Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Απρ-2019 07:55

  Ενδιαφέρον long term επενδυτών στο road show της Τρ. Πειραιώς

  Ενδιαφέρον long term επενδυτών στο road show της Τρ. Πειραιώς
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Μηνύματα επενδυτικού ενδιαφέροντος από μακροπρόθεσμους επενδυτές που είχαν να βάλουν στα ραντάρ τους την Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό, λαμβάνουν οι τράπεζες, μετά τις παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων τους για τη χρήση 2018.

  Το ενδιαφέρον των μακροπρόθεσμων επενδυτών διαφαίνεται από τη χθεσινή έναρξη των παρουσιάσεων και επαφών της Τράπεζας Πειραιώς στη Νέα Υόρκη. Οι παρουσιάσεις θα διαρκέσουν μέχρι την Πέμπτη και σε αυτές μετέχουν ισχυρά επενδυτικά ονόματα, με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, τα οποία μέχρι πρότινος δεν ασχολούνταν με το ελληνικό επενδυτικό story. Σήμερα και αύριο, επαφές με θεσμικούς επενδυτές στο Λονδίνο πραγματοποιεί και η Alpha Bank.     

  Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι ξένοι μακροπρόθεσμοι επενδυτές εκδηλώνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας και εστιάζουν θετικά στην εξυγίανση των τραπεζών και στις προοπτικές κερδοφορίας μεσοπρόθεσμα. Η επιτάχυνση στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με υψηλότερους στόχους μείωσης στην τριετία μέχρι το 2021, τα σχέδια για πωλήσεις και τιτλοποιήσεις "κόκκινων" δανείων, καθώς και τα σχέδια για τη δημιουργία Asset Protection Schemes από ΤΧΣ και ΤτΕ, κυριαρχούν στην ατζέντα των ξένων επενδυτών.  

  Παράλληλα, αξιολογούν θετικά τη βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων των τραπεζών, και κυρίως τη βελτίωση σε επίπεδο μείωσης κόστους. Σημείο ενδιαφέροντος στις παρουσιάσεις είναι επίσης η ανάκαμψη των χορηγήσεων επιχειρηματικών δανείων, με την αγορά να κινείται με ρυθμό + 1,5% μετά από σχεδόν δέκα χρόνια συνεχούς συρρίκνωσης.

  Ειδικά για την Τράπεζα Πειραιώς, οι ξένοι επενδυτές αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει συντελεσθεί στα θεμελιώδη μεγέθη της και τονίζουν θετικά τη μείωση των NPEs κατά 5,5 δις. ευρώ, τη μείωση του κόστους κατά 8% και τα κέρδη στο core banking που κατέγραψε η Τράπεζα στην προηγούμενη χρήση.

  Στις χθεσινές πρώτες επαφές, παρουσιάστηκαν στους επενδυτές οι τέσσερις άξονες που δείχνουν ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει κάνει ουσιαστικά βήματα για την αποκατάσταση της κερδοφορίας της. Ειδικότερα:

  Α) Βελτιωμένη λειτουργική απόδοση λόγω λειτουργικού κόστους και προβλέψεων.

  - Μετά από μακρά περίοδο ετήσιων ζημιών, πραγματοποιήθηκαν κέρδη προ φόρων 80 εκατ. ευρώ το 2018.

  - Τα επαναλαμβανόμενα έσοδα προ φόρων και προβλέψεων (851 εκατ. ευρώ) θέτουν τη βάση για τις επόμενες χρήσεις.

  - Εκταμιεύσεις νέων δανείων 3,1 δις. ευρώ το 2018.

  - Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες σημείωσαν άνοδο σε όλο το εύρος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Τράπεζας.

  - Η μείωση του λειτουργικού κόστους ξεπέρασε τον στόχο που είχε θέσει η Τράπεζα, - 8% ετησίως το 2018 (σε επαναλαμβανόμενη βάση).

  - Το έξοδο προβλέψεων ως ποσοστό των δανείων μετά από προβλέψεις βελτιώθηκε σε 157 μ.β. το 2018 από 479 μ.β. το 2017.

  Β) Εξυγίανση ισολογισμού, ενθαρρυντικές οργανικές τάσεις.

  - Μείωση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 5,5 δις. ευρώ το 2018. Νέος στόχος ΜΕΑ στα 11 δις. ευρώ για το τέλος 2021 και μείωση κατά 15 δις. ευρώ από το επίπεδο Δεκεμβρίου 2018.

  - Βελτίωση του ρυθμού θεραπείας δανείων και μείωση του ρυθμού αθέτησης.

  - Ολοκλήρωση της πώλησης δύο χαρτοφυλακίων ΜΕΑ, συνολικής μικτής λογιστικής αξίας 1,8 δις. ευρώ και δύο νέες πωλήσεις χαρτοφυλακίων ΜΕΑ σε εξέλιξη, μικτής λογιστικής αξίας 1,3 δις. ευρώ.

  - Δείκτης κάλυψης από προβλέψεις  για τα ΜΕΔ στο 775 και για τα ΜΕΑ στο 49% που μαζί με τις εξασφαλίσεις προσεγγίζει το 100%.

  Γ) Βελτιωμένο προφίλ ρευστότητας, νέες υγιείς χορηγήσεις

  -  Αύξηση εγχώριων καταθέσεων κατά 3,6 δις. ευρώ σε ετήσια βάση.

  - Μηδενισμός εξάρτησης από ELA από τα μέσα Ιουλίου 2018 και σταδιακή αντικατάσταση χρηματοδότησης από διατραπεζική με χρήση καλυμμένων ομολόγων για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.

  - Δείκτης δανείων μετά από προβλέψεις προς καταθέσεις στο 85% από 103% ένα χρόνο πριν.

  - Σε πορεία επίτευξης του στόχου για Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) στο 61% τον Δεκέμβριο 2018.

  Δ) Υλοποίηση Σχεδίου Κεφαλαιακής Ενίσχυσης

  - 94% των εσωτερικών ενεργειών του Σχεδίου Κεφαλαιακής Ενίσχυσης έχουν ολοκληρωθεί.

  - Δείκτης επάρκειας κεφαλαίων κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET 1) στο 14% τον Δεκέμβριο 2018, προσαρμοσμένος για τις αποεπενδύσεις που έχουν ολοκληρωθεί.

  - Η απαίτηση του Πυλώνα 2 της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (SREP) 2019 μειώθηκε κατά 50 μ.β., αναγνωρίζοντας την επιτευχθείσα πρόοδο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων