Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Μαϊ-2019 00:05

  Ποιος είναι ο Πέτρος Παπαδάκης και τι ρόλο παίζει στην Creta Farms

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Γιαννόπουλου

  Αν κάτι ξέρει πολύ καλά ο κ. Πέτρος Παπαδάκης είναι οι οικογενειακοί εμφύλιοι πόλεμοι και δη όσοι έχουν και επιχειρηματική χροιά. Άλλωστε πρωταγωνίστησε σε έναν εξ αυτών για κοντά στις δύο δεκαετίες. Ο λόγος για τη βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ η οποία βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού, πέρασε μια άνευ προηγουμένου περιπέτεια, κινδύνεψε να χάσει το πιο πολύτιμο περιουσιακό της στοιχείο, που ήταν τα σήματά της, εξαιτίας των επιλογών του, όπως υποστηρίζουν άνθρωποι που έζησαν από κοντά την εποχή που είχε ρόλο και λόγο στην εταιρεία.

  Σήμερα βρίσκεται "εμπλεκόμενος" σε έναν ακόμη εμφύλιο πόλεμο οικογενειακής επιχείρησης. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η εμπλοκή του στην Creta Farms, στην οποία κατέχει εδώ και λίγες ημέρες τη θέση του αντιπροέδρου του διοικητικού της συμβουλίου μετά την εκπαραθύρωση του Κωνσταντίνου Δομαζάκη από τη θέση του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, από τον αδελφό του Μάνο Δομαζάκι, αποτελεί επανάληψη των πέτρινων χρόνων της ΜΕΒΓΑΛ.

  Τα πέτρινα χρόνια της ΜΕΒΓΑΛ

  Ποιος όμως είναι ο κ. Πέτρος Παπαδάκης; Όσοι τον γνωρίζουν κάνουν λόγο για άριστο επιστήμονα, -είναι συνταξιούχος στρατιωτικός γιατρός-καρδιολόγος, και αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του ταξιάρχου-, με ακραίες όμως πολλές φορές συμπεριφορές. Επιπλέον δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναφέρουν πως αν και έχει βγάλει τη σχολή πολέμου δεν έχει καταφέρει να κερδίσει καμία μάχη. Στην ουσία έχει χάσει αρκετές και δη στον επιχειρηματικό στίβο ενώ αλλάζει πολύ εύκολα στρατόπεδα. Κάτι που επιβεβαιώνεται από την ιστορία του στη ΜΕΒΓΑΛ και την ευκολία του να αλλάζει συμμάχους ανάλογα με την περίσταση αλλά και στην περίπτωση της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας Creta Farms.

  Ο Πέτρος Παπαδάκης ο οποίος έγινε γνωστός στο Πανελλήνιο το 2006 όταν πρωταγωνίστησε στην αποκάλυψη του "σκανδάλου των κουμπάρων" της Επιτροπής Ανταγωνισμού, εισήλθε για πρώτη φορά στην "οικογένεια” της ΜΕΒΓΑΛ το 1979 όταν παντρεύτηκε την κόρη του Χρήστου Χατζηθεοδώρου εκ των ιδρυτών της ΜΕΒΓΑΛ, Ασπασία. Όμως ενεπλάκη με την οικογενειακή βορειοελλαδίτικη επιχείρηση πολύ αργότερα. Η εμπλοκή του με τη ΜΕΒΓΑΛ συνδέθηκε με το γεγονός ότι η οικογένεια Χατζηθεοδώρου είχε στην κατοχή της το 43% των μετοχών της ΜΕΒΓΑΛ, με το υπόλοιπο 57% να βρίσκεται στα χέρια της οικογένειας Χατζάκου, που ασκούσε κατ’ αποκλειστικότητα τη διοίκηση.

  Χρονιά - σταθμός για την επιχειρηματική σταδιοδρομία ήταν το 2001 όταν ο Πέτρος Παπαδάκης συμμάχησε με τη Μαίρη Χατζάκου, κόρη του Κωνσταντίνου Χατζάκου εκ των ιδρυτών της ΜΕΒΓΑΛ, έγινε αντιπρόεδρος της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας και απομάκρυνε από τη διοίκηση τον Δημήτρη Συμεωνίδη, σύζυγο της Νίκης, μεγαλύτερης κόρης του Κωνσταντίνου Χατζάκου. Η συμμαχία του Παπαδάκη με τη Μαίρη Χατζάκου κράτησε μόλις πέντε χρόνια και σημαδεύτηκε από διαφωνίες, και άστοχες επιχειρηματικές επιλογές που κόστισαν στην εταιρεία ζεστό χρήμα, όπως ήταν το άνοιγμα της εταιρείας προς τη Βουλγαρία. Και φυσικά σημαδεύτηκε και από την οικογενειακή σύγκρουση των αδελφών Χατζάκου.

  Το "σκάνδαλο των Κουμπάρων"

  Ο "γάμος” με τη Μαίρη Χατζάκου οδηγήθηκε σε διαζύγιο πολύ σύντομα και ο Πέτρος Παπαδάκης με το 43% της ΜΕΒΓΑΛ στα χέρια άλλαξε στρατόπεδο, επιλέγοντας το 2006 να συνασπισθεί με τον Δημήτρη Συμεωνίδη, ο οποίος και επέστρεψε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Συμμαχία που έφερε τον Πέτρο Παπαδάκη στις 2 Ιουνίου του 2006 στη θέση του προέδρου της εταιρείας. Με το καλημέρα φρόντισε να κάνει αισθητή την παρουσία του και να γίνει  κεντρικό πρόσωπο, με τις αποκαλύψεις τους, σε ένα από τα μεγαλύτερα "σκάνδαλα" που συντάραξαν την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

  Ήταν στις 12 Σεπτεμβρίου του 2006 όταν ο Πέτρος Παπαδάκης κατέβηκε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα για να δώσει συνέντευξη τύπου προκειμένου να αποκαλύψει ότι η εταιρεία έπεσε θύμα εκβιασμού -τον οποίο κατήγγειλε στην Αστυνομία- από υψηλόβαθμο στέλεχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού και όχι μόνο.

  Σύμφωνα με την καταγγελία, ο πρώην γενικός διευθυντής της Επιτροπής Ανταγωνισμού Παναγιώτης Αδαμόπουλος, ο σιτέμπορος Κώστας Κωνσταντινίδης και ο εκτελωνιστής Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος πλησίασαν τη ΜΕΒΓΑΛ και ζήτησαν αμοιβή για να την εντάξουν στο πρόγραμμα επιείκειας προκειμένου να μειωθεί και να απαλειφθεί το επικείμενο πρόστιμο της εταιρείας στο καρτέλ του γάλακτος. Το δικαστήριο καταδίκασε τους τρεις άνδρες που απαίτησαν "φακελάκι" 2,4 εκατ. ευρώ για να μην επιβληθεί πρόστιμο ύψους 24,5 εκατ. ευρώ στη ΜΕΒΓΑΛ, ενώ στην εταιρεία και στο σύνολο σχεδόν των εταιρειών του κλάδου επιβλήθηκε βαρύ πρόστιμο πάνω από 45 εκατ. ευρώ, για το καρτέλ του γάλακτος. Το πρόστιμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και η αρνητική δημοσιότητα προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα στη ΜΕΒΓΑΛ και αρνητική εικόνα για τον Πέτρο Παπαδάκη.
   
  Ο αρραβώνας με τη ΔΕΛΤΑ του Δασκαλόπουλου

  Οι διοικητικές εξελίξεις στη ΜΕΒΓΑΛ και το σκάνδαλο των Κουμπάρων έφερε και μετοχικές αλλαγές στη Βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία. Η Μαίρη Χατζάκου, η οποία έχει βρεθεί επί της ουσίας εκτός του κέντρου λήψης των αποφάσεων της Βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας, αποφασίζει και πουλάει πακέτο μετοχών κοντά στο 15% στη ΔΕΛΤΑ Vivartia του Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Από εκεί και πέρα ξεκινά, εκτός από τη διοικητική και η μετοχική περιπέτεια της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας. Αν και ο Πέτρος Παπαδάκης δεν είδε με καλό μάτι το deal και το πολέμησε, όπως λένε όσοι ήταν κοντά του εκείνη την περίοδο, τελικά του άνοιξε η όρεξη και βρέθηκε λίγα χρόνια αργότερα να συμφωνεί με τον όμιλο MIG στον οποίο ανήκει η ΔΕΛΤΑ Vivartia, για να πουλήσει το πακέτο μετοχών της οικογένειάς του. 

  Ήταν τον Απρίλιο του 2014 όταν υπέγραψαν οι δύο πλευρές προσύμφωνο βάσει του οποίου προβλεπόταν η εξαγορά από τη ΔΕΛΤΑ του 43% που κατείχαν στη ΜΒΓΑΛ οι οικογένειες Παπαδάκη – Χατζηθεοδώρου. Το τίμημα που είχε συμφωνηθεί ήταν 4,5 εκατ. ευρώ και επρόκειτο να καταβληθεί μετά την εξόφληση των υποχρεώσεων της ΜΕΒΓΑΛ προς τη ΔΕΛΤΑ και την εξόφληση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας. Deal στο οποίο έκανε πίσω την τελευταία στιγμή η πλευρά Παπαδάκη η οποία αρνήθηκε να μεταβιβάσει τις μετοχές και η ΔΕΛΤΑ προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον του για αθέτηση των όρων του προσυμφώνου.

  Το big deal ναυάγησε και η εταιρεία έχασε χρόνο και χρήμα αφήνοντας πίσω της αρκετούς δυσαρεστημένους, μεταξύ των οποίων εργαζόμενους -στους οποίους η εταιρεία εκείνη την περίοδο χρωστούσε αρκετούς μισθούς- αλλά και το εγχώριο πιστωτικό σύστημα. 

  Την περίοδο μεταξύ του ναυαγίου του deal με τη MIG και της οριστικής του απομάκρυνσης, η οποία έγινε στην αυγή του 2016 σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, ήρθαν τα πάνω κάτω στη ΜΕΒΓΑΛ η οποία κινδύνεψε να χάσει τα πάντα, μεταξύ των οποίων και τα brands της. Πώς; Τον Μάρτιο του 2015 η διοίκηση της ΜΕΒΓΑΛ υπό τον κ. Παπαδάκη ίδρυσε την εταιρεία Mevgal Uk Ltd με έδρα το Λονδίνο στην οποία μεταβιβάστηκαν τα σήματα της ΜΕΒΓΑΛ και στη συνέχεια εκχωρήθηκε το δικαίωμα χρήσης τους στο fund Bartons, το οποίο εμφανιζόταν ως ο "λευκός ιππότης" για τη βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία. 

  Tα σήματα της ΜΕΒΓΑΛ είχαν δοθεί ως εγγύηση στο fund Bartons, από το οποίο η βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία είχε λάβει δάνειο βάσει της σύμβασης που είχε υπογράψει στις 28/3/2015 -το έχει αποπληρώσει- το οποίο μαζί με τους τόκους είχε φθάσει στα 3,176 εκατ. ευρώ. Η Bartons, την περίοδο εκείνη εμφανιζόταν ως εν δυνάμει στρατηγικός επενδυτή της ΜΕΒΓΑΛ που σήμερα το 43,18% της οποίας ελέγχεται από τη ΔΕΛΤΑ (όμιλος Vivartia).

  Και αν ο κύκλος του Πέτρου Παπαδάκη στη ΜΕΒΓΑΛ έχει κλείσει διοικητικά και μετοχικά μετά την επεισοδιακή έξοδό του από το "τιμόνι” της, εδώ και λίγο διάστημα έχει ανοίξει ένας νέος. Βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο ως πρωτοκλασάτο στέλεχος στην Creta Farms, με "προίκα" την εμπειρία του στις οικογενειακές επιχειρήσεις και μότο του "διαίρει και βασίλευε", υποστηρίζουν άνθρωποι που έχουν δουλέψει μαζί του. Κατά προτίμηση ανάμεσα σε αδέλφια, σημειώνουν οι ίδιοι. Πρακτική  που φαίνεται να επαναλαμβάνει και στην περίπτωση της Creta Farms όπου διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην εκπαραθύρωση του Κώστα Δομαζάκη, συμμαχώντας με τον Μάνο Δομαζάκι.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ