Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Μαϊ-2019 20:10

  Τι σηματοδοτούν οι νέες εθελούσιες έξοδοι προσωπικού των τραπεζών

  Τι σηματοδοτούν οι νέες εθελούσιες έξοδοι προσωπικού των τραπεζών
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Προάγγελο των ραγδαίων αλλαγών που θα επέλθουν στη δομή και λειτουργία των ελληνικών τραπεζών τα προσεχή χρόνια, αποτελούν τα νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, καθώς αντανακλούν αφενός τις τάσεις στο τραπεζικό σύστημα πανευρωπαϊκά και διεθνώς, αφετέρου "φωτογραφίζουν" το επερχόμενο κύμα της ψηφιοποίησης.

  Οι προκλήσεις που θέτουν στις τράπεζες τόσο η ψηφιακή εποχή, όσο και η χαμηλή κερδοφορία τους, είναι ήδη έντονα εμφανείς στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ενδεικτικά, η Santander σχεδιάζει να κλείσει 1.150 υποκαταστήματα στην Ισπανία και να περικόψει περίπου 3.700 θέσεις εργασίας, ή περίπου το 11% του εργατικού δυναμικού που απασχολεί η Τράπεζα στη χώρα.

  Η μείωση θα επηρεάσει κυρίως το εμπορικό δίκτυο και τις ενδιάμεσες δομές υποστήριξης, αλλά επίσης και τις κεντρικές υπηρεσίες. Η μείωση του προσωπικού είναι μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της Santander να επικεντρώσει σε εξοικονόμηση κόστους στην Ευρώπη, αναζητώντας την ίδια ώρα τα υψηλότερα κέρδη που προσφέρει η Λατινική Αμερική. Όπως και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, οι ισπανικές προσπαθούν να αυξήσουν τα κέρδη τους, τα οποία συμπιέζονται από τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια. Ως αποτέλεσμα αναγκάζονται να μειώσουν καταστήματα και να εντείνουν τις προσπάθειες για να πουλήσουν υπηρεσίες μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες.

  Στην ελληνική αγορά, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των τραπεζών αποτελεί την άλλη μεγάλη πρόκληση παράλληλα με τη μείωση των κόκκινων δανείων. Για τη μετάβασή τους στην ψηφιακή εποχή, οι ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα επενδύσουν περίπου 1 δις. ευρώ μέσα στην προσεχή τριετία.

  Οι τραπεζίτες βλέπουν ότι το "τσουνάμι" των εξελίξεων λόγω ψηφιοποίησης θα έρθει μετά την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, οπότε μαζί με την ομαλοποίηση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα, θα εντείνουν την παρουσία τους στην ελληνική αγορά διεθνείς ιντερνετικές τράπεζες. Αυτές, χωρίς φυσική παρουσία και δίκτυο στην Ελλάδα, θα προσφέρουν το σύνολο σχεδόν των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, κυρίως σε ιδιώτες πελάτες. Παράλληλα,  ο ανταγωνισμός θα ενταθεί από τη δημιουργία και παρουσία εξειδικευμένων νέων τραπεζών στην Ελλάδα με πρόσβαση σε δίκτυα πελατείας (challenger banks). Παράδειγμα challenger bank, ή ακριβέστερα η πρώτη digital bank στην Ελλάδα, είναι η Praxia Bank, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε συνεργασία με την ευρωπαϊκή πλατφόρμα άντλησης καταθέσεων Raisin και ξεκίνησε να δίνει τα πρώτα δάνεια.

  Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, για τις τράπεζες είναι επιτακτική η ανάγκη να προσαρμόσουν έγκαιρα τη λειτουργία τους στις επιταγές της ψηφιακής επανάστασης και της έντασης του ανταγωνισμού, επωφελούμενες από τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες και μειώνοντας τα κόστη τους. Και αυτό διότι στον τραπεζικό χώρο μπαίνουν και "παίκτες" από τους τομείς τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ηλεκτρονικού εμπορίου όπως οι Google, Facebook, Amazon, Apple,  οι οποίοι προσφέρουν ταχύτερες και ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές και υπηρεσίες.

  Η μεγάλη πρόκληση για τις τράπεζες είναι το πώς, με την αναπόφευκτη ψηφιοποίησή τους, δεν θα μειώσουν τα έσοδά τους, αφού οι νέοι "παίκτες" διαμορφώνουν μία πολύ χαμηλή τιμολόγηση για τις on-line τραπεζικές υπηρεσίες τους.

  Στο πλαίσιο των επενδύσεών τους για τη μετάβαση στην ψηφιακή πραγματικότητα, οι ελληνικές τράπεζες επενδύουν και στην τεχνολογία Blockchain. H τεχνολογία του Blockchain που καταγράφει ψηφιακές συναλλαγές και αποτελεί ένα πληροφοριακό πρωτόκολλο αναπτύχθηκε από το 2009 σε συνδυασμό με το Bitcoin. Αποτελεί συγκεκριμένα, μια γιγαντιαία βάση δημόσιων δεδομένων, όπου καταγράφονται όλες οι χρηματοπιστωτικές λειτουργίες γύρω από το κρυπτονόμισμα.

  Οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες επενδύουν ιδιαίτερα στην τεχνολογία Blockchain που τους επιτρέπει να εγγυώνται την ταυτοποίηση των πελατών και των αγαθών και ν' απλοποιούν τις συναλλαγές. Το μοίρασμα της βάσης δεδομένων αυτής είναι ενδιαφέρον κυρίως για τη διαχείριση σύνθετου ενεργητικού όπως τιτλοποιήσεις, μετοχές, παράγωγα, επειδή απαιτεί πολλές επαληθεύσεις. Η πιστοποίηση μιας ανταλλαγής ομολόγων ή μετοχών παίρνει μέχρι 3 ημέρες σήμερα ενώ με το Blockchain θα χρειάζονται μερικά λεπτά. Παράλληλα με το Blockchain μειώνονται σημαντικά τα κόστη υποδομών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων