Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Απρ-2019 08:15

  Folli Follie: Πιέζει ο χρόνος για τον έλεγχο της PwC

  Folli Follie: Πιέζει ο χρόνος για τον έλεγχο της PwC
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Σε οριακό σημείο βρίσκεται πλέον η πορεία των ειδικού σκοπού ελέγχων που πραγματοποιεί η PwC στη Folli Follie Group, με στόχο να συνταχθούν οι αναμορφωμένες οικονομικές καταστάσεις για τη διαχειριστική χρήση του 2017.

  Σύμφωνα με πληροφορίες η PwC έχει ζητήσει από την εταιρεία συγκεκριμένα στοιχεία για εγγραφές και συναλλαγές που έχουν εντοπίσει οι ελεγκτές της, ώστε να ολοκληρώσει το έργο της. Για την παροχή αυτών των στοιχείων έχουν δοθεί επανειλημμένως διαβεβαιώσεις από πλευράς μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας πως θα διευκολυνθεί η παροχή τους, χωρίς όμως ακόμη έμπρακτο αποτέλεσμα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως έχει δοθεί ατύπως χρονική προθεσμία προς την FFG να παράσχει τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί από την PwC.

  Όπως έχει αναφέρει το Capital.gr., το κύριο και, μέχρι στιγμής, ανυπέρβλητο εμπόδιο αποτελεί η αδυναμία ελέγχου των δραστηριοτήτων της εταιρείας στην Ασία υπό τη FF Group Sourcing, τις υπόλοιπες θυγατρικές αλλά και οι συναλλαγές με εταιρείες που είχαν καταχωρηθεί στους ισολογισμούς ως διασυνδεδεμένα μέρη (related parties).

  Ωστόσο, το γεγονός ότι στη σύμβαση των δύο πλευρών δεν συμπεριλήφθηκε συγκεκριμένη προθεσμία για την ολοκλήρωση του έργου της ελεγκτικής εταιρείας έχει περιπλέξει την κατάσταση. Η αμοιβή που θα εισπράξει η PwC, άνω των 2 εκατ. ευρώ σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, αποτελεί ισχυρό… κίνητρο για να ολοκληρωθεί το έργο. Οι δύο πλευρές εμφανίζονται να θέλουν να δοθεί τέλος στη διαρκώς παρατεινόμενη συνεργασία: η μεν FFG για να προχωρήσει η συμφωνία χρηματοδότησης με τα funds που εκπροσωπούν μέρος των κατόχων ομολογιών της εταιρείας και να κατατεθεί αίτηση εξυγίανσης, η δε PwC για να απεμπλακεί από μια κατάσταση στην οποία συνάντησε περισσότερα "γκρίζα σημεία" από όσες ανέμενε.

  Υπό το πρίσμα των παραπάνω στοιχείων και εφόσον δεν καταστεί δυνατό να παρασχεθούν τα στοιχεία που ζητήθηκαν από τους ορκωτούς ελεγκτές, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα η PwC να παραδώσει Έκθεση Ελέγχου με άρνηση γνώμης. Στο ενδεχόμενο αυτό, η κατάσταση περιπλέκεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, δημιουργώντας ερωτήματα κατά πόσον θα μπορέσει να συνταχθεί και κατατεθεί αίτησης υπαγωγής της εταιρείας στον Πτωχευτικό Κώδικα και συγκεκριμένα στο άρθρο 106β-δ.

  Υπενθυμίζεται πως η γνώμη του ορκωτού ελεγκτή που διενέργησε τον έλεγχο διατυπώνεται στο "πιστοποιητικό" η "έκθεση ελέγχου", η οποία υποβάλλεται στον εντολέα, εν προκειμένω στη διοίκηση της FFG.  Ακόμη και εάν η Έκθεση Ελέγχουν δεν δημοσιοποιηθεί από τη διοίκηση της FFG, υφίσταται υποχρέωση ενημέρωσης των αρμόδιων εποπτικών αρχών.

  Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) έχει ενημερώσει πως λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 12 του Κανονισμού 537/2014, "ο ορκωτός ελεγκτής λογιστής ή η ελεγκτική εταιρεία που διενεργεί τον υποχρεωτικό έλεγχο μιας οντότητας δημόσιου συμφέροντος έχει καθήκον να αναφέρει άμεσα, στις αρμόδιες αρχές… κάθε στοιχείο που αφορά την εν λόγω οντότητα δημόσιου συμφέροντος του οποίου έχει λάβει γνώση κατά τη διενέργεια του υποχρεωτικού ελέγχου και το οποίο μπορεί να προκαλέσει οποιοδήποτε από τα εξής:

  α) ουσιαστική παραβίαση των νομοθετικών, κανονιστικών ή διοικητικών διατάξεων που ορίζουν, κατά περίπτωση, τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας λειτουργίας ή διέπουν συγκεκριμένα τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της εν λόγω οντότητας δημόσιου συμφέροντος, β) ουσιαστική απειλή ή αμφιβολία όσον αφορά τη συνεχή λειτουργία της οντότητας δημόσιου συμφέροντος, γ) άρνηση έκδοσης γνώμης ελέγχου σχετικά με τις οικονομικές καταστάσεις ή έκδοση αρνητικής γνώμης ή γνώμης με επιφύλαξη".

  Την ίδια στιγμή το χαρτοφυλάκιο συνεργασιών της FFG Με ξένους οίκους και brands συνεχίζει να φυλλορροεί. Οι Nike και Converse έχουν γνωστοποιήσει πως σταδιακά από το 2019 δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις με την FFG, η συνεργασία με τον οίκο Ermenegildo Zegna και την Vilebrequin έχει τερματιστεί, τα brands Guess και Scotch & Soda έχουν περάσει σε ανταγωνιστές, η UGG δεν αναμένεται να συνεχίσει τη συνεργασία της, ενώ έχει σταματήσει ουσιαστικά και η συνεργασία για τα Juicy Couture.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων