Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Απρ-2019 08:15

  Ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης και άλλων μονάδων της ΔΕΗ

  Ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης και άλλων μονάδων της ΔΕΗ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Στις 6 Μαΐου είναι προγραμματισμένη η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τη λιγνιτική αποεπένδυση, ωστόσο το αποτέλεσμα της διαδικασίας παραμένει ακόμη και σήμερα ασαφές. Κάποιες πληροφορίες που θέλουν να ζητείται άτυπη παράταση δεν επιβεβαιώνονται και οι συμμετέχοντες θα πρέπει μέσα σε διάστημα λίγων ημερών και ενώ μεσολαβεί το Πάσχα να ετοιμάσουν εγγυητικές αλλά και δεσμευτικές προσφορές.

  Πάντως στις καταστάσεις της ΔΕΗ γίνεται αναφορά στο διαγωνισμό και τονίζεται ότι με βάση τους όρους που συμφωνήθηκαν η νέα ανεξάρτητη αποτίμηση που θα διενεργηθεί, δεν λαμβάνει υπόψη της την προηγούμενη που έγινε στον πρώτο διαγωνισμό. 

  Σε άλλο σημείο των καταστάσεων αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν χαμηλότερες προσφορές και να γίνουν αποδεκτές. Χαρακτηριστικά η έκθεση αναφέρει ότι "η μητρική εταιρεία δεν είναι σε θέση να επηρεάσει την τιμή στην οποία θα πωληθούν τα περιουσιακά αυτά στοιχεία”.

  Εκτός όμως από τις αναφορές στη λιγνιτική αποεπένδυση, οι καταστάσεις στους κινδύνους και αβεβαιότητες που αντιμετωπίζει η εταιρεία περιλαμβάνουν και το ενδεχόμενο η ΔΕΗ να αναγκαστεί να πουλήσει και άλλες μονάδες. 

  Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ετήσια έκθεση "δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαβεβαίωση ότι δεν θα υποχρεωθεί η Μητρική Εταιρεία να προχωρήσει σε περαιτέρω αποεπενδύσεις λιγνιτικής (ή άλλης) ισχύος παραγωγής στο μέλλον, προκειμένου να συμμορφωθεί με την υποχρέωσή της να μειώσει το μερίδιο αγοράς της στις αγορές παραγωγής και προμήθειας Η/Ε”. 

  Βεβαίως για να γίνει πράξη το συγκεκριμένο ρίσκο θα πρέπει να πληρωθούν μια σειρά από προϋποθέσεις με κυριότερη την αποτυχία του διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζεται ότι υπάρχει σε εξέλιξη από πλευράς ΕΕ και ειδικότερα από πλευράς ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού, έρευνα για τη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού στην Ελλάδα. Τα πορίσματα της έρευνας αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο για τις επόμενες αποφάσεις για την ελληνική αγορά ηλεκτρισμού. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων