Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Μαϊ-2019 09:10

  Trastor: Ανατροπή στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου

  Trastor: Ανατροπή στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Στο στόχο για υλοποίηση επενδύσεων της τάξης των 60 εκατ. ευρώ παραμένει προσηλωμένη η Trastor, παρά την χθεσινή εισήγηση της Varde Partners, μετόχου πλειοψηφίας της ΑΕΕΑΠ, για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου μέχρι 22,7 εκατ. ευρώ έναντι της αρχικής πρότασης για άντληση κεφαλαίων μέχρι του ποσού των 41,7 εκατ. ευρώ.

  Η εισήγηση αυτή έγινε δεκτή κατά τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση της Trastor, με το ποσό να προγραμματίζεται να επενδυθεί για την υλοποίηση αγορών νέων ακινήτων.

  Οι λόγοι της έγκρισης της ΑΜΚ μικρότερου ύψους, συγκριτικά με την αρχική εισήγηση, φαίνεται ότι σχετίζονται με την απόφαση της Wert Red Sarl -ελέγχεται από την Varde Partners- να διοχετεύσει, σταδιακά, ρευστότητα στην εγχώρια αγορά ακινήτων. 

  Σε κάθε περίπτωση, τόσο η Varde, που ελέγχει το 54,03% της Trastor όσο και η τράπεζα Πειραιώς, που ελέγχει το 39,4% της εισηγμένης, θα καλύψουν την εγκριθείσα ΑΜΚ, με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, πλέον, να είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με όσες είχαν προβλεφθεί αρχικά. 

  Νέες αγορές

  Κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση, εγκρίθηκε η απόκτηση, έναντι τιμήματος 11,3 εκατ. ευρώ, τεσσάρων εμπορικών καταστημάτων και γραφείων, που ανήκουν σε εταιρείες του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.

  Πρόκειται για τρία εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της Γλυφάδας και του Πειραιά και για γραφεία στο Μαρούσι-που βρίσκεται η Media Market και μισθώνεται από τη Huawai- τiς οποίες θα αποκτήσει η ΑΕΕΑΠ, έχοντας πλειοδοτήσει σε διαγωνισμό που πραγματοποίησε αρχές της χρονιάς η Πειραιώς Real Estate.

  Επίσης, η εταιρεία ολοκλήρωσε, πρόσφατα, έναντι τιμήματος 27,8 εκατ. ευρώ, την απόκτηση των τεσσάρων κτηρίων γραφείων σε Αθήνα, Μαρούσι, Αργυρούπολη και Κηφισιά που ανήκαν στην Grupo Dolphin κι έχουν συνολική επιφάνεια 21,7 χιλ. τετραγωνικών μέτρων.   

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η Grupo Dolphin, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αργεντινή,  είχε εγκαινιάσει την παρουσία της στη χώρα μας το 2013, οπότε η ελληνική αγορά ακινήτων είχε καταρρεύσει. Η πρώτη της αγορά, τότε, έναντι τιμήματος 10,3 εκατ. ευρώ, υπήρξε το κτήριο στην λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, όπου βρίσκονταν τα γραφεία της BNP Paribas (είναι ένα από τα τέσσερα που αγόρασε). Με τις τιμές να αυξάνονται, οι Αργεντίνοι πούλησαν το ακίνητο προς 17,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή 7 εκατ. ευρώ περισσότερο, συγκριτικά με το τίμημα κτήσης.

  Σήμερα η Trastor διαθέτει χαρτοφυλάκιο συνολικής αξίας 159,7 εκατ. ευρώ, με το στόχο της διοίκησής της να είναι η αξία του να αυξηθεί σε περίπου 200 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019.

  Πέρυσι, η εισηγμένη κατάφερε να αυξήσει και τα έσοδα από μισθώματα σε 5,5 εκατ. ευρώ από 4,1 εκατ. ευρώ, πραγματοποιώντας συνολικά 13 νέες επενδύσεις.

  Υιοθετώντας μία επιθετική στρατηγική, η Trastor αποκτάει συνεχώς καινούργια ακίνητα, γεγονός που απεικονίζεται στην αξία του χαρτοφυλακίου της, η οποία διαμορφωνόταν σε μόλις 79,4 εκατ. ευρώ το 2017.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων