Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Απρ-2019 07:40

  Τακτικισμοί Θ. Λιακουνάκου με φόντο την αλλαγή σκυτάλης στη Euromedica

  Τακτικισμοί Θ. Λιακουνάκου με φόντο την αλλαγή σκυτάλης στη Euromedica
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ερωτήματα έχει προκαλέσει η αναγγελία έκτακτης γενικής συνέλευσης της Euromedica, στην οποία η διοίκηση καλεί τους μετόχους να αποφασίσουν για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 60 εκατ. ευρώ.

  Η ανακοίνωση έρχεται λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου να κάνει δεκτό το αίτημα της τράπεζας Πειραιώς για υπαγωγή της Axon Holdings, συμφερόντων Θωμά Λιακουνάκου, σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, που ανοίγει το δρόμο για τη ρευστοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων, όπου βασικό asset αποτελεί το 47,6% των μετοχών της Euromedica.

  Και ενώ αναμένεται η αλλαγή διοίκησης στη Euromedica με τη συναίνεση της Farallon Capital (το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο κατέχει μειοψηφικό ποσοστό 17,5%, έχοντας εξαγοράσει στα τέλη του 2017 δάνεια ονομαστικής αξίας άνω των 200 εκατ. ευρώ), ο Θ. Λιακουνάκος, όπως σχολιάζει η αγορά, επιχειρεί να διατηρήσει τον έλεγχο.

  Στελέχη του χώρου εκτιμούν πως πρόκειται για μια κίνηση τακτικισμού, αφού ακόμη κι αν επιτευχθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και βρεθούν κεφάλαια και εκ μέρους του Θ. Λιακουνάκου, λογικά αυτά δεν θα είναι ικανά για να σταματήσουν τις εξελίξεις. Εξελίξεις που έχουν να κάνουν και με την πρόθεση της Farallon Capital να αυξήσει το ποσοστό της στη Euromedica. Επιπλέον σχολιάζουν πως εάν ο επιχειρηματίας διέθετε κεφάλαια, θα μπορούσε να τα διαθέσει για τη μείωση των δανειακών υποχρεώσεων.

  Σημειώνεται ότι καθήκοντα προέδρου του διοικητικού συμβουλίου στην Euromedica εκτελεί ο Νικόλαος Λιακουνάκος, γιος του βασικού μετόχου.  Επίσης σημειώνεται πως η εισηγμένη δεν έχει δημοσιοποιήσει οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2017 και έπειτα. Με βάση τον τελευταίο ετήσιο ισολογισμό, οι ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις στα τέλη του 2016 ανέρχονταν σε 354,7 εκατ., ενώ σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία εξαμήνου του 2017, η εταιρεία είχε δάνεια 417 εκατ. ευρώ και εμφάνιζε αρνητικά ίδια κεφάλαια 205 εκατ. ευρώ. Χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το παρόν ύψος των υποχρεώσεων της εισηγμένης, φορείς από την ιδιωτική αγορά της περίθαλψης σχολιάζουν πως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δεν θα έχει αντίκρισμα.

  Όπως αναφέρεται στην έκθεση επί των θεμάτων ημερήσιας διάταξης, το διοικητικό συμβούλιο εισηγείται την υπερψήφιση του θέματος από τους μετόχους καθώς η εταιρεία έχει άμεσα ανάγκη από την εισροή κεφαλαίων για την αποπληρωμή υποχρεώσεών της.

  Τα συνολικά κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν από την προτεινόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, θα διατεθούν για την κάλυψη ληξιπρόθεσμών υποχρεώσεων της εταιρείας, ιδίως φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων προς το δημόσιο καθώς και για την αποπληρωμή υφιστάμενων τραπεζικών υποχρεώσεων.

  Οι δανειακές υποχρεώσεις που έχουν καταστεί απαιτητές (αφορούν απαιτήσεις κατά της Axon Holdings) ανέρχονται σε 12,5 εκατ. ευρώ και οι φορολογικές σε 2 εκατ. ευρώ. Οι ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις της Euromedica είναι 10 εκατ. ευρώ, η οφειλόμενη μισθοδοσία 4,5 εκατ. και οι υπόλοιπες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 30 εκατ.

  "Η κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας καθίσταται απολύτως απαραίτητη καθώς τα ίδια κεφάλαια της έχουν καταστεί αρνητικά, όπως προκύπτει και από τις πιο πρόσφατες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της. Η ολοκλήρωση της εν θέματι αυξήσεως το συντομότερο δυνατόν και η πλήρης κάλυψή της θα ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητας της εταιρείας και θα της επιτρέψει να αποπληρώσει σημαντικό ύψος υφιστάμενων ληξιπρόθεσμων λειτουργικών υποχρεώσεων της τόσο προς το Ελληνικό Δημόσιο (φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις), όσο και προς τραπεζικά ιδρύματα” τονίζεται ειδικότερα στην έκθεση.

  Η γενική συνέλευση έχει οριστεί για τις 7 Ιουνίου και όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Euromedica, το τέταρτο θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορά την έκδοση έως 50 εκατ. νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,80 ευρώ εκάστη και τιμή διάθεσης 1,20 ευρώ. Η αύξηση θα πραγματοποιηθεί με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων.

  Τα θέματα που θα συζητηθούν ακόμη είναι η ανακοίνωση και έγκριση αντικατάστασης μελών του διοικητικού συμβουλίου, η έγκριση αντικατάστασης μελών Επιτροπής Ελέγχου, καθώς και τα πεπραγμένα της περιόδου 2013 έως 2019 και οι πρόσφατες εξελίξεις.

  Βίκυ Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων