Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Μαϊ-2019 13:02

  Με ΒΒ βαθμολογεί την πρώτη τιτλοποίηση της Eurobank η DBRS

  Με ΒΒ βαθμολογεί την πρώτη τιτλοποίηση της Eurobank η DBRS
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Την πρώτη αξιολόγηση σε ελληνική τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων, έδωσε σήμερα η DBRS στην τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Pillar της Eurobank. Ο διεθνής οίκος βαθμολογεί την τιτλοποίηση της Τράπεζας με ΒΒ (low), δηλαδή με την ανώτερη βαθμολογία που μπορεί να λάβει, όσο και αυτή της χώρας. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη ελληνική τιτλοποίηση που λαμβάνει rating, προϋπόθεση που είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να μπορεί να ενταχθεί στο Asset Protection Scheme που έχει προτείνει η κυβέρνηση και το ΤΧΣ για τη συλλογική μείωση των NPLs και αναμένει την έγκριση της DGComp για να μπορέσει να προχωρήσει στην πράξη.

  Το χαρτοφυλάκιο Pillar της Eurobank περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια 2 δις. ευρώ και όπως είχε γράψει το Capital.gr, η Τράπεζα έχει λάβει πέντε δεσμευτικές προσφορές  και συγκεκριμένα από τους: PIMCO,  LoneStar,  B2Kapital,  Fortress σε συνεργασία με doBank και κοινοπραξία Elliott – Bain – Cerved. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των θεμάτων του χθεσινού διοικητικού συμβουλίου της Eurobank, ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου σήμερα, θα αποφασιζόταν και η επιλογή του προτιμητέου επενδυτή και ειδικότερα, το εάν η Τράπεζα θα προχωρήσει μαζί (με έναν επενδυτή) τις διαδικασίες για την πώληση του χαρτοφυλακίου Pillar με την πώληση του χαρτοφυλακίου Cairo (όπως έχει γράψει το Capital.gr η Eurobank έχει λάβει 3 μη δεσμευτικές προσφορές που συμπίπτουν με τις δεσμευτικές για το Pillar) και την πώληση της εταιρίας διαχείρισης, FPS.

  Όπως αναφέρει η DBRS στο report της για την αξιολόγηση με ΒΒ (low) της πρώτης τιτλοποίησης της Eurobank, το χαρτοφυλάκιο Pillar περιλαμβάνει καταγγελμένα, καθώς και ρυθμισμένα στεγαστικά δάνεια, με τη μεγάλη πλειοψηφία του χαρτοφυλακίου να αποτελείται από οικιστικά ακίνητα. Ειδικότερα, πρόκειται για το 87% του χαρτοφυλακίου. Ποσοστό 5,2% του χαρτοφυλακίου είναι εμπορικά ακίνητα και το υπόλοιπο 6,4% γη. Τα ακίνητα του χαρτοφυλακίου είναι κατανεμημένα σε όλη τη χώρα, με συγκέντρωση στη μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας (46,6% από πλευράς αξίας real estate).Οι απαιτήσεις της Eurobank από τα δάνεια αυτά έχουν πουληθεί στο Pillar, ενώ τη διαχείριση των δανείων θα κάνει η θυγατρική εταιρία διαχείρισης Financial Planning Services S.A. (FPS). Το συνολικό χαρτοφυλάκιο είναι εξασφαλισμένο και το 59,9% των δανείων κατατάσσονται στην πρώτη βαθμίδα ικανοποίησης των πιστωτών.

  Η αξιολόγηση της DBRS έγινε με βάση τις προβλεπόμενες ανακτήσεις από τις εξασφαλίσεις του χαρτοφυλακίου, την ιστορική απόδοση και την εμπειρία της εταιρίας διαχείρισης, τη διαθέσιμη ρευστότητα για να χρηματοδοτηθεί τυχόν επιτοκιακό έλλειμμα και τα έξοδα για το SPV, καθώς και τα νομικά και διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της συναλλαγής.

  Η βαθμολογία BB (low) της DBRS "στρεσάρει" το χαρτοφυλάκιο Pillar, καθώς περιλαμβάνει εκτιμώμενο haircut στις ανακτήσεις δανείων (collections) και αναμένει επίσης να δει το επιχειρηματικό πλάνο του φορέα διαχείρισης. Η ανάλυση του επιχειρηματικού σχεδίου από την DBRS βασίζεται στην εγκυρότητα του νόμου 4605/3029 (νέος νόμος Κατσέλη).

  Τέλος, η DBRS υπολογίζει θετική τιμαριθμική αναπροσαρμογή 1,5% ετησίως για την αξιολόγηση της πρώτης τιτλοποίησης της Eurobank.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ