Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Μαϊ-2019 08:19

  Due diligence στη Forthnet από το σχήμα Ant1- Blackstone

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Στην υλοποίηση confirmatory due diligence (οικονομικός, νομικός και λειτουργικός έλεγχος) στη Forthnet προχωρά το σχήμα Antenna Group – Blackstone, στο πλαίσιο του διαγωνισμού πώλησης του συνόλου της έκθεσης που κατέχουν οι πιστώτριες τράπεζες στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία.

  Έπειτα από την απουσία οριστικής συμφωνίας στο πλαίσιο των (πολύ) προχωρημένων με το σχήμα των Vodafone – Wind, η Nomura ως σύμβουλος του διαγωνισμού για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή στη Forthnet στράφηκε εκ νέου στον έτερο διεκδικητή, τον όμιλο Antenna Group που στο συγκεκριμένο project έχει συμπράξει με τη Blackstone.

  Σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία, ο έλεγχος δέουσας επιμέλειας ξεκίνησε μόλις προ ημερών και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.

  Με την ολοκλήρωσή του, οι εμπλεκόμενες πλευρές, το σχήμα Antenna Group – Blackstone, οι πιστώτριες τράπεζες και η Nomura θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία που, εφόσον επιτευχθεί, θα οδηγήσει στην είσοδο στρατηγικού επενδυτή στη Forthnet.

  Σήμερα, το ποσοστό των τραπεζών αθροιστικά ανέρχεται στα επίπεδα του 36%, έχοντας αποκτήσει τον έλεγχο της καταστατικής μειοψηφίας. Έχοντας ασκήσει τα δικαιώματα που προέκυψαν ως κάτοχοι μετατρέψιμων ομολογιών, η Τράπεζα Πειραιώς κατέχει ποσοστό 13,69%, η Εθνική Τράπεζα ποσοστό 11,01%, η Alpha Bank ποσοστό 7,69% και η Attika Bank 3,81%.

  Στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας συμμετέχουν επίσης η Wind Ελλάς με ποσοστό 22,17%, ενώ η Vodafone εμφανίζεται να ελέγχει το 4,1%. Μέτοχοι με βάση τα στοιχεία της εταιρείας είναι, επίσης, το κράτος της Τυνησίας, μέσω της Tunisia Telecom, TT ML Limited και GO Plc., με ποσοστό 15,19%, ενώ η συμμετοχή της Massar Investments LLC (συμφερόντων του Άραβα επενδυτή Abdulaziz Al Ghurair) ανέρχεται στο 15,19%.

  Το υπόλοιπο ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου βρίσκεται στα χέρια διαφόρων μετόχων, μεταξύ των οποίων και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, και σε ελεύθερη διασπορά.

  Ο όμιλος Antenna που στο παρελθόν, επί εποχής Nethold, είχε διατελέσει μέτοχος της συνδρομητικής πλατφόρμας της Nova, έχει καταθέσει σε σύμπραξη με τη Blackstone συγκεκριμένη, μη δεσμευτική, πρόταση στις πωλήτριες τράπεζες, έχοντας, ωστόσο, πραγματοποιήσει ορισμένες "βελτιώσεις” σε σχέση με την αρχική του.

  Forthnet

  Ουδείς, πάντως, μπορεί να προδικάσει ένα αποτέλεσμα, δεδομένου ότι η διαγωνιστική διαδικασία που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017 (είχαν προηγηθεί, ωστόσο, και άλλες απόπειρες) έχει εισέλθει πλέον στον 18ο μήνα.

  Ουδείς μπορεί να προδικάσει την επίτευξη ή μη συμφωνίας, αφού ο όμιλος Αnt1 είχε διενεργήσει και παλαιότερα έλεγχο στα οικονομικά στοιχεία της Forthnet, ωστόσο ο νέος έλεγχος αναμένεται να είναι εκτενέστερος. Όταν ολοκληρωθεί, θα οδηγήσει στο μείζον ζήτημα που δεν είναι άλλο από το ύψος του "κουρέματος" που είναι διατεθειμένες να δεχθούν οι τράπεζες.

  Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος Antenna τον περασμένο Δεκέμβριο κατέληξε σε συμφωνία, ύψους 180 εκατ. ευρώ, για την πώληση του χαρτοφυλακίου των εταιρειών του στη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, τα προγράμματα του Antenna προβάλλονται σε πάνω από 85 εκατομμύρια σπίτια, μέσω καλωδιακών και δορυφορικών δικτύων και τα sites του Ομίλου καταγράφουν πάνω από 500 εκατομμύρια επισκέψεις σε ετήσια βάση. Ο Όμιλος είναι επίσης στρατηγικός εταίρος και ένας από τους βασικούς μετόχους της επενδυτικής τράπεζας Raine Group, με εστίαση στους τομείς της τεχνολογίας, των media και των τηλεπικοινωνιών.

  Διαβάστε ακόμη:

  - Antenna Group: To deal στη Σερβία, οι νέες κινήσεις και η Forthnet

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ