Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Μαρ-2019 07:52

  Υποχωρεί κατά 10 μονάδες η μελλοντική ζήτηση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Υποχωρεί κατά 10 μονάδες η μελλοντική ζήτηση

  της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Η αυξημένη αβεβαιότητα που κυριαρχεί μεταξύ των Μικρομεσαίεων Επιχειρήσεων αναφορικά με τις μελλοντικές συνθήκες ζήτησης ασκεί πίεση στον σχεδιασμό μελλοντικής απασχόλησης, αναφέρει στην εξαμηνιαία έρευνα συγκυρίας για τις ΜμΕ η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

  Σύμφωνα με την έρευνα  η πορεία του δείκτη μελλοντικής ζήτησης, μετά από 3 συνεχή εξάμηνα ανόδου, παρουσίασε πτώση έναντι του προηγούμενου εξαμήνου κατά 10 μονάδες, παραμένοντας ωστόσο σε θετικό έδαφος (17 μονάδες κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018).

  Την ίδια στιγμή ενώ το ποσοστό των επιχειρήσεων που δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις παρέμεινε σταθερό στο 22% (μετά από συνεχή άνοδο την τελευταία τριετία), το ποσοστό των επιχειρήσεων που δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις ανέβηκε στο 9% από 7% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 (παραμένοντας ωστόσο χαμηλότερο από το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας).

  Παρά τα σημάδια επιβράδυνσης της δυναμικής, η κατάσταση του τομέα των ΜμΕ το 2018 εμφανίζεται βελτιωμένη σε σχέση με πριν μια πενταετία. Εστιάζοντας σε δυο βασικούς δείκτες της χρηματοοικονομικής υγείας των ΜμΕ (κερδοφορία και ρευστότητα), από την έρευνα προκύπτει πως οι κερδοφόρες ΜμΕ καλύπτουν πλέον περισσότερο από τα 3⁄4 του τομέα, ενώ σημαντική μείωση παρουσιάζουν οι ΜμΕ με έντονα προβλήματα ρευστότητας (πτώση κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες)

  Βασικός άξονας στήριξης της χρηματοοικονομικής εικόνας των ΜμΕ είναι η ανάπτυξη της εξωστρέφειας τους. Συγκεκριμένα, το ποσοστό εξωστρεφών επιχειρήσεων αυξήθηκε στο 47% το 2018 από 36% το 2014, ενώ αυξήθηκε οριακά το μερίδιο των πωλήσεων τους που προέρχεται από το εξωτερικό (καλύπτοντας το 27% των πωλήσεων το 2018 από 25% το 2014).

  Η σημασία της εξωστρέφειας για τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής υγείας των ΜμΕ επιβεβαιώνεται, όπως επισημαίνεται στην έρευνα της ΤτΕ, από τη σύγκριση των αποτελεσμάτων εξαγωγικών και μη επιχειρήσεων. Εστιάζοντας στις μεσαίες επιχειρήσεις, οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις βελτίωσαν τη λειτουργική κερδοφορία κατά την τελευταία πενταετία (12,7% κ.μ.ο. το 2018 από 8,2% το 2014), ενώ αντίθετα η κερδοφορία των μη εξωστρεφών επιδεινώθηκε (6,7% το 2018 από 8,4% το 2014).

  Η συνδυαστική βελτίωση των επιδόσεων των ΜμΕ και των συνθηκών χρηματοδότησης, σύμφωνα με την ΤτΕ, έχει ως αποτέλεσμα το χρηματοδοτικό κενό που αντιμετωπίζουν να έχει μειωθεί σημαντικά κατά την περίοδο 2011-2018 – περιορίζοντας στο μισό την απόκλιση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (στις 20 ποσοστιαίες μονάδες το 2018 από 40 ποσοστιαίες μονάδες το 2011).

  Σε ό,τι αφορά τον δείκτη εμπιστοσύνης των ΜμΕ αυτός κινήθηκε ανοδικά για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, αγγίζοντας τις 13 μονάδες κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018 που αποτελεί ιστορικό υψηλό της τελευταίας δεκαετίας, ως αποτέλεσμα της καλής επίδοσης της τρέχουσας ζήτησης (+12 μονάδες). Την ίδια στιγμή το 54% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι ακολουθεί στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων