Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Μαρ-2019 07:49

  Τέλος Μαρτίου οι δεσμευτικές για τα Ελληνικά Πετρέλαια

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τέλος Μαρτίου οι δεσμευτικές για τα Ελληνικά Πετρέλαια

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, μέχρι το τέλος του μήνα, αναμένεται να προσδιοριστεί η ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων. Σύμφωνα με πηγές κοντά στο διαγωνισμό, πλέον δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα και η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της υποβολής των τελικών διευκρινιστικών ερωτημάτων από την πλευρά των ενδιαφερόμενων επενδυτών. Μάλιστα, όπως διευκρινίζεται αρμοδίως, αυτήν την περίοδο απαντώνται τα πολυάριθμα ερωτήματα που θέτουν οι δύο νεοεισελθόντες στη διαδικασία, δηλαδή η αμερικανική εταιρεία Carlyle και η αλγερινή Sonatrach. 

  Ζητούνται αναλυτικά στοιχεία, ακόμη και τεχνικής φύσης για τα διυλιστήρια του ομίλου ΕΛΠΕ, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι οποίες αναφέρουν ότι υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από τους νέους συμμετέχοντες.

  Εδώ να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του έτους έκλεισε και την τελευταία εκκρεμότητα ως προς τα όσα είχαν ζητήσει στο πλαίσιο των συζητήσεων, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, καθώς πλέον υπάρχει μια πλήρης και επίκαιρη εικόνα για τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου.

  Μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο εξηγούνται και οι αναφορές της διοίκησης για το μέσο όρο της καθαρής κερδοφορίας του ομίλου στα 300 εκατ. ευρώ την τελευταία τετραετία, αλλά και οι δηλώσεις σχετικά με τη μερισματική πολιτική μέχρι το 2021, το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης και τις νέες στρατηγικές κινήσεις σε φυσικό αέριο, ΑΠΕ, διυλιστήρια, εξοικονόμηση και πρόγραμμα προμηθειών.

  Σκεπτικισμό πάντως δημιουργεί η αναφορά από πλευράς δανειστών στο enhance surveilance report για την Ελλάδα που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, όπου αναφέρεται αυτολεξεί ότι "το γεγονός ότι υπάρχουν μόνο δύο συμμετέχοντες στην τελική φάση δεν είναι τόσο θετικό για το αποτέλεσμα της διαδικασίας”.

  Από ελληνικής πλευράς ωστόσο επισημαίνεται το μέγεθος της συναλλαγής αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον της αγοράς και ειδικά της περιοχής της νοτιοανατολικής Μεσογείου, το οποίο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί ως ευνοϊκό για την διαδικασία πώλησης.

  Στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται ότι αποτελεί πρόκληση η οικονομική ολοκλήρωση της συναλλαγής για τα ΕΛΠΕ (και τη μαρίνα Αλίμου) μέχρι τα μέσα του 2019. Η σχετική αναφορά θεωρείται ότι έφερε και την έμμεση τοποθέτηση της διοίκησης του ομίλου για την μακρά χρονική διαδικασία της πώλησης, η οποία δεν μπορεί να λειτουργεί ανασταλτικά ως προς τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων για το μέλλον του ομίλου. Οι δηλώσεις της διοίκησης των ΕΛΠΕ, χαρακτηρίζονται τόσο από κυβερνητικές πηγές όσο και από πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, ως απολύτως θεμιτές και δικαιολογημένες. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων