Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Μαϊ-2019 11:03

  Νέα σελίδα για την Εθνική Τράπεζα

  Νέα σελίδα για την Εθνική Τράπεζα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα 

  Το στρατηγικό σχέδιο μετασχηματισμού της, το οποίο εκτυλίσσεται γύρω από τον κεντρικό στόχο της ταχύτερης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, θα παρουσιάσει στις 16 Μαΐου στους διεθνείς επενδυτές στο Λονδίνο η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, δύο μέρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α' τριμήνου 2019.

  Στο πλάνο μετασχηματισμού, η μείωση των NPEs θα είναι αυξημένη κατά 1,5 δισ. ευρώ φέτος, ενώ θα προβλέπει μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 11,5 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2021. Η επίτευξη του στόχου θα βοηθηθεί από τα σχήματα τιτλοποιήσεων NPLs και το νέο πλαίσιο αντιμετώπισης των στεγαστικών μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ειδικότερα, για τα τέλη του 2019 ο στόχος για τα NPEs διαμορφώνεται στα 11,1 δισ. ευρώ, για το τέλος του 2020 στα 8,9 δισ. ευρώ και στα 4,3 δισ. το 2021. 

  Σύμφωνα με το πλάνο, στο διάστημα της τριετίας η μείωση των NPEs θα επιτευχθεί κατά 5,8 δισ. ευρώ από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις, κατά 1,9 δισ. ευρώ από πλειστηριασμούς, κατά 2,8 δισ. ευρώ από ρυθμίσεις και κατά 900 εκατ. ευρώ από διαγραφές δανείων. Στο πλαίσιο των σχεδιαζόμενων πωλήσεων NPLs, στις 14 Μαΐου, μαζί με την ανακοίνωση αποτελεσμάτων α' τριμήνου, αναμένεται η ανακοίνωση του προτιμητέου επενδυτή μεταξύ Elliott-Centerbridge και Fortress για την πώληση του χαρτοφυλακίου εξασφαλισμένων NPLs, Symbol.

  Μέχρι το τέλος του β' τριμήνου 2019, η τράπεζα θα πωλήσει επίσης χαρτοφυλάκιο μη εξασφαλισμένων δανείων (κάρτες, καταναλωτικά, μικρά επαγγελματικά δάνεια), ύψους 1,1 δισ. ευρώ, και θα ακολουθήσει στο β' εξάμηνο η πώληση ενός ακόμα εξασφαλισμένου χαρτοφυλακίου, μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 800 εκατ. ευρώ.   

  Τα πλάνο μετασχηματισμού της ΕΤΕ προβλέπει, επίσης, την περαιτέρω  εξυγίανση του ισολογισμού. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένονται εξαγγελίες για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, μια διαδικασία που ουσιαστικά θα ανοίξει μετά τις εκλογές. Οι κινήσεις περαιτέρω απομόχλευσης περιλαμβάνουν, επίσης, τις πωλήσεις των θυγατρικών στην Κύπρο και τη Ρουμανία. Η Εθνική Κύπρου αναμένεται να περάσει στην κυπριακή Astrobank, που ελέγχεται από τον λιβανέζικο όμιλο Holding M. Sehnaoui. Η τελευταία θα αποκτήσει τα εξυπηρετούμενα δάνεια της Εθνικής Κύπρου, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα θα περάσουν σε SPV που θα διαχειρίζεται η μητρική στην Ελλάδα. Για την Banca Romaneasca οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προτιμητέος αγοραστής αναμένεται η κρατική τράπεζα εισαγωγών-εξαγωγών της Ρουμανίας Eximbank, υπερισχύοντας του fund JC Flowers.

  Στο πλαίσιο της απομόχλευσης του ισολογισμού της ΕΤΕ, αναμένεται εντός των ημερών και η εξάσκηση του call option της Invel Real Estate για την απόκτηση του 32,66% της Πανγαία, έναντι προσυμφωνημένου τιμήματος 390,8 εκατ. ευρώ. 

  Βασική, τέλος, πτυχή του πλάνου μετασχηματισμού της ΕΤΕ είναι η οργανωτική της αναδιοργάνωση, αλλά και η περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους μέσω νέας εθελουσίας εξόδου που θα αφορά, σε πρώτη φάση, τουλάχιστον 750 εργαζομένους.

  * Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων