Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Μαϊ-2019 07:58

  E. Μυτιληναίος: Πλησιάζει η ώρα της πράσινης ενέργειας για τη βαριά βιομηχανία

  E. Μυτιληναίος: Πλησιάζει η ώρα της πράσινης ενέργειας για τη βαριά βιομηχανία
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Μπορεί στην Ελλάδα να αποτελούν μικρή μειοψηφία οι πολιτικοί που συζητούν για τα μείζονα θέματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο κατά το οποίο θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις που θα καθορίσουν τη ζωή των πολιτών αλλά και τους όρους για την οικονομία και τις επιχειρήσεις για τα επόμενα πολλά χρόνια. 

  Αυτό ήταν και το βασικό μήνυμα που εξέπεμψε χθες ο ΣΕΒ κατά την εκδήλωση ευαισθητοποίησης των πολιτών που διοργάνωσε με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απευθύνοντας έκκληση για αναβάθμιση του επιπέδου του προεκλογικού διαλόγου αλλά και για την επιλογή των αξιότερων εκπροσώπων που θα αντιπροσωπεύσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα της χώρας στη νέα Ευρωβουλή.

  Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα έρχεται από τον τομέα της ενέργειας και της βαριάς βιομηχανίας, όπου βρισκόμαστε, όπως είπε χθες ο επιχειρηματίας και αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Ε. Μυτιληναίος σε κομβικό σημείο. 

  Συγκεκριμένα υπό διαμόρφωση τελεί η μακροπρόθεσμη στρατηγική για την κλιματικά ουδέτερη Ευρωπαϊκή βιομηχανία, η οποία θα επηρεάσει άμεσα και τις ελληνικές επιχειρήσεις: θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι στόχοι αλλά και οι ενέργειες που περιλαμβάνονται σε αυτήν την στρατηγική ανταποκρίνονται στην ελληνική πραγματικότητα και να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις ώστε να μην τιμωρούνται από ανέφικτες στοχεύσεις, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος.

  Το δεύτερο κομβικό σημείο είναι να εξασφαλίσει η Ελλάδα ότι η βιομηχανία και οι επιχειρήσεις θα εξασφαλίσουν βοήθεια και ώθηση από νέα προγράμματα, όπως το εξοικονόμηση κατ᾽ οίκον. 

  Το τρίτο σημείο αφορά στη διαμόρφωση ενός ρυθμιστικού πλαισίου για την εσωτερική αγορά ενέργειας, με βασικό στόχο την ανάπτυξη του ανταγωνισμού με μείωση του κόστους της ενέργειας. 

  Τέλος η ΕΕ ετοιμάζει ένα πακέτο μέτρων για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων στο πλαίσιο του οποίου η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε προγράμματα ενίσχυσης θα γίνεται με κριτήριο εάν αυτές θεωρούνται βιώσιμες. Θα πρέπει λοιπόν τα κριτήρια που θα μπουν να ανταποκρίνονται και στην ελληνική πραγματικότητα.

  Ένα συγκεκριμένο ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τη βιομηχανία είναι το θέμα της αντιστάθμισης, δηλαδή της αποζημίωσης που λαμβάνουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες για το κόστος που προκαλείται σε αυτές από τις αυξημένες τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

  "Το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει τεθεί στην πρωτοπορία της μάχης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, επιβάλλοντας έναν πολύ ισχυρό φόρο, έχει επηρεάσει τη βιομηχανία. Τις κινήσεις της Ευρώπης δεν έχουν ακολουθήσει άλλες χώρες και κυρίως οι ΗΠΑ και η Κίνα. Χαρακτηριστικά στη βιομηχανία αλουμινίου πριν 15 χρόνια η Κίνα είχε το 10% της παραγωγής και τώρα το 60% και ο βασικός λόγος είναι ότι τα κινεζικά εργοστάσια συνεχίζουν να παίρνουν ρεύμα από κάρβουνο” ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος.

  Φαίνεται λοιπόν ότι η συζήτηση στην Ευρώπη βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση και ότι για την περίοδο 2020 - 2030 προωθείται η αντιστάθμιση του κόστους για τη βιομηχανία σε ποσοστό έως και 90%.

  Τι θα συμβεί μετά; Ήδη οι βιομηχανίες, ιδιαίτερα οι ενεργοβόρες έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα.

  Όπως αποκάλυψε ο κ. Μυτιληναίος, για τη δική του βιομηχανία το Αλουμίνιο της Ελλάδος, έχουν ήδη ξεκινήσει οι σχεδιασμοί ώστε σε μερικά χρόνια να τροφοδοτείται από ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ, συνάπτοντας μακροχρόνια συμβόλαια προμήθειας σε συγκεκριμένη τιμή με πράσινους ηλεκτροπαραγωγούς. Δεν αποκλείεται μάλιστα η βιομηχανία να συμμετάσχει και στο χρηματοδοτικό σχήμα για την κατασκευή νέων ΑΠΕ που θα την τροφοδοτούν με ρεύμα, ανέφερε ο ίδιος. 

  Οι κρίσιμες διεργασίες για το ενεργειακό είναι ένα μόνο παράδειγμα των σημαντικών θεμάτων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο ευρωπαϊκό προσκήνιο και τα οποία θα κληθούν να διαχειριστούν εκπροσωπώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ελληνικά συμφέροντα οι νέοι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν στις εκλογές της 26ης Μαΐου.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων