Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Μαϊ-2019 11:51

  Μέρισμα 730 εκατ. ευρώ από την Cosmote στον Όμιλο ΟΤΕ

  Μέρισμα 730 εκατ. ευρώ από την Cosmote στον Όμιλο ΟΤΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μέρισμα ύψους 730 εκατ. ευρώ θα διανείμει στον μητρικό Όμιλο ΟΤΕ η 100% θυγατρική Cosmote. Όπως προκύπτει από τις λογιστικές καταστάσεις της Cosmote που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του Ομίλου, η εταιρεία διατήρησε την ηγετική της θέση στο μερίδιο εσόδων από υπηρεσίες με πάνω από 51% κατορθώνοντας να επιτύχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης σε έσοδα από υπηρεσίες κατά +1,5% (προ της επίδρασης του IFRS15) για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με οδηγό τις υπηρεσίες δεδομένων, τα έσοδα περιαγωγής καθώς και στοχευμένες προτάσεις ανάπτυξης ARPU πελατών συμβολαίου και καρτοκινητής.

  Κατάφερε, επίσης, να αυξήσει σημαντικά τα έσοδα από δεδομένα κατά 18%, αντανακλώντας την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των επενδύσεών της στο 4G και 4G+ και προωθώντας δυναμικά τη διείσδυση των smartphones στην συνδρομητική της βάση.

  Παράλληλα, η διείσδυση των ενεργών data χρηστών αυξήθηκε κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την περασμένη χρονιά φτάνοντας το 60% της ενεργής συνδρομητικής βάσης. Συνολικά, τα έσοδα της Cosmote ανήλθαν σε 1,12 δισ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη της ανήλθαν σε 410 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 7,7%. Τα καθαρά αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη 656 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών (412 εκατ.), κυρίως λόγω αντιστροφής της πρόβλεψης απομείωσης σχετικά με ενδοεταιρικό δάνειο στην TELEKOMROMANIA MOBILE

  Κατά τη διάρκεια του 2018, η Cosmote συνέχισε να επενδύει στην αναβάθμιση του δικτύου της με σκοπό να παρέχει 4G+ ασύρματες ευρυζωνικές υπηρεσίες σε εθνική εμβέλεια. Στο τέλος του 2018, η κάλυψη του 4G κάλυπτε το 98,8% του πληθυσμού της χώρας, ενώ η 4G+ εξωτερική πληθυσμιακή κάλυψη υπερέβαινε το 95%. Με βάση τα αποτελέσματα και συμπεριλαμβάνοντας κέρδη προηγούμενων χρήσεων, η Cosmote θα διανείμει στη μητρική της εταιρεία ΟΤΕ συνολικό μέρισμα 730 εκατ. ευρώ.

  Η εκτίμηση για το 2019

  Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Δ.Σ. που συνοδεύει τις λογιστικές καταστάσεις, το 2019 η αναμενόμενη περαιτέρω αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες δεδομένων 4G/4G+ μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας καθώς και η διαρκής αναζήτηση νέων πηγών εσόδων, εκτιμάται να αντισταθμίσει περαιτέρω την πτωτική πορεία των εσόδων από παραδοσιακές υπηρεσίες λιανικής, όπως της φωνής και των γραπτών μηνυμάτων.

  Επίσης, η Cosmote θα συνεχίσει να εστιάζει στη στρατηγική για περαιτέρω βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη και διάθεση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, με σκοπό τη διατήρηση της ηγετικής της θέσης στην εγχώρια αγορά κινητής τηλεφωνίας σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Όπως σημειώνεται, η πορεία των εσόδων θα εξαρτηθεί άμεσα από παραμέτρους, ορισμένες από τις οποίες δε βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο της εταιρείας. Ενδεικτικά αναφέρονται η περαιτέρω βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών, η ένταση του ανταγωνισμού σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των διαδικασιών για περαιτέρω συγχώνευση της αγοράς τηλεπικοινωνιών καθώς και το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ