Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Μαρ-2019 08:07

  Folli Follie: Τα πρόστιμα της Ε.Κ. και οι δεσμευμένοι λογαριασμοί

  Folli Follie: Τα πρόστιμα της Ε.Κ. και οι δεσμευμένοι λογαριασμοί
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Μπορεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να έχει γνωστοποιήσει πως έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους άνω των 24 εκατ. ευρώ στη Folli Follie (4 εκατ. τον περασμένο Αύγουστο και 20 εκατ. προ ημερών), τους βασικούς μετόχους και τα στελέχη της, ωστόσο άγνωστο παραμένει σε ποιο βαθμό και πότε αυτά θα εισπραχθούν.

  Τον περασμένο Αύγουστο, η εποπτική αρχή επέβαλε πρόστιμο 4,02 εκατ. ευρώ στην Folli Follie και σε εννέα φυσικά πρόσωπα, μέλη της διοίκησης και στελέχη της εταιρείας, για το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς μέσω των ετήσιων ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων για τη χρήση 2017. Εξ αυτών, 1,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν στον Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, 620 χιλ. ευρώ στην εταιρεία και μικρότερα πρόστιμα στον οικονομικό διευθυντή και σε μέλη της Επιτροπής Ελέγχου.

  Επτά μήνες μετά την συγκεκριμένη ανακοίνωση, ουδεμία ουσιαστική εξέλιξη έχει υπάρξει. Η Folli Follie και η διοίκησή της έχουν προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών κατά της απόφασης της Ε.Κ. και εκκρεμεί η εκδίκασή της. Σημειώνεται πως οι αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υπόκεινται σε προσφυγή ουσίας ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, το οποίο δικάζει σε πρώτο και τελευταίο βαθμό, μέσα σε προθεσμία εξήντα ημερών από την κοινοποίηση τους.

  Ανάλογη προσφυγή θα υπάρξει και για τα νέα πρόστιμα, συνολικού ύψους 20,34 εκατ. ευρώ, που επέβαλε η Ε.Κ. στην Folli Follie, σε 10 μέλη της διοίκησης της εταιρείας καθώς και σε στελέχη της. Σε αυτή την περίπτωση, στην εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο μόλις 100.000 ευρώ, με το μεγάλο βάρος να πέφτει στους Δ. Κουτσολιούτσο (10.000.000 ευρώ), Τζ. Κουτσολιούτσο (5.000.000 ευρώ) και Γ. Μπεγιέτη (4.500.000 ευρώ), πρώην CFO της ασιατικής θυγατρικής FF Group Sourcing Limited.

  Το ερώτημα είναι εάν και σε ποιο βαθμό θα εισπραχθούν τα συγκεκριμένα πρόστιμα, το ύψος των οποίων είναι το μεγαλύτερο που έχει επιβάλλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σημειώνεται πως στο παρελθόν πολλές από τις διοικητικές κυρώσεις που είχαν ανακοινωθεί είτε κατέπεσαν, είτε μεταβλήθηκαν στα διοικητικά δικαστήρια και αυτό αφού πέρασαν χρόνια μέχρι να εκδικαστούν. Και βέβαια, όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, όλα αυτά συμβαίνουν όταν οι λογαριασμοί και τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και των βασικών μετόχων-μελών της τότε διοίκησης της FFG παραμένουν δεσμευμένα.

  Ερώτημα, επίσης, προκύπτει και για το χρόνο που απαιτήθηκε προκειμένου να επιβληθούν οι διοικητικές κυρώσεις για τον παραποιημένο ισολογισμό του 2016 και για τις πωλήσεις μετοχών (placement) του 2017 από τους βασικούς μετόχους. Και αυτό διότι στους θεσμικούς παράγοντες που ασχολούνται με την υπόθεση ήταν γνωστό πως η ΕΛΤΕ είχε ολοκληρώσει νωρίτερα το σχετικό ποιοτικό έλεγχο και αποστείλει ήδη από το Φθινόπωρο του 2018 το σχετικό πόρισμα.

  Σε κάθε περίπτωση, ουσιαστικότερες εξελίξεις για το ζήτημα της FFG θα πρέπει να αναμένονται από το δικαστικό μέτωπο, έπειτα από την άσκηση διώξεων σε βαθμό κακουργήματος (απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος) τον περασμένο Δεκέμβριο από τον οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση στην οικογένεια Κουτσολιούτσου και ακόμα επτά άτομα

  Δεν έχει υπογραφεί το term sheet, ερώτημα η έκθεση της PwC

  Την ίδια στιγμή, ανολοκλήρωτη παραμένει η συμφωνία μεταξύ της FFG και μέρους των πιστωτών-κατόχων ευρωομολόγων της εταιρείας (συγκεκριμένα των Oasis Management Company, Mercier Vanderlinden και Kyma Capital) καθώς το term sheet τελεί υπό εξέταση από τα νομικά τμήματα των δύο πλευρών. Πηγές της εταιρείας ανέφεραν πως αποτελεί θέμα χρόνου να ολοκληρωθεί αυτός ο έλεγχος. Η συμφωνία τελεί υπό την αίρεση έγκρισης από τη γενική συνέλευση των ομολογιούχων, όπου απαιτείται η συγκέντρωση της συναίνεσης του 60% των ανέγγυων πιστωτών, ενώ το τελικό σχέδιο αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης θα υποβληθεί προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της FFG, με στόχο την επιδιωκόμενη συμφωνία εξυγίανσης στο πλαίσιο των άρθρων 106β-δ του Πτωχευτικού Κώδικα.

  Η εξέλιξη αυτή εξαρτάται και από την πορεία του ειδικού σκοπού ελέγχου που πραγματοποιεί η PwC με στόχο να συνταχθούν οι αναμορφωμένες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2017. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλεγχος δεν αντιμετώπισε σοβαρά ζητήματα στο ελληνικό σκέλος των δραστηριοτήτων της FFG. Αντίθετα, στο ασιατικό σκέλος τα ζητήματα υλοποίησης ελέγχων εμφανίζονται ανυπέρβλητα. Για το λόγο αυτό, η PwC διερεύνησε το ενδεχόμενο διατύπωσης γνώμης ελέγχου χωρίς να συνυπολογίζονται οι ασιατικές δραστηριότητες.

  Τέλος, η FFG ολοκλήρωσε την πρώτη πώληση περιουσιακού που δεν είχε δεσμευτεί, του εταιρικού ελικοπτέρου που παραχωρήθηκε έναντι 1,6 εκατ. ευρώ. Στην τελική ευθεία είναι και η πώληση του πολυτελούς διαμερίσματος της εταιρείας που χρησιμοποιούσε η οικογένεια Κουτσολιούτσου στο Χονγκ Κονγκ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων