Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Μαρ-2019 07:44

  Επιχειρησιακό πλάνο για EBITDA άνω του 1 δισ. ευρώ θέτουν σε εφαρμογή τα ΕΛΠΕ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Επιχειρησιακό πλάνο για EBITDA άνω του 1 δισ. ευρώ θέτουν σε εφαρμογή τα ΕΛΠΕ

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Ακόμη και σε ένα όχι τόσο θετικό περιβάλλον για τον τομέα της διύλισης ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων κατάφερε να επιτύχει σημαντική κερδοφορία, που οφείλεται στην θετική λειτουργία των μονάδων και στην υψηλή διαθεσιμότητά τους, ανέφερε χθες η διοίκηση του ομίλου κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2018. 

  Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τη διοίκηση οι ισχυρές επιδόσεις των τελευταίων ετών αποδείχθηκαν διατηρήσιμες και το 2018 και μάλιστα με ακόμη πιο βελτιωμένες χρηματοροές. Τα δημοσιευμένα αποτελέσματα επηρεάστηκαν από τις απώλειες 143 εκατ. ευρώ λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου στο δ τρίμηνο, εξουδετερώνοντας αντίστοιχα κέρδη που είχαν καταγραφεί μέχρι το 9μηνο του έτους.

  Οι λειτουργικές χρηματοροές έφτασαν τα 572 εκατ. ευρώ, ενώ το καθαρό χρέος κυμαίνεται στα 1,46 δις με τη μόχλευση στο 38%, επιτυγχάνοντας το στρατηγικό στόχο του ομίλου για σταδιακή μείωση του δανεισμού. 

  Χθες πάντως εκτός από το σχολιασμό των οικονομικών μεγεθών, η διοίκηση παρουσίασε στους αναλυτές την επικαιροποίηση των στρατηγικών στόχων και τους επόμενους σημαντικούς σταθμούς του ομίλου:

  • Για την διαδικασία της αποκρατικοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη, η διοίκηση αφού ενημέρωσε για τις εξελίξεις, άφησε έμμεσες πλην σαφείς αιχμές για την μακρά χρονική διάρκεια της διαδικασίας. Δεν γνωρίζουμε πως η συναλλαγή θα επηρεάσει τη στρατηγική του ομίλου, ωστόσο θεωρούμε σημαντικό να συνεχίσουμε την υλοποίηση της στρατηγικής που θεωρούμε κατάλληλη και η οποία έχει αποδειχθεί εξαιρετικά επιτυχημένη τα τελευταία χρόνια. 
  • Στην αγορά του φυσικού αερίου υπάρχουν μια σειρά από σημαντικές συναλλαγές στο ΔΕΣΦΑ αλλά και στη ΔΕΠΑ. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να αναθεωρήσουμε και να ξαναδούμε τη στρατηγική του ομίλου στον τομέα του αερίου και ίσως είναι ευκαιρία να επενδύσουμε σε διαφορετικές μορφές δραστηριοποίησης στην αγορά, τόνισε η διοίκηση

  • Για τον κλάδο της διύλισης τα σημαντικά νέα για τον κλάδο αφορούν στην εφαρμογή του κανονισμού ΙΜΟ 2020 (ναυτιλιακά καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο), για τον οποίο η διοίκηση δίνει έμφαση στο να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πελατών. Στον Ασπρόπυργο θα γίνουν προσαρμογές και το διυλιστήριο θα είναι έτοιμο να παράξει τα ειδικά καύσιμα εντός του 2019 πριν την έναρξη εφαρμογής του κανονισμού, με αυξημένα οφέλη έναντι των ναυτιλιακών καυσίμων που πωλούνται σήμερα (περιθώριο 10-12% καλύτερο)

  • Στη διύλιση σχεδιάζονται νέες βελτιώσεις ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας που αφορούν σε πρωτοβουλίες μετατροπής μονάδων για την αποφυγή συμφορήσεων στην παραγωγή 
  • Δράσεις ενεργειακής αποδοτικότητας για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και των εκπομπών διοξειδίου, 
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός όλων των δραστηριοτήτων
  • Επανέναρξη του προγράμματος Best για τις προμήθειες

  Οι νέες στρατηγικές πρωτοβουλίες του ομίλου αναμένεται να ενισχύουν την λειτουργική κερδοφορία EBITDA του ομίλου πάνω από 300 εκατ. ευρώ ξεπερνώντας το 1 δισ. ευρώ μετά το 2020. 

  ΑΠΕ

  Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σχετικά με τις επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ. Σύμφωνα με τη διοίκηση σήμερα ο όμιλος έχει χαρτοφυλάκιο 400MW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, με εγκατεστημένα 26MW. Στόχος των ΕΛΠΕ είναι την προσεχή 5ετία να φτάσει τα 300 μεγαβάτ με επενδύσεις 200 έως 250 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνουν ακόμη και την εξαγορά project κυρίως αιολικών. Η ανάπτυξη νέων έργων θα εστιάσει στα φωτοβολταϊκά αλλά και σε μονάδες βιομάζας, όπου θα δραστηριοποιηθεί ο όμιλος 

  Μέρισμα

  Ως προς το μέρισμα που για το σύνολο του έτους φτάνει τα 0,75 ευρώ ανά μετοχή, η διοίκηση ανέφερε ότι τα 0,25 ευρώ αναλογούν στην έκτακτη διανομή από τη συναλλαγή του ΔΕΣΦΑ, ενώ τα 0,5 ευρώ είναι το μέρισμα από την κερδοφορία του ομίλου.

  Το 2017 ο όμιλος είχε διανείμει 0,4 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή υπάρχει αύξηση, η οποία είναι σε λογικά επίπεδα, καθώς ο όμιλος έχει ως πρώτη προτεραιότητα την βελτίωση του ισολογισμού και τη μείωση της μόχλευσης, η οποία είναι αλήθεια ότι είχε αυξηθεί μετά τη μεγάλη επένδυση της Ελευσίνας.

  Πλέον έχει επανέλθει σε επιθυμητά επίπεδα, ανοίγοντας το δρόμο ώστε να ικανοποιηθούν οι μέτοχοι που έχουν τιμήσει τον όμιλο με την εμπιστοσύνη τους. Τέλος σύμφωνα με τη διοίκηση τα επίπεδα του κανονικού μερίσματος (0,5 ευρώ) αντανακλούν την άποψη του ομίλου για τα επίπεδα των αποδόσεων για τους μετόχους το επόμενο ορατό στάδιο. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων