Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Μαρ-2019 08:22

  Δεύτερη ευκαιρία στους λιγνίτες της ΔΕΗ δίνει η αγορά

  Δεύτερη ευκαιρία στους λιγνίτες της ΔΕΗ δίνει η αγορά
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Την Παρασκευή και κάτω από τη σκιά της μη εκταμίευσης της δόσης των 970 εκατ. ευρώ, λήγει η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στο νέο διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Άλλωστε η αποτυχία του πρώτου διαγωνισμού, είναι εκείνη που μαζί με την εκκρεμότητα του νόμου Κατσέλη και τις καθυστερήσεις στην παραχώρηση της Εγνατίας, "στοχοποιούνται”  ότι προκάλεσαν την αναβολή της έγκρισης της δόσης από το Eurogroup. 

  Πάντως, το προηγούμενο διάστημα το ΥΠΕΝ δεν είχε κρύψει ότι εντείνει τις διαβουλεύσεις αλλά και τις προσπάθειες ώστε μέχρι τις 11 Μαρτίου να μπορεί να παρουσιάσει τον ψηφισμένο νόμο για το δεύτερο διαγωνισμό και επιπλέον η ΔΕΗ να έχει δημοσιοποιήσει την πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη νέα διαδικασία. 

  Στην κατεύθυνση αυτή μάλιστα υπήρχε ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με την καθ᾽ ύλην αρμόδια γενική διεύθυνση ανταγωνισμού (DGCOMP) η οποία μάλιστα ζήτησε συγκεκριμένες αλλαγές στα άρθρα του νόμου. Οι αλλαγές αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες έγιναν αποδεκτές και ενσωματώθηκαν πλήρως.

  Τότε γιατί η υπόθεση της ΔΕΗ συγκαταλέγεται μεταξύ των ανοιχτών εκκρεμοτήτων που μπλόκαραν τη δόση; Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη, ενώ η πρόσκληση ενδιαφέροντος δημοσιοποιήθηκε από τη ΔΕΗ την Παρασκευή, δηλαδή κυριολεκτικά στο παρά πέντε του Eurogroup. 

  Εκτός όμως από την οριακή εκπλήρωση των συμφωνηθέντων με την DGCOMP είναι σαφές ότι το ναυάγιο του πρώτου διαγωνισμού κάνει εξαιρετικά επιφυλακτική την Κομισιόν, η οποία γνωρίζει ότι η επιτυχία της δεύτερης απόπειρας πώλησης των λιγνιτικών θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Και συγκεκριμένα θα κριθεί από το κατά πόσον θα τηρηθούν και οι άλλες δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από το Ελληνικό Δημόσιο και τη ΔΕΗ για συγκεκριμένες αλλαγές στο σύμφωνο αγοραπωλησίας των δύο λιγνιτικών εταιρειών.

  Αυτό είναι και το μήνυμα που εκπέμπουν στη γραμμή αφετηρίας του διαγωνισμού όλοι οι συμμετέχοντες στον πρώτο διαγωνισμό. Όπως πληροφορείται το Capital.gr οι εταιρείες που ήταν ενεργές στην πρώτη απόπειρα πώλησης, δηλαδή η Μυτιληναίος, η κοινοπραξία Seven Energy και ΓΕΚ Τέρνα και η κοινοπραξία του ομίλου Κοπελούζου με την China Energy θα είναι παρούσες, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, και στο νέο διαγωνισμό. 

  Η εκδήλωση ενδιαφέροντος πάντως δε ήταν κάτι το αυτονόητο, ιδιαίτερα όταν το προηγούμενο διάστημα έγιναν από την πλευρά της ΔΕΗ ατυχείς δηλώσεις περί "μη προσφορών” στον πρώτο διαγωνισμό, που όπως ήταν λογικό αξιολογήθηκαν εξαιρετικά αρνητικά από την πλευρά των επενδυτών.

  Σε αντίθεση με τη συγκεκριμένη αντίληψη, πάντως, η DGCOMP όχι μόνο διαφωνεί αλλά επί της ουσίας μέσω του νόμου άνοιξε το δρόμο ώστε οι προσφορές που υποβλήθηκαν στον πρώτο διαγωνισμό να αποτελούν ενδεικτικό κριτήριο για τη νέα διαδικασία και τη νέα αποτίμηση που θα διενεργηθεί. 

  Εκτός όμως από τα τρία σχήματα που ήταν ενεργά στον πρώτο διαγωνισμό, ακόμη υπάρχει ερωτηματικό ως προς τη συμμετοχή του ομίλου Βιοχάλκο, ενώ επιπλέον απομένει να φανεί μέχρι την Παρασκευή εάν οι προσπάθειες της διοίκησης της ΔΕΗ να προσελκυθούν και νέοι παίκτες στο διαγωνισμό έφεραν αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Μ. Παναγιωτάκη επαφές έχουν γίνει με ακόμη μία κινεζική εταιρεία (CMEC), την δεύτερη τσεχική εταιρεία που είχε εμφανιστεί στον πρώτο διαγωνισμό (EPH) καθώς και με μία αμερικανική και μία ρωσική εταιρεία. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων