Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Μαρ-2019 08:13

  Σήμερα η προκήρυξη για τους λιγνίτες, όλο το χρονοδιάγραμμα

  Σήμερα η προκήρυξη για τους λιγνίτες, όλο το χρονοδιάγραμμα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Με ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα, που ξεκινά από σήμερα με τη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος προς τους επενδυτές και θα ολοκληρωθεί στις 5 έως 8 Μαΐου με την ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή, δίνεται η επανεκκίνηση της διαδικασίας της λιγνιτικής αποεπένδυσης.

  Είναι σαφές ότι όλη η διαδικασία του διαγωνισμού, οι όροι αλλά και το περιεχόμενο της χθεσινής τροπολογίας που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για τη γεωθερμία του ΥΠΕΝ, βρίσκονταν σε πλήρη συνεννόηση με την Κομισιόν, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως των Βρυξελλών και να μη θεωρείται η υπόθεση ΔΕΗ - λιγνίτες, ως εκκρεμότητα.

  Όπως μάλιστα αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, η ελληνική κυβέρνηση είχε ετοιμάσει άλλη τροπολογία η οποία περιλάμβανε πρόβλεψη για θέσπιση μηχανισμού αντιστάθμισης (ενός παρόμοιου μηχανισμού με εκείνον που είχαν ζητήσει οι Τσέχοι της Seven Energy για επιμερισμό ζημιών), ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού απέρριψε την τροπολογία και ζήτησε νέα version χωρίς το μηχανισμό. Εμείς είχαμε δίκιο, όταν λέγαμε ότι ικανοποιήσαμε το αίτημα των επενδυτών, αλλά μπήκε μπλόκο από την Κομισιόν και όχι οι επενδυτές που έλεγαν ότι είχαν εξασφαλίσει το πράσινο φως από την ΕΕ, ανέφερε ο ίδιος. 

  Ποιο είναι όμως το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει η προκήρυξη;

  Σύμφωνα με πληροφορίες οι επενδυτές θα έχουν διάστημα μιας εβδομάδας, δηλαδή μέχρι την άλλη Παρασκευή προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Όσοι συμμετείχαν στον προηγούμενο διαγωνισμό θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον μόνο με μια υπεύθυνη δήλωση, που θα αναφέρει ότι δεν υπάρχει κάποια αλλαγή σε σχέση με πριν. Πιθανοί νέοι επενδυτές θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον με μια υπεύθυνη δήλωση ότι θα προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατά την πορεία του διαγωνισμού ενώ θα υπογράψουν και NDA (non disclosure agreement) για να αποκτήσουν πρόσβαση στο VDR του διαγωνισμού.

  Μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος θα ακολουθήσει ένα διάστημα 20 ημερών έως ενός μήνα, κατά το οποίο θα γίνουν οι κρίσιμες διαβουλεύσεις για το σύμφωνο αγοραπωλησίας (SPA). 

  Μόλις ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις, σε διάστημα μίας εβδομάδας θα γνωστοποιηθεί το οριστικό SPA.

  Ακολούθως θα δοθεί μία ακόμη εβδομάδα περιθώριο για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών ενώ ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί με την ανακήρυξη του προτιμητέου στο διάστημα 5 έως 8 Μαΐου πριν τις ευρωεκλογές και τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

  Η αποτίμηση

  Όπως αναφέρει η τροπολογία που ψηφίστηκε, η ΔΕΗ θα έχει την ευθύνη της διενέργειας του διαγωνισμού, υπό την επίβλεψη του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να παραγγείλει νέα αποτίμηση για τα πωλούμενα πάγια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, δεν ευθυνόταν η αποτίμηση για την αποτυχία του προηγούμενου διαγωνισμού.

  Η προηγούμενη αποτίμηση δεν ήταν "πέτσινη”, μελετάται αναλυτικά από την Κομισιόν, ωστόσο οι προβλέψεις της ήταν λογικές (IRR 10,7%, κόστος λιγνίτη 28,5 ευρώ ο τόνος, κόστος διοξειδίων και συμμετοχή των μονάδων με βάση τα μοντέλα για τους ρύπους και τις προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ) αποκάλυψε χθες ο κ. Παναγιωτάκης.

  Το μόνο που δε συνέβη ήταν να λάβουμε υπόψη άλλες συναλλαγές που έγιναν, καθώς στο πρόσφατο παρελθόν έγινε μόνο μία τέτοια πώληση στην ΕΕ (Vattenfal, EPH) για την οποία ζητήσαμε πληροφορίες, που όμως δεν μας χορηγήθηκαν επισήμως, ανέφερε ο επικεφαλής της ΔΕΗ. 

  Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο προηγούμενος διαγωνισμός απέτυχε διότι ,όπως ανέφερε και στην επιστολή του προς την Κομισιόν, διενεργήθηκε σε εξαιρετικά αρνητικό περιβάλλον, υπήρχε ανασφάλεια λόγω του διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και σοβαρές εκκρεμότητες όπως πχ με το λιγνίτη και το ορυχείο της Μελίτης. Μία σοβαρή προσφορά θα μας έβαζε σε δυσκολία, δεν θα πουλήσουμε σε τιμή που θα γίνει απόσβεση σε ένα χρόνο, είμαστε επιχείρηση, τόνισε. 

  Για τη νέα διαδικασία ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι έχουν λυθεί και επίκειται η επίλυση σημαντικών εκκρεμοτήτων και δημιουργείται νέα προοπτική επιτυχίας. Ποιες είναι αυτές οι αλλαγές; Πρώτον η ολοκλήρωση της εθελούσιας και της μείωσης του προσωπικού, δεύτερον το ξεκαθάρισμα του τοπίου για τη συμμετοχή του λιγνίτη στο ΕΣΕΚ, τρίτον το prenotification για τα ΑΔΙ και τέταρτον οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το ορυχείο της Αχλάδας.

  Ειδικά για το ορυχείο που τροφοδοτεί τη μονάδα, ο κ. Παναγιωτάκης αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαμάχη με τον ιδιοκτήτη, από την οποία εάν δεν υπάρξει συμβιβασμός, θα βγει χαμένος ο ίδιος και όχι η ΔΕΗ. Η ΔΕΗ σήμερα τροφοδοτείται λιγνίτη από την Αχλάδα με κόστος 23 ευρώ ο τόνος, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης, η σχέση εκμετάλλευσης έχει επιδεινωθεί διότι δεν πραγματοποιούνται οι απαραίτητες επενδύσεις προκειμένου να γίνουν απαλλοτριώσεις νέων περιοχών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ εάν δεν υπάρξει συμφωνία για τιμή στα 18 ευρώ δεν θα προχωρήσει ο διαγωνισμός. 

  Επαφές με επενδυτές και ΕΕ

  Τα νέα δεδομένα ανοίγουν το δρόμο και για νέες συμμετοχές στο διαγωνισμό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ. Χθες ο κ. Παναγιωτάκης επέστρεψε από την Κίνα, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους δύο εταιρειών της China Energy (που συμμετείχε στον προηγούμενο διαγωνισμό σε κοινοπραξία με τον όμιλο Κοπελούζου) και με την CMEC. Και από τις δύο εταιρείες ο κ. Παναγιωτάκης εισέπραξε θετικό κλίμα, ότι θα εξεταστεί η συμμετοχή στο διαγωνισμό υπό το φως των αλλαγών. Επαφές επίσης υπάρχουν με ρωσική εταιρεία αλλά και με μεγάλη εταιρεία από τις ΗΠΑ. 

  Παράλληλα την επόμενη εβδομάδα, ο κ. Παναγιωτάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για επαφές με τη DGCOMP. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ εμφανίστηκε ανοιχτός σε προτάσεις και αλλαγές σε παραμέτρους του διαγωνισμού που μπορούν να βοηθήσουν στην επιτυχία του εγχειρήματος. 

  Αυξήσεις και ρευστότητα

  Τέλος ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι πλέον δε ζητεί καμία αύξηση στα τιμολόγια και πρόσθεσε ότι υπάρχουν άλλες πηγές αύξησης των εσόδων της επιχείρησης που εξετάζονται. Για την αποπληρωμή του ομολόγου το Μάιο, ο επικεφαλής της ΔΕΗ ανέφερε ότι υπάρχουν ανοιχτές γραμμές με τις τράπεζες ύψους 200 εκατ. ευρώ ενώ για τα υπόλοιπα 150 εκατ. η ΔΕΗ αναμένει εντός των ημερών την υπογραφή της υπουργικής απόφασης για την καταβολή 550 εκατ. ευρώ που είναι η έναντι κατανάλωση που προπληρώνει το Δημόσιο για τους φορείς του εξασφαλίζοντας έκπτωση. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων