Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Ιουν-2019 19:45

  Ράλι για τον Κέκροπα, εν αναμονή της απόφασης για την έκταση στο Ψυχικό

  Ράλι για τον Κέκροπα, εν αναμονή της απόφασης για την έκταση στο Ψυχικό
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με σημαντική καθυστέρηση έναντι της αρχικής πρόβλεψης, πληροφορίες κάνουν λόγο πως εντός των ημερών αναμένεται να κοινοποιηθεί η απόφαση που δικαιώνει, με βάση τις ίδιες πηγές, την εταιρεία ΚΕΚΡΟΨ στη πολυετή διαμάχη για την κυριότητα συνολικής έκτασης 200 στρεμμάτων στα παλαιά Λατομεία Ψυχικού. Η πληροφόρηση αυτή αποτυπώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τη μετοχή της εταιρείας να ολοκληρώνει τις συναλλαγές με σημαντική άνοδο, "κλειδωμένη" στο 30%.

  Κύκλοι της εταιρείας με τους οποίους επικοινώνησε το Capital.gr. έκαναν λόγο για μια θετική εξέλιξη στη 30ετή αυτή δικαστική διαμάχη, ωστόσο εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί αναφορικά με το χρόνο δημοσιοποίησης της απόφασης του Τριμελούς Εφετείο Αθηνών.

  Εφόσον επιβεβαιωθεί, όπως όλα δείχνουν, η πληροφόρηση αυτή, η Κέκροψ σχεδιάζει να υλοποιήσει οικιστική ανάπτυξη καθώς πρόκειται για μια περιοχή με υψηλότατη ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες, όπως αυτές που αναπτύσσει η εταιρεία. Επιπλέον, η εταιρεία θα προχωρήσει σε ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής, με επίκεντρο τα λατομεία, που σήμερα βρίσκονται σε σημείο εγκατάλειψης, με στόχο τη συνολική αναβάθμιση της έκτασης με τη δημιουργία χώρων πρασίνου, αθλητισμού κ.α. Σε αυτό θα επιδιωχθεί η συνεργασία με την νέα δημοτική αρχή Φιλοθέης – Ψυχικού.

  Να σημειωθεί πως από τα 193,867 στρέμματα της εκτός σχεδίου έκτασης του πρώην λατομείου, περίπου 185 στρέμματα έχουν κριθεί αναδασωτέα κάτι που σημαίνει πως δύναται να αξιοποιηθούν 8,8 στρέμματα.  

  Μια ευνοϊκή απόφαση για την Κέκροψ, πέραν από τη σημαντική επίπτωση που θα έχει στην αποτίμηση της Κέκροψ στο Χρηματιστήριο, δεδομένης της αξίας της προς αξιοποίησης έκτασης, θα δικαιώσει τις προσπάθειες που κατέβαλε η διοίκηση της εταιρείας, με επικεφαλής τον Πέτρο Σουρέτη, να τελεσιδικήσει η διαμάχη με το Ελληνικό Δημόσιο.

  Η αντιδικία της εταιρείας και του Δημοσίου επί της συγκεκριμένης έκτασης ήδη μετρά τρεις δεκαετίες. Το 1988 το Δημόσιο άσκησε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή, αξιώνοντας την ιδιοκτησία-ως δάσους- τμήματος της συγκεκριμένης έκτασης στην περιοχή των Τουρκοβουνίων (Λατομείο Ψυχικού). Ωστόσο, σύμφωνα με την εταιρεία, το Δημόσιο επί τουλάχιστον 70 χρόνια ρητά αναγνώριζε την κυριότητά της εταιρείας επί της έκτασης με σειρά επιδηλωτικών πράξεων.

  Πρωτοδίκως η αγωγή του Δημοσίου, απορρίφθηκε (απόφαση 5722/1997). Ασκήθηκε έφεση η οποία συζητήθηκε τον Απρίλιο του 2014 και έγινε δεκτή. Ακολούθως, η Κέκροψ άσκησε στον Άρειο Πάγο αίτηση αναίρεσης κατά της εφετειακής απόφασης, η οποία έγινε δεκτή. Στις 6 του περασμένου Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η ακρόαση στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών και αναμένεται, το πιθανότερο εντός των ημερών, η δημοσιοποίηση της απόφασης.

  Ν. Χρυσικόπουλος 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων