Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Απρ-2019 13:05

  Τι δρομολογεί η 15η Μαΐου για την Eurobank

  Τι δρομολογεί η 15η Μαΐου για την Eurobank
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Κομβική για τον μετασχηματισμό της Eurobank αναμένεται η 15η Μαΐου 2019, καθώς θα ξεδιπλώσει τις κινήσεις που θα φέρουν την Τράπεζα με μονοψήφιο δείκτη NPE και κέρδη 400 – 500 εκατ. ευρώ το 2021.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η 15η Μαΐου θα είναι πιθανότατα η ημερομηνία ολοκλήρωσης της συγχώνευσης της Grivalia και τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μετά την ημερομηνία αυτή, η Eurobank θα προστεθεί στον  δείκτη MSCI Ελλάδας, καθώς  σύμφωνα με την Wood η MSCI ανακοίνωσε πως σκοπεύει να εντάξει στον δείκτη MSCI Mid-Cap τη Eurobank μόλις ολοκληρωθεί η εξαγορά της Grivalia.

  Οι διεργασίες για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης της Grivalia είναι πυρετώδεις, καθώς μέχρι τις 15/5 πρέπει:

  - να μεταβιβαστούν όλα τα ακίνητα της Grivalia (περίπου 110) στη Eurobank (προβλέπεται ότι θα δημιουργηθεί νέα εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, στην οποία θα ανατεθεί η διαχείριση του συνόλου των ακινήτων που θα προκύψει από την ενοποίηση των χαρτοφυλακίων ακινήτων Eurobank και Grivalia)

  - να δοθούν οι εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, και 

  - η νέα Eurobank, ενισχυμένη κεφαλαιακά με 900 εκατ. ευρώ από τη συγχώνευση της Grivalia, να γραφτεί στο Γ.Ε.ΜΗ.

  Η ολοκλήρωση της συγχώνευσης της Grivalia θα εκκινήσει τον εταιρικό μετασχηματισμό της Eurobank που θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη του 2019, επιταχύνοντας τις διαδικασίες των δύο τιτλοποιήσεων NPLs και της εισόδου στρατηγικού επενδυτή στην FPS, τη θυγατρική εταιρεία διαχείρισης NPLs της Eurobank. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στις αρχές Μαΐου αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Pillar (τιτλοποίηση στεγαστικών NPLs, ύψους 2 δισ. ευρώ) και μέσα στον Ιούνιο οι δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Cairo (τιτλοποίηση NPLs 7,5 δισ. ευρώ) και την πώληση της FPS. 

  Μετά τη συγχώνευση της Grivalia, η Eurobank θα έχει τον ισχυρότερο δείκτη συνολικών κεφαλαίων στην Ελλάδα (19%) και δείκτη NPE περίπου 15% στο τέλος του 2019 και κάτω του 10% το 2021.

  Μετά την απορρόφηση της Grivalia, οι μετοχές της Eurobank από τα 2,2 δισ. τεμάχια τώρα, θα διαμορφωθούν στα 3,7 δισ. ευρώ (τα 1,5 δισ. επιπλέον τεμάχια θα προέλθουν από τη μετατροπή μετοχών της Grivalia σε μετοχές Eurobank) και στους νυν μετόχους της Τράπεζας θα αναλογεί το 59% της Eurobank μετά τη συγχώνευση με τη Grivalia, ενώ στους νυν μετόχους της Grivalia το 41%.

  Η νέα οντότητα που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση Eurobank – Grivalia θα αποκτήσει δύο θυγατρικές: α) τη νέα Eurobank, χωρίς τα δάνεια βαθιάς καθυστέρησης, ύψους 7 δισ. ευρώ (συν τα 500 εκατ. ευρώ performing forborne δανείων που προστέθηκαν στο χαρτοφυλάκιο Cairo), στην οποία θα μεταφερθεί όλο το υπόλοιπο ενεργητικό και παθητικό της τράπεζας και ο αναβαλλόμενος φόρος (DTC), και β) την Εταιρεία Ειδικού Σκοπού (SPV) στην οποία θα μεταφερθούν τα δάνεια των 7,5 δισ. ευρώ έναντι των οποίων θα εκδοθούν ομόλογα (senior, mezzanine, junior). Σημειώνεται ότι τα δάνεια θα βρίσκονται στο ενεργητικό του SPV, τα ομόλογα στο παθητικό του.

  Η Eurobank Ergasias ΑΕ παραμένει ως holding με περιουσιακά στοιχεία α) τη νέα εταιρία και β) την εταιρία ειδικού σκοπού. Διευκρινίζεται ότι η holding είναι η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρία.

  Στο τέλος του εταιρικού μετασχηματισμού (τέλη 2019) της Eurobank, ο οποίος περιλαμβάνει την τιτλοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη σύσταση της νέας τράπεζας με τα καλύτερα στοιχεία του ενεργητικού, οι μέτοχοι θα λάβουν μέρισμα εις είδος τον junior και τον mezzanine τίτλο του SPV. Δηλαδή, οι μέτοχοι της Eurobank θα κοιμηθούν την μία μέρα κατέχοντας μετοχές Eurobank και θα ξυπνήσουν την επόμενη με περιουσιακά στοιχεία μετοχές Eurobank (δηλ. της holding, η οποία είναι η εισηγμένη στο ΧΑ) συν τα παραπάνω δύο αξιόγραφα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων