Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Ιουν-2019 10:38

  Γ. Περιστέρης: Ο στόχος των 2GW ΑΠΕ για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι πλέον ορατός

  Γ. Περιστέρης: Ο στόχος των 2GW ΑΠΕ για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι πλέον ορατός
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Στην πρωτοπορία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η οποία εδώ και 25 χρόνια δραστηριοποιείται στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ξεκινώντας σε μια περίοδο που κανείς δεν πίστευε ότι η πράσινη ενέργεια θα γινόταν κυρίαρχη και μαζική μορφή ηλεκτροπαραγωγής που θα άλλαζε τα πάντα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της εταιρείας Γ. Περιστέρης ανοίγοντας τις εργασίες της τακτικής Γενικής Συνέλευσης. 

  "Σήμερα η ΤΕΝΕΡΓ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής ΑΠΕ στην Ελλάδα και η μεγαλύτερη διεθνώς ελληνική εταιρεία. Πριν μερικά χρόνια βάλαμε το ορόσημο των 1000MW και ήδη το ξεπεράσαμε. Τώρα έχουμε βάλει το νέο ορόσημο των 2GW και στην κατεύθυνση αυτή υλοποιούμε σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ”, τόνισε ο κ. Περιστέρης. 

  Το ορόσημο των 2000MW δεν είναι πια μακρινό, γίνεται πλέον ορατό, πρόσθεσε.

  Σε σύντομο χρονικό διάστημα όπως είπε θα προστεθεί ένα ακόμη έργο 160MW ενώ και μέσω των διαγωνισμών στην Ελλάδα, η εταιρεία έχει εξασφαλίσει το δικαίωμα για επενδύσεις 100MW πρόσθετων αιολικών πάρκων. 

  Η πορεία αυτή, τόνισε ο κ. Περιστέρης δεν ήταν εύκολη, ωστόσο πλέον όλοι στρέφονται μαζικά στις ΑΠΕ που θεωρούνται ώριμη τεχνολογία. Ο επικεφαλής της ΤΕΝΕΡΓ σημείωσε ότι η αλλαγή που θα λειτουργήσει ως καταλύτης, είναι το θέμα της αποθήκευσης που θα λύσει το πρόβλημα της στοχαστικότητας και θα βοηθήσει ώστε η πράσινη ενέργεια να διεισδύσει ακόμη περισσότερο ως συμβατικά παραγόμενη.

  Στο θέμα της μεγάλης αποθήκευσης και σε τεχνολογίες όπως η  αντλησιοταμίευση γίνεται κοσμογονία νέων έργων στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, στην Αυστραλία, την Κίνα, ενώ προ ημερών ανακοινώθηκε νέα μεγάλη επένδυση 1,2 GW στην Πορτογαλία με κεφαλαιακή επένδυση 1,5 δισ. ευρώ. 

  "Στην Ελλάδα παρά τις προσπάθειες και τις οχλήσεις δεν έχουμε καταφέρει να ξεκινήσει καν η σύνταξη του ρυθμιστικού πλαισίου παρά το γεγονός ότι έχει διαπιστωθεί από όλους τους φορείς η αναγκαιότητά του” τόνισε ο κ. Περιστέρης, ο οποίος ανέφερε ότι στο προσκήνιο υπάρχει και η λύση των μπαταριών που όμως εμφανίζουν μικρότερη εγχώρια προστιθέμενη αξία σε σχέση με την αντλησιοταμίευση.

  Παράλληλα ο κ. Περιστέρης αναφέρθηκε και στο θέμα των υπεράκτιων αιολικών. Όπως είπε οι προσπάθειες για εκμετάλλευση του θαλάσσιου αιολικού δυναμικού σταμάτησαν αναιτιολόγητα. Πλέον οι τεχνολογίες των πλωτών ανεμογεννητριών καθιστούν εφικτή την εκμετάλλευση σε μεγάλα βάθη, η περιοχή του Αιγαίου μπορεί άνετα να γίνει η μπαταρία του νότου, αυτό δεν είναι σχήμα λόγου τόνισε ο κ. Περιστέρης. 

  Νέο ομολογιακό

  Παράλληλα ο κ. Περιστέρης ανακοίνωσε προς τους μετόχους την πρόθεση της θυγατρικής της  ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΜΑΕΧ να μελετήσει την έκδοση νέου ομολογιακού 120 έως 150 εκατ. ευρώ το οποίο θα συμβάλει στην άντληση ρευστότητας για την υλοποίηση έργων της εταιρείας αλλά και για την αποπληρωμή του προηγούμενου ομολόγου. 

  Ανάπτυξη

  Παρουσιάζοντας τα στοιχεία για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις της εταιρείας ο διευθύνων σύμβουλος Μ. Μαραγκουδάκης σημείωσε ότι σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία, κατασκευή και ανάπτυξη 1512MW ΑΠΕ. Σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2018 βρίσκονταν συνολικά 1011,3MW εκ των οποίων 884 MW αιολικών, 17,8MW υδροηλεκτρικών, 8,5 MW φωτοβολταϊκών και 1MW βιομάζας. 

  Η ανάπτυξη της εταιρείας θα συνεχιστεί και φέτος τόνισε ο κ. Μαραγκουδάκης, σημειώνοντας ότι εντάσσεται στο δυναμικό το νέο έργο στο Τέξας ισχύος 158MW που θα αυξήσει στα 651 MW  την ισχύ στις ΗΠΑ, ενώ στην Ελλάδα προχωρά η δοκιμαστική λειτουργία πάρκου στην Εύβοια 18,4MW,  η έναρξη κατασκευής πάρκου στη Βοιωτία ισχύος 30MW ενώ αναμένεται η έναρξη κατασκευής 9 ακόμη πάρκων ισχύος 121MW  που θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2019 αρχές του 2020. Παράλληλα εξετάζεται η υλοποίηση νέων επενδύσεων ύψους 200MW σε Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες. Τέλος να σημειωθεί ότι η ΓΣ ενέκρινε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί Εκτάκτως
  Παρασκευή 14 Αυγ. 2020