Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Μαϊ-2019 18:28

  Motor Oil Hellas: "Πράσινο φως" από το ΔΣ για τη νέα μεγάλη επένδυση 310 εκατ.

  Motor Oil Hellas: "Πράσινο φως" από το ΔΣ για τη νέα μεγάλη επένδυση 310 εκατ.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Η νέα μεγάλη επένδυση της Motor Oil Hellas για την αύξηση της δυναμικότητας παραγωγής λευκών προϊόντων του διυλιστηρίου του Ασπροπύργου, πήρε το πράσινο φως από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και ξεκινά άμεσα. Αυτό ανακοίνωσε προ ολίγου παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα τριμήνου η διοίκηση της εταιρείας. 

  Σύμφωνα με τα όσα τονίστηκαν προς τους αναλυτές, το ύψος της επένδυσης θα είναι 310 εκατ. ευρώ με τις μεγαλύτερες δαπάνες να προβλέπονται για το 2020. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα εντός του 2019 και ήδη ο εργολάβος που έχει επιλεγεί (Technip) εξετάζει τις τελικές λεπτομέρειες. Η ολοκλήρωση της τοποθετείται χρονικά στο τέλος του 2021.

  Τα δύο σημαντικά σημεία της νέας επένδυσης είναι ότι δεν θα αυξήσει τη συνολική δυναμικότητα παραγωγής του διυλιστηρίου των Αγίων Θεοδώρων αφού η νέα παραγωγή θα προκύψει από την αναβάθμιση μονάδων που σήμερα παράγουν προϊόντα με χαμηλότερο περιθώριο (κυρίως νάφθα). Μετά την αναβάθμιση οι μονάδες αυτές θα παράγουν σε ποσοστό 90% βενζίνη υψηλών οκτανίων και κηροζίνη που χρησιμοποιείται για την παραγωγή αεροπορικών καυσίμων. 

  Το δεύτερο σημείο αφορά στην σημαντική ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας που θα προκύψει για τη ΜΟΗ, από την πώληση των προϊόντων  με υψηλότερο περιθώριο. Σύμφωνα με την εκτίμηση της διοίκησης η λειτουργική κερδοφορία EBITDA της ΜΟΗ θα ενισχυθεί κατά 90 έως 100 εκατ. ευρώ. 

  Πρόκειται για ένα πολύ καλό πρότζεκτ που απευθύνεται στις ανάγκες της αγοράς για υψηλής ποιότητας βενζίνες, ανέφερε η διοίκηση, η οποία επιφυλάχθηκε να απαντήσει για τον τρόπο χρηματοδότησης, καθώς όπως ειπώθηκε εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ