Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Μαϊ-2019 08:19

  ΟΠΑΠ: Οι μέτοχοι αποφασίζουν για το scrip divident

  ΟΠΑΠ: Οι μέτοχοι αποφασίζουν για το scrip divident
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Στη διεύρυνση των επιλογών που παρέχονται προς τους μετόχους του αναφορικά με την αξιοποίηση του συνόλου των κερδών που τους αναλογούν σε ετήσια βάση, προχωρά ο ΟΠΑΠ.

  Εναρμονιζόμενος με βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, ο ΟΠΑΠ θα ζητήσει από τους μετόχους του στην προσεχή ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση, την ερχόμενη Τετάρτη 22 Μαΐου να εγκρίνουν τη θέσπιση προγράμματος επανεπένδυσης μερισμάτων (scrip dividend).

  Το, προαιρετικό, αυτό πρόγραμμα, εφόσον εγκριθεί από τη Γ.Σ. θα είναι πενταετούς διάρκειας (2019 – 2023) και θα παρέχει την ευχέρεια στους μετόχους να επιλέξουν εάν επιθυμούν να λάβουν το σύνολο των κερδών που τους αναλογούν σε μετρητά ή να επανεπενδύσουν μέχρι το 90% αυτών στην εταιρεία.

  Πρόκειται για μια συνήθης πρακτική στο εξωτερικό που τυγχάνει ευρείας αποδοχής σε ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς πλήθος εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης υιοθετεί επιτυχώς αντίστοιχα σχέδια. Η σχετική επιλογή, όπως επισημαίνεται διαρκώς από την εταιρεία, είναι προαιρετική για τους μετόχους. Στόχος είναι μέρος της κερδοφορίας του ΟΠΑΠ να επανεπενδύεται στις δραστηριότητες και στο πρόγραμμα επενδύσεων του Οργανισμού.

  Συγκεκριμένα, θα επιτρέπει στην εταιρεία την αξιοποίηση των χρηματικών της διαθεσίμων για  την  υλοποίηση  μακροπρόθεσμων  επενδυτικών  προγραμμάτων που θα προσθέσουν πολλαπλάσια αξία, καθώς και τη διατήρηση της μερισματικής της πολιτικής υψηλών αποδόσεων.

  Αναφορικά με τους υπολογισμού περί άντλησης 800 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη 5ετία μέσω του προγράμματος scrip divident, αυτοί χαρακτηρίζονται από στελέχη του Οργανισμού εσφαλμένοι.

  Με βάση το μοντέλα υπολογισμού των προβλεπόμενων κερδών που αναλογούν στους μετόχους για την επόμενη πενταετία, εκτιμάται πως, υπό προϋποθέσεις (εάν δηλαδή το σύνολο των μετόχων επιλέξει το scrip divident), το ανώτατο όριο των κεφαλαίων που μπορούν να συγκεντρωθούν ανέρχεται σε χαμηλότερα επίπεδα.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη οι δυο κορυφαίες διεθνείς εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών προς μετόχους ως προς τις ψηφοφορίες στο πλαίσιο Γενικών Συνελεύσεων, η ISS και η Glass Lewis, έχουν αποφανθεί θετικά σε σχέση με την πρωτοβουλία υιοθέτησης προγράμματος επανεπένδυσης μερισμάτων.

  Όπως αναφέρθηκε, το πρόγραμμα scrip dividend θα υλοποιηθεί με την παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΑΠ για την έκτακτη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Η έκτακτη, αυτή, ΑΜΚ στο πλαίσιο του προγράμματος, σύμφωνα με το σχέδιο αποφάσεων που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, δύναται να ανέλθει μέχρι το σύνολο των χρηματικών διανομών σε ετήσια βάση (προμέρισμα, υπόλοιπο μερίσματος, τυχόν πρόσθετο ή έκτακτο μέρισμα, τυχόν επιστροφή κεφαλαίου) στους μετόχους που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα,

  Η καταβολή της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας θα γίνεται με συμψηφισμό του συνόλου ή μέρους της απαίτησης των μετόχων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα για την καταβολή των σχετικών διανομών (προμέρισμα, υπόλοιπο μερίσματος, τυχόν πρόσθετο ή έκτακτο μέρισμα, τυχόν επιστροφή κεφαλαίου), ενώ το δικαίωμα θα ασκείται για ακέραιο αριθμό μετοχών.

  Αναφορικά με την τιμή της αύξησης,  θα πραγματοποιείται σε τιμή που θα ισούται με τον μέσο όρο των πέντε ημερήσιων σταθμισμένων βάσει όγκου τιμών μετοχής (VWAP-Volume Weighted Average Price) της εταιρείας που προηγούνται της απόφασης του ΔΣ για κάθε έκτακτη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, μειωμένου κατά το ποσό του καταβλητέου μερίσματος και κατά 3% (ποσοστό έκπτωσης) ή κατά την επιλογή του ΔΣ σε τιμή που θα ισούται με τον μέσο όρο των πέντε τελευταίων ημερήσιων σταθμισμένων βάσει όγκου τιμών μετοχής (VWAP-Volume Weighted Average Price) κατά τη διάρκεια της περιόδου αποδοχής μειωμένου αυτού κατά 3% (ποσοστό έκπτωσης).

  Το δικαίωμα επιλογής θα ασκείται από τους μετόχους που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα εντός διαστήματος 14 ημερών από την επομένη της αποκοπής του δικαιώματος, ενώ η αποκοπή θα λαμβάνει χώρα την ίδια ημερομηνία με την αποκοπή του δικαιώματος στο μέρισμα.

  Σημειώνεται πως όσες μετοχές δεν αναλαμβάνονται από τους μετόχους που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα δεν θα διατίθενται σε τρίτους, ούτε σε άλλους μετόχους, αλλά το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα αυξάνεται μέχρι το ποσό της κάλυψης. Σημειώνεται πως η εφαρμογή του προγράμματος scrip dividend δύναται να παρατείνεται πέραν της πενταετίας με απόφαση της ΓΣ.

  Με βάση τα παραπάνω, το ΔΣ θα εισηγηθεί ομόφωνα στη Γενική Συνέλευση την παροχή εξουσιοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο για την έκτακτη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά την πενταετία 2019 –2023 μέχρι ποσού 50 εκατ. ευρώ, με έκδοση μέχρι 160.000.000 νέων μετοχών.

  Διαβάστε ακόμη:

  - ΟΠΑΠ: Τα θέματα της τακτικής γενικής συνέλευσης

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων