Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Μαρ-2019 20:15

  Φ. Καραβίας: Η Eurobank θα εξετάσει και τα σχέδια ΤΧΣ και ΤτΕ για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Φ. Καραβίας: Η Eurobank θα εξετάσει και τα σχέδια ΤΧΣ και ΤτΕ για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Ελάφρυνση των στοιχείων σταθμισμένου ενεργητικού από τον ισολογισμό της κατά 2,5 δισ. ευρώ, θα προσφέρει στη Eurobank η υιοθέτηση της πρότασης του ΤΧΣ για τη μεταφορά μη εξυπηρετούμενων δανείων σε Asset Protection Scheme. Όπως ανέφερε πριν από λίγο ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων 2018 της Τράπεζας στους αναλυτές ξένων οίκων, η Eurobank θα εξετάσει, συμπληρωματικά στο δικό της πλάνο μείωσης των NPEs, και τα δύο σχέδια από ΤΧΣ και ΤτΕ.

  Όπως είπε ο κ. Καραβίας, τα σχέδια αυτά, όπως και αυτό της Eurobank, βασίζονται σε τιτλοποιήσεις και ως εκ τούτου μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά μεταξύ τους. Το σχέδιο της ΤτΕ, όπως είπε, είναι πιο καινοτόμο γιατί αντιμετωπίζει ταυτόχρονα και το θέμα των NPEs και το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών. Όταν το σχέδιο της ΤτΕ προχωρήσει, η Eurobank θα εξετάσει πώς μπορεί να το χρησιμοποιήσει στην τιτλοποίηση των δανείων του project Cairo. Πρόκειται για το μικτό χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα μεταβιβάσει η Τράπεζα σε SPV που θα δημιουργήσει και το οποίο, όπως αναφέρθηκε στους αναλυτές, είναι διευρυμένο κατά 500 εκατ. ευρώ, συνολικά στα 7,5 δις. ευρώ. Τα επιπλέον 500 εκατ. ευρώ αφορούν δάνεια που βρίσκονται τώρα στην κατηγορία performing forborne (δηλ. δάνεια που έχουν ρυθμιστεί και παρακολουθείται η πορεία εξυπηρέτησής τους πριν κατηγοριοποιηθούν ως εξυπηρετούμενα), τα οποία όμως έχουν αυξημένη πιθανότητα να ξαναγίνουν "κόκκινα" εντός του έτους.

  Η Eurobank εξετάζει και την χρήση της πρότασης του ΤΧΣ, η οποία βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο. "Εφόσον τα οικονομικά δεδομένα της πρότασης του ΤΧΣ ταιριάζουν στον σχεδιασμό μας, θα εξετάσουμε την υιοθέτησή της", είπε ο κ. Καραβίας, αναφέροντας ότι εκτιμάται πως η αντίστοιχη ελάφρυνση των RWA (σταθμισμένα στοιχεία ενεργητικού) θα είναι της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ στο χαρτοφυλάκιο Pillar (τιτλοποίηση στεγαστικών NPLs 2 δις. ευρώ) και 2 δισ. ευρώ στο χαρτοφυλάκιο Cairo. H θετική επίπτωση τον δείκτη κεφαλαίων CET 1 υπολογίζεται στις 75 ποσοστιαίες μονάδες.

  Όπως αναφέρθηκε, στο χαρτοφυλάκιο Cairo το 20% του mezzanine ομολόγου θα πωληθεί στις αγορές και το υπόλοιπο θα μοιραστεί στους υφιστάμενους μετόχους. Στο χαρτοφυλάκιο Pillar, το mezzanine ομόλογο θα πωληθεί εξ ολοκλήρου στις αγορές. Το senior ομόλογο της τιτλοποίησης και στα δύο χαρτοφυλάκια θα διακρατήσει η Τράπεζα και επ΄ αυτού θα εξεταστεί εάν θα χρησιμοποιήσει τις κρατικές εγγυήσεις που προβλέπει η πρόταση του ΤΧΣ.

  Σχολιάζοντας το συζητούμενο ακόμη με τους "θεσμούς" νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο κ. Καραβίας εκτίμησε ότι είναι ένα καλό σχέδιο για τις τράπεζες και δίνει κίνητρα στους δανειολήπτες να προχωρήσουν στη ρύθμιση των δανείων τους. Όπως είπε, πρόκειται για ένα εργαλείο αποτελεσματικής διαχείρισης των μικρών στεγαστικών δανείων, αλλά και για τη μείωση του αποθέματος των αιτήσεων του νόμου Κατσέλη. Όπως συμπλήρωσε, από την περίμετρο των 11 δις. ευρώ δανείων που θα μπουν στο νέο πλαίσιο προστασίας, τα 2 δις. ευρώ αναλογούν στην Eurobank. Μάλιστα, το 1/3 των στεγαστικών μη εξυπηρετούμενων δανείων του χαρτοφυλακίου Pillar είναι δάνεια ήδη ενταγμένα στον ν. Κατσέλη ή προς ένταξη στο νέο πλαίσιο.

  Αναφερόμενος στην οργανική μείωση των NPEs εντός του 2019, ο κ. Καραβίας έκανε λόγο για μείωση κατά 1,1 δις. ευρώ, με τα 250 εκατ. ευρώ να επιτυγχάνονται μέσα στο α΄ τρίμηνο. Το τρίμηνο αυτό, αν και εντός στόχων, είναι πιο αδύναμο σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο 2018 που έκανε ρεκόρ μείωσης των NPEs.

  Σημειώνεται ότι στο δ΄ τρίμηνο 2018, οι νέες εισροές μη εξυπηρετούμενων δανείων υποχώρησαν στα 272 εκατ. ευρώ από 366 εκατ. ευρώ το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, ενώ από την περίμετρο των NPEs βγήκαν δάνεια 401 εκατ. ευρώ από 326 εκατ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο. Η συμβολή των πλειστηριασμών και ρευστοποιήσεων ενεχύρων στη μείωση των NPEs κατά το δ΄ τρίμηνο ενισχύθηκε στα 153 εκατ. ευρώ από 86 εκατ. το γ΄ τρίμηνο, ενώ οι διαγραφές εκτινάχθηκαν στα 500 εκατ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο του έτους από 139 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Οι διαγραφές δεν θα συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό το 2019, καθώς θα εξισορροπηθεί η χρήση όλων των εργαλείων για τη μείωση των NPEs, με έμφαση όμως στις πωλήσεις (μέσων των τιτλοποιήσεων στις οποίες θα προχωρήσει η Τράπεζα).

  Συνακόλουθη της μείωσης των NPEs θα είναι η υποχώρηση του κόστους πιστωτικού κινδύνου (Cost of Risk) που για το 2019 εκτιμήθηκε πως θα υποχωρήσει στο 1,7%. Δεδομένου ότι το 2020 θα ξεκινήσει για την Τράπεζα με το 1/3 των υφιστάμενων NPEs, το CoR εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κοντά στο 1%, δίνοντας ώθηση στην κερδοφορία της Τράπεζας.

  Ερωτώμενη για το provision calendar (νέες υποχρεώσεις που θέτει η ΕΚΤ για σχηματισμό προβλέψεων από τις τράπεζες με στόχο την κατά 100% κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου μέχρι το 2026), η διοίκηση της Eurobank είπε ότι η υποχρέωση αυτή θα ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2020, με κάλυψη των μη εξασφαλισμένων δανείων κατά 50% και των εξασφαλισμένων κατά 40%. Κάθε χρόνο το ποσοστό αυτό θα ανεβαίνει κατά 10% ώστε τα δάνεια να έχουν καλυφθεί πλήρως από προβλέψεις το 2026.

  Σημειώνεται ότι με ορίζοντα το 2021, οπότε το στοκ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Eurobank θα έχει υποχωρήσει στα 3,5 δισ. ευρώ, το ποσοστό των δανείων αυτών με  διάρκεια άνω των 7 ετών, θα κινείται στο 20% - 30%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων