δείτε την τροπολογία στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία" 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων