Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Μαϊ-2019 08:14

  Αποκλειστικές διαπραγματεύσεις ΕΛΛΑΚΤΩΡ - ΕΛΠΕ - Edison για την Elpedison

  Αποκλειστικές διαπραγματεύσεις ΕΛΛΑΚΤΩΡ - ΕΛΠΕ - Edison για την Elpedison
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Σε σύντομο χρονικό διάστημα, πιθανόν και πριν το καλοκαίρι, ενδέχεται να έχει ξεκαθαρίσει το νέο μετοχικό τοπίο στην εταιρεία Elpedison, την κοινοπραξία των εταιρειών ΕΛΠΕ, Edison και ΕΛΛΑΚΤΩΡ που δραστηριοποιείται στην αγορά παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρισμού και εμπορίας και προμήθειας φυσικού αερίου. Ως γνωστόν ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο πλαίσιο της στρατηγική του για αξιοποίηση των non core assets και συμμετοχών, έχει δηλώσει ότι ενδιαφέρεται να προχωρήσει στην πώληση του μεριδίου που κατέχει στην Elpedison. 

  Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr η περίοδος των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με τους άλλους δύο μετόχους, τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων και την ιταλική Edison, η οποία ανήκει στο γαλλικό ενεργειακό κολοσσό EdF.

  Οι συζητήσεις με τους υφιστάμενους μετόχους προβλέπονται από το σύμφωνο μετόχων της Elpedison, βάσει του οποίου σε περίπτωση που κάποιος εκ των μελών της κοινοπραξίας θελήσει να αποχωρήσει, τότε υπάρχει δικαίωμα πρώτης προτίμησης για τους υφιστάμενους μετόχους.

  Η περίοδος των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων ήδη τρέχει αναφέρουν σχετικά αρμόδιες πηγές, ενώ στην αγορά πλέον προεξοφλείται η θετική έκβαση των συζητήσεων μεταξύ των τριών πλευρών. Άλλωστε από την πρώτη στιγμή που ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανακοίνωσε την οριστικοποίηση των προθέσεών του σχετικά με την Elpedison, η αγορά θεωρούσε ως πιθανότερο σενάριο  ΕΛΠΕ και Edison να επιλέξουν να ενισχύσουν την μετοχική παρουσία τους στην εταιρεία και όχι να αφήσουν το χώρο για την είσοδο άλλου μετόχου.  

  Σημειώνεται ότι στην Elpedison η ΕΛΛΑΚΤΩΡ κατέχει το 22,74% ενώ το υπόλοιποι 75,78% κατέχει κοινοπραξία που ελέγχεται από τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων και την Edison.

  H Elpedison είναι ένας από τους τρεις καθετοποιημένους ανεξάρτητους παίκτες της αγοράς ηλεκτρισμού με εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού φυσικού αερίου ισχύος 811MW και μερίδιο αγοράς στην προμήθεια ρεύματος 3,73%.

  Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει ανακοινώσει το σχεδιασμό της για αξιοποίηση με το μέγιστο δυνατό όφελος για τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου των non core assets. Στόχος είναι να επικεντρωθεί στους βασικούς άξονες δραστηριότητας, δηλαδή τις παραχωρήσεις, το περιβάλλον (διαχείριση απορριμμάτων) και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Άνεμος).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί εκτάκτως
  Παρασκευή 5-Ιουν-2020