Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Μαϊ-2019 07:35

  Αναζητείται εκ νέου λύση για τη Notos Com

  Αναζητείται εκ νέου λύση για τη Notos Com
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Σε αναζήτηση επενδυτή που θα αναλάβει την τύχη της Notos Com, αφού η Pillarstone αποχώρησε από την "εικόνα” της αναδιάρθρωσης, βρίσκονται οι Τράπεζες. Και αυτό γιατί, όπως αναφέρουν Τραπεζικές πηγές, το αρχικό σχέδιο αναδιάρθρωσης, που ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, και προέβλεπε "ένεση” ρευστότητας 12,5 εκατ. ευρώ, κεφαλαιοποίηση μέρους του δανεισμού και αναδιάρθρωση του δικτύου, έχει κολλήσει.

  Εννέα μήνες λοιπόν μετά τη συμφωνία με την Pillarstone, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έχουν εκταμιευθεί λιγότερα από 7 εκατ. ευρώ ενώ δεν φαίνεται στον ορίζοντα να υπάρχει ενδεχόμενο να εκταμιευθούν τα υπόλοιπα κεφάλαια, τη στιγμή μάλιστα που η Pillarstone έχει βγει από την "εικόνα".

  Με βάση άλλες πηγές οι Τράπεζες έχουν ξεκινήσει γύρο επαφών με ενδιαφερόμενους επενδυτές, αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα. Με τη διοίκηση της εταιρείας να αναφέρει στις οικονομικές καταστάσεις για το 2017 οι οποίες υπεγράφησαν στις 18 Δεκεμβρίου του 2018, πως "η ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ των χρηματοδοτριών τραπεζών, της Pillarstone και της ΚΚR θα δώσει τη δυνατότητα στην εταιρεία να υπερβεί τα προβλήματα ρευστότητας και τους πόρους να αναπτυχθεί με ταχύτερους ρυθμούς”.

  Με βάση το αρχικό σχέδιο εξυγίανσης η Notos Com θα ελεγχόταν κατά 50% από την Pillarstone, την ευρωπαϊκή πλατφόρμα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει αναπτύξει το αμερικανικό fund KKR, και κατά 50% από τις τέσσερις τράπεζες οι οποίες θα αποκτούσαν το ποσοστό αυτό, κατ’ αναλογία της έκθεσης που έχει η κάθε μία στα δάνεια, μετά την κεφαλαιοποίηση μέρους του δανεισμού. Συνολικά είχε υπολογισθεί πως για την αναδιάρθρωση της Notos Com, η Pillarstone και οι ελληνικές πιστώτριες τράπεζες θα επένδυαν νέα κεφάλαια ύψους 25 εκατ. ευρώ. 

  Η Notos εκτός από το δίκτυο πολυκαταστημάτων που διαθέτει –σ.σ. έχει παρουσία στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στη Σόφια- αντιπροσωπεύει στην ελληνική αγορά γνωστά διεθνή brands. Όπως LACOSTE , GANT, TRUSSARDI JEANS, από τον κλάδο της ένδυσης και υπόδησης και AZZARO, CHANEL, CLARINS, GIVENCHY, GUERLAIN, HERMES, ISSEY MIYAKE, από τον τομέα των καλλυντικών και ειδών προσωπικής φροντίδας, ενώ αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα και τον οίκο Faber Castell.

  Στη χρήση του 2017 (σ.σ. τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) ο τζίρος της ανήλθε στα 120,566 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 4,29% σε σχέση με το 2016, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων μειώθηκαν κατά 85,6% στις 351 χιλ. ευρώ, ενώ οι συνολικές ζημιές μετά από φόρους διευρύνθηκαν στα 35,918 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 23,293 εκατ. ευρώ αφορούν την απομειώσει του goodwill, έναντι ζημιών 14,521 εκατ. ευρώ το 2016.  

  Ο καθαρός δανεισμός (Τραπεζικές υποχρεώσεις μείον διαθέσιμα) αυξήθηκε κατά 2,463 εκατ. ευρώ και ανήλθε στα 154,549 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της χρηματοδότησης μέρους των τόκων ύψους 1 εκατ. ευρώ αλλά και της αύξησης της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης έναντι επιταγών κατά 1,5 εκατ. ευρώ περίπου. Ενώ τα ιδία κεφάλαια έχουν καταστεί αρνητικά στα -1,268 εκατ. ευρώ από 34,65 εκατ. ευρώ που ήταν το 2016.

  Και κατά το 2017 η εταιρεία συνέχισε να εφαρμόζει πρόγραμμα μειωμένης απασχόλησης (part time) που ξεκινήσε τον Οκτώβριο του 2012, μετά τη λήξη της εκ περιτροπής απασχόλησης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων