Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Μαρ-2019 08:11

  Τα βήματα των τραπεζών θα ακολουθήσουν οι εθελούσιες στον ΟΤΕ

  Τα βήματα των τραπεζών θα ακολουθήσουν οι εθελούσιες στον ΟΤΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Στην αναπροσαρμογή των προγραμμάτων οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένων που θα υλοποιηθούν μελλοντικά σε περισσότερο "ρεαλιστικές” βάσεις, εξετάζει ο Όμιλος ΟΤΕ.

  Την περίοδο αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα εθελουσίας εξόδου στη χώρα, με παροχές προς τους εργαζομένους των ΟΤΕ και Cosmote που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν έως και τους 55 μισθούς και αναπλήρωση εισοδήματος έως και 90%.

  Πρόκειται για "πακέτα” που με δεδομένη την οικονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στη χώρα κρίνονται ιδιαίτερα ελκυστικά σε απόλυτα μεγέθη, παραπέμποντας στα αντίστοιχα των τραπεζικών ομίλων που πρώτοι άνοιξαν το χορό των γαλαντόμων εθελούσιων. Καθώς, ωστόσο, οι στόχοι αποχώρησης εργαζομένων στις τράπεζες επιτυγχάνονταν, ο πήχης των εθελούσιων προγραμμάτων σταδιακά χαμήλωνε.

  Το ίδιο εκτιμάται πως θα συμβεί και στα επόμενα προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένων του ΟΤΕ. Το παρόν πρόγραμμα ανανέωσης του ανθρώπινου δυναμικού του ΟΤΕ χαρακτηρίζεται, σε σχέση με αντίστοιχα άλλων ομίλων, ως γενναιόδωρο σε ό,τι αφορά στο ύψος των αποζημιώσεων αλλά και της χαμηλής συγκριτικά φορολογικής επιβάρυνσης των εργαζομένων, η οποία έχει οριστεί να είναι κλιμακωτή (0%, 10%, 20%, 30% για προκαθορισμένα όρια αποζημίωσης). Συγκεκριμένα, το συνολικό οικονομικό κίνητρο της οικειοθελούς αποχώρησης φορολογείται ως αποζημίωση απόλυσης, δηλαδή με πολύ ευνοϊκούς όρους.

  Θεωρείται ασφαλές να ειπωθεί πως τα επόμενα προγράμματα εθελουσίας του Ομίλου ΟΤΕ δεν θα περιλαμβάνουν παροχές τέτοιου ύψους. Το ίδιο, εξάλλου συνέβη και στην περίπτωση των τραπεζών, με τα αρχικά προγράμματα να περιλαμβάνουν "πακέτα” που έφθαναν και ξεπερνούσαν σημαντικά τις 200.000 ευρώ, στην πορεία όμως οι παροχές μειώθηκαν αισθητά.

  Σημειώνεται ότι εν εξελίξει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου απευθύνεται σε περίπου 1.400 εργαζομένους των ΟTE και Cosmote. Όπως έχει αναφέρει το Capital.gr., το νέο πρόγραμμα Οικειοθελούς Αποχώρησης Εργαζομένων που ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου και ολοκληρώνεται στις 7 Απριλίου (έπειτα από σχετική παράταση) χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: το πρώτο (Πρόγραμμα Α) απευθύνεται σε εργαζόμενους που θεμελιώνουν δικαίωμα πλήρους ή μειωμένης σύνταξης έως τις 31/12/2025 και προβλέπει αναπλήρωση εισοδήματος έως και 90%.

  Το δεύτερο (Πρόγραμμα Β), είναι ανοικτό και αφορά σε εργαζόμενους που δεν βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, αλλά έχουν συμπληρώσει 10 χρόνια εργασίας στον Όμιλο και είναι άνω των 40 ετών. Για αυτούς, δύναται να καταβληθεί αποζημίωση 38 έως 55 μισθών ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση, τα χρόνια προϋπηρεσίας και τη θέση ευθύνης που κατέχουν, ενώ παρέχονται επιπλέον παροχές όπως ένταξη σε ομαδικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα μέχρι το 2022 κλπ

  Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε το γεγονός πως η ΟΜΕ-ΟΤΕ χαρακτήρισε με ανακοίνωσή της το πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης, ένα εργαλείο, δηλαδή, για κάθε εταιρεία που επιχειρεί να ανανεώσει το ανθρώπινο δυναμικό της με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο ως "κεκαλυμμενες απολύσεις”, προαναγγέλλοντας μάλιστα 24ωρη προειδοποιητική απεργία την ερχόμενη Παρασκευή 29 Μαρτίου.

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ