Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Μαρ-2019 07:55

  Πού θα διαθέσει η Aegean τα κεφάλαια από το ομολογιακό

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πού θα διαθέσει η Aegean τα κεφάλαια από το ομολογιακό

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Στο διάστημα 5 έως 7 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η δημόσια προσφορά - εγγραφή επενδυτών για τις ομολογίες που θα εκδώσει η αεροπορική εταιρεία Aegean, με στόχο τη συγκέντρωση ποσού έως 200 εκατ. ευρώ.   

  Οι ομολογίες που θα διατεθούν, όπως αναφέρθηκε, μέσω δημόσιας προσφοράς, θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της οργανωμένης αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της έκδοσης που ενέκρινε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κάθε ομολογία θα έχει ονομαστική αξία 1.000 ευρώ και η κατανομή θα γίνει κατά 30% σε ιδιώτες και 70% σε ειδικούς επενδυτές, ενώ σε ενδεχόμενη υπερκάλυψη η κατανομή θα γίνει κατά αναλογία. Ελάχιστο ποσό εγγραφής είναι τα 1.000 ευρώ. Η περίοδος εκτοκισμού έχει οριστεί να είναι εξαμηνιαία, ενώ ο φόρος επί των τόκων ανέρχεται στο 15%.

  Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί, η διαπραγμάτευση επί των ομολογιών στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της οργανωμένης αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θα ξεκινήσει στις 13 Μαρτίου.

  Σε περίπτωση πλήρους κάλυψης, τα κεφάλαια που θα αντλήσει η εταιρεία θα διατεθούν κατά 75% για τη χρηματοδότηση μέρους των προγραμματισμένων προκαταβολών στο πλαίσιο της δεσμευτικής συμφωνίας με την Airbus, κατά 14% για τη χρηματοδότηση μέρους της κατασκευής εκπαιδευτικού κέντρου και γραφείων στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και κατά 11% για κεφάλαιο κίνησης.

  Συγκεκριμένα, ποσό έως 147,1 εκατ. περίπου θα διατεθεί, από το πρώτο τρίμηνο του 2019 μέχρι και τελευταίο τρίμηνο του 2023, για τη χρηματοδότηση μέρους των προγραμματισμένων προκαταβολών, που θα καταβληθούν βάσει του συμφωνηθέντος προγράμματος απόκτησης 30 συνολικά αεροσκαφών (συμπεριλαμβανομένων και των κινητήρων) νέας γενιάς της οικογένειας Α320neo, δύο τύπων A320neo και Α321neo, με δικαίωμα προαίρεσης για 12 επιπλέον αεροσκάφη. Οι παραδόσεις των αεροσκαφών αναμένεται να ξεκινήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2020 και να ολοκληρωθούν το τελευταίο τρίμηνο του 2024, με προβλεπόμενες παραδόσεις δύο αεροσκαφών για το έτος 2020, οκτώ αεροσκαφών για το έτος 2022, δέκα αεροσκαφών για το έτος 2023 και δέκα αεροσκαφών για το έτος 2024.

  Όπως σημειώνεται στο ενημερωτικό, η Aegean βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με εκμισθωτές αεροσκαφών σχετικά με τη χρηματοδότηση της παραπάνω παραγγελίας, οι οποίοι και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμφωνίες πώλησης και επαναμίσθωσης. Στο πλαίσιο αυτό, σύναψε δύο συμβάσεις πώλησης και επανεκμίσθωσης αεροσκαφών που σχετίζονται με την παράδοση δύο αεροσκαφών το 2022. Ο υφιστάμενος στόλος Jet αεροσκαφών της εταιρείας αποτελείται από 45 αεροσκάφη που έχουν αποκτηθεί με λειτουργικές μισθώσεις, η διάρκεια των οποίων λήγει τα έτη 2020-2024

  Επίσης, ποσό έως 27,5 εκατ. περίπου θα διατεθεί, εντός της διετίας 2019-2020, για τη χρηματοδότηση μέρους της κατασκευής εκπαιδευτικού κέντρου και γραφείων στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Ο χρόνος ολοκλήρωσης της εν λόγω επένδυσης εκτιμάται από 18 έως 24 μήνες, αρχής γενομένης από την 01.01.2019. Το κέντρο, έκτασης 12.000 τ.μ., θα παρέχει ειδικά διαμορφωμένους χώρους διδασκαλίας και σύγχρονους ιδιόκτητους εξομοιωτές πτήσεων και θα καλύπτει πλέον στην Ελλάδα όλο τον κύκλο των αναγκών του πτητικού προσωπικού του Ομίλου (πιλότων και πληρωμάτων καμπίνας). Τέλος, ποσό έως 21,6 εκατ. περίπου θα χρησιμοποιηθεί, εντός του 2019, για την κάλυψη αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται τυχόν επιστροφές κεφαλαίου και διανομή μερισμάτων προς τους μετόχους της εταιρείας.

  Ο Όμιλος Aegean το εννεάμηνο του 2018 μετέφερε 10,8 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Ως αποτέλεσμα, οι συνολικές πωλήσεις για το εννεάμηνο του 2018 αυξήθηκαν κατά 4,8% σε 939 εκατ. ευρώ, από 896 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

  Τα καθαρά κέρδη χρήσης μετά από φόρους το εννεάμηνο του 2018 αυξήθηκαν κατά 12,9% και ανήλθαν σε 80,9 εκατ. ευρώ, από 71,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα ανήλθαν σε 370 εκατ. ευρώ. Οι καθαρές ενοποιημένες ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ανήλθαν το εννεάμηνο του 2018 σε εισροές ύψους 161 εκατ. ευρώ.

  Συντονιστές κύριοι ανάδοxοι της έκδοσης είναι η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank και κύριοι ανάδοχοι η Alpha Bank και η Euroxx.

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Πρόσκληση προς το επενδυτικό κοινό για την ομολογιακή έκδοση

  Ανακοίνωση σχετικά με την αγορά-στόχο

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων