Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Απρ-2019 08:23

  Τι φέρνει η επόμενη μέρα για τη Euromedica

  Τι φέρνει η επόμενη μέρα για τη Euromedica
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Χωρίς να έχει δημοσιοποιήσει οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2017 επικαλούμενη "αντικειμενικό κώλυμα” λόγω καθυστέρησης λήψης απαντητικής επιστολής από πιστωτή, με ασφαλιστικά μέτρα από την Farallon Capital Management για κλοπή μετρητών, εξοπλισμού και πελατείας υπέρ των εταιρειών με μέτοχο τον Θ. Λιακουνάκο, αλλά και καταγγελίες για απλήρωτους εργαζομένους και πολλά προβλήματα στη λειτουργία των διαγνωστικών μονάδων, η απόφαση του Πρωτοδικείου να κάνει δεκτό το αίτημα της τράπεζας Πειραιώς για υπαγωγή της Axon σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης δημιουργεί νέα δεδομένα για την επόμενη μέρα της Euromedica.

  Η απόφαση ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Axon, της οποίας βασικό asset είναι το 47,6% των μετοχών της Euromedica. Εκεί όπου το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Farallon Capital κατέχει μειοψηφικό ποσοστό 17,5%, έχοντας εξαγοράσει στα τέλη του 2017 από τις τράπεζες Alpha Bank, Εθνική και Eurobank δάνεια της Euromedica ονομαστικής αξίας άνω των 200 εκατ. ευρώ. Με τα τελευταία δεδομένα, το ενδιαφέρον της Farallon για την απόκτηση της Euromedica παίρνει "σάρκα και οστά".

  Είχε προηγηθεί έντονη διαμάχη μεταξύ Farallon και Θ. Λιακουνάκου. Τον Αύγουστο του 2018 το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών είχε αποφασίσει την προσωρινή δέσμευση της κινητής περιουσίας της Euromedica και του ταμείου της μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει το επενδυτικό κεφάλαιο. Η απόφαση στηρίχθηκε σε στοιχεία που προσκόμισε η Farallon, για μεταφορά ρευστότητας από το ιδιόκτητο δίκτυο διαγωνιστικών της Euromedica προς όφελος τρίτων εταιρειών, ήδη από το 2017. Η διοίκηση της Euromedica είχε απαντήσει πως "λόγω του αντικειμένου της δραστηριότητας της εταιρείας στον τομέα της παροχής, η εταιρεία ανέλαβε άμεσα τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες για την επικοινωνία με τους πιστωτές της και με στόχο την ταχύτερη διευθέτηση του θέματος”, αντικρούοντας τις κατηγορίες πως από τον ετήσιο τζίρο του δικτύου ιδιόκτητων διαγνωστικών κέντρων Αθήνας ύψους άνω των 2 εκατ. ευρώ, περίπου το 1 εκατ. ευρώ διοχετευόταν εκτός Euromedica. Εκτός των άλλων, η Farallon ισχυριζόταν πως η οικογένεια Λιακουνάκου δρομολογούσε δικό της ανεξάρτητο δίκτυο διαγνωστικών κέντρων, επί ζημία της Euromedica. 

  Στο περιθώριο της τελευταίας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της Euromedica (που από τις 10 Σεπτεμβρίου 2018 είχε μετατεθεί ένα μήνα αργότερα), όπου το θέμα ήταν η λήψη αποφάσεων για τη βελτίωση της κεφαλαιακής διάρθρωσης, στελέχη του ομίλου σημείωναν πάντως πως η λειτουργία της εισηγμένης είχε ομαλοποιηθεί, ενώ παράλληλα είχαν αρχίσει να μειώνονται οι υποχρεώσεις προς εργαζομένους και τρίτους, πλην των τραπεζών. Οι ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις  στα τέλη του 2016 ανέρχονταν σε 354,7 εκατ. Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία εξαμήνου του 2017, η εταιρεία είχε δάνεια 417 εκατ. ευρώ και εμφάνιζε αρνητικά ίδια κεφάλαια 205 εκατ. ευρώ. 

  Τα προβλήματα ρευστότητας εντούτοις ήταν παλιά και ήδη από το 2012 η εισηγμένη αναζητούσε στρατηγικό επενδυτή. Tο σχέδιο για τη σωτηρία της Euromedica ξεκίνησε το Μάιο του 2015, όταν ο όμιλος υπέγραψε "Συμφωνία Αναστολής Πληρωμών” (Standstill Agreement) με το σύνολο των πιστωτριών τραπεζών , αναθέτοντας σε διεθνείς ελεγκτικούς οίκους την εκπόνηση πενταετούς επιχειρηματικού σχεδίου για την εξυγίανση των οικονομικών της και την κεφαλαιακή της τόνωση, η οποία θα τις επέτρεπε να συνεχίσει το επενδυτικό της πλάνο. Η ρευστοποίηση μέρους της ακίνητης περιουσίας του ομίλου, σε συνδυασμό με τη συνέχιση των επαφών με επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού ήταν η βέλτιστη λύση που προτάθηκε για την επιστροφή του ομίλου σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η οικονομική κατάσταση της εισηγμένης και τα συσσωρευμένα χρέη των προηγούμενων ετών όμως εμπόδισαν το σχέδιο ανάκαμψης. 

  Η απόφαση όπως και να έχει για την Axon έρχεται σε μια περίοδο ανακατατάξεων και επενδυτικών κινήσεων στον κλάδο των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων από τη CVC Capital Partners (Metropolitan, Iaso General, Υγεία) και την Oaktree (που κατέθεσε δεσμευτική προσφορά για το Ιασώ). Η Euromedica, παρά το ύψος των χρεών, χαρακτηρίζεται σημαντικό asset. Ο όμιλος, που ξεκίνησε το 1989 με ένα διαγνωστικό κέντρο, αριθμεί συνολικά 46 διαγνωστικά κέντρα και 12 γενικές, μαιευτικές και ψυχιατρικές κλινικές σε 25 πόλεις  και 1.650 νοσοκομειακές κλίνες.  Έχει ακόμη τρία οφθαλμολογικά κέντρα, πέντε κέντρα αποκατάστασης , ένα κέντρο μοριακής βιολογίας και ένα κέντρο αιμοδιάλυσης. 

  H Farallon Capital έχει ιστορία από το 1986, έχει έδρα στο Σαν Φρανσίσκο και γραφεία σε Λονδίνο, Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ, Τόκιο και Σάο Πάολο.


  Βίκυ Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων