Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Φεβ-2019 08:22

  Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφασίζει για νέες κυρώσεις στη Folli Follie Group

  Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφασίζει για νέες κυρώσεις στη Folli Follie Group
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου 

  Στην προγραμματισμένη για σήμερα, εκτός νέας αναβολής, συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναμένεται να ανακοινωθεί το πόρισμα της έκθεσης ελέγχου που πραγματοποιήθηκε επί του ισολογισμού χρήσης 2016 της Folli Follie Group.

  Βάσει της έρευνας που αξιοποίησε και τα αποτελέσματα προηγούμενων ελέγχων της Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), στοιχειοθετούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, νέες παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας που θα οδηγήσουν στην επιβολή νέων διοικητικών κυρώσεων (προστίμων) στην FFG και σε μέλη του Δ.Σ., καθώς σε βασικά μεγέθη του ισολογισμού της FFG για το 2016 εντοπίζονται "παρατυπίες".

  Ζητούμενο είναι εάν η έρευνα της εποπτικής αρχής έχει οδηγηθεί στην καταγραφή της υπεραξίας που καρπώθηκαν οι βασικοί μέτοχοι της FFG κ.κ. Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος από τη διάθεση πακέτων μετοχών (placement) που πραγματοποίησαν λίγους μήνες μετά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εν λόγω χρήσης.

  Εφόσον, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έχουν καταγραφεί τα χρηματικά οφέλη που αποκόμισαν οι βασικοί μέτοχοι από την πώληση των μετοχών τους την επίμαχη περίοδο, αναμένεται η υποβολή μηνυτήριας αναφοράς με βαρύτατες, κακουργηματικού χαρακτήρα, κατηγορίες. Ο φάκελος με τα ευρήματα, τα πρακτικά του Δ.Σ. και τις αποφάσεις που θα ληφθούν θα σταλεί στον αρμόδιο οικονομικό εισαγγελέα Γ. Δραγάτση που διεξάγει τη σχετική έρευνα για την πολύκροτη υπόθεση της FFG.

  Η έρευνα

  Από τον περασμένο Νοέμβριο ήταν γνωστό ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε ολοκληρώσει την έρευνα που αναμένεται να καταδείξει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από πηγές που μετέχουν της διαδικασίας, πως "μέσω των οικονομικών καταστάσεων... δόθηκαν ψευδείς ή παραπλανητικές ενδείξεις σχετικά με την τιμή της μετοχής της εταιρείας”.

  Το Capital.gr., τότε είχε γράψει πως "η έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επί των λογιστικών καταστάσεων της Folli Follie για την οικονομική χρήση του 2016, σε συνδυασμό με τις συναλλαγές και τα placement που πραγματοποίησαν οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας στο Χρηματιστήριο αλλά και τα ευρήματα επί του ισολογισμού της ίδιας χρήσης, αναμένεται να οδηγήσει στην επιβολή νέων διοικητικών κυρώσεων”.

  Σημείο-κλειδί αποτελούν, όπως αναφέρθηκε τα placement που πραγματοποίησαν οι βασικοί μέτοχοι κ.κ. Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, λίγες εβδομάδες μετά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της χρήσης του 2016, βάσει των οποίων τότε ο Όμιλος FFG εμφανίζονταν να έχει καταγράψει αύξηση 12% των ενοποιημένων πωλήσεων (1,3 δισ,ευρώ) και 10,1% του ενοποιημένου EBITDA (291,9 εκατ.).

  Οι πωλήσεις μετοχών

  Τα αποτελέσματα της χρήσης 2016 δημοσιοποιήθηκαν από την εταιρεία στις 12 Απριλίου 2017. Λίγες ημέρες αργότερα μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος διέθεσε 200.000 μετοχές μέσω της αγοράς εισπράττοντας 3,79 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε τον Μάιο της ίδιας χρονιάς πώληση πακέτων μετοχών από τον Δ. Κουτσολιούτσο, ο οποίος πούλησε 1,1 εκατ. μετοχές της FFG, δηλαδή το 1,7% του μετοχικού της κεφαλαίου, έναντι 23 εκατ. ευρώ.

  Οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, από τη Διεύθυνση Εισηγμένων Εταιρειών της εποπτικής Αρχής είχαν ως στόχο να καταγράψουν τα οφέλη από ta placement των βασικών μετόχων της FFG στοιχειοθετώντας κατηγορίες κατάχρησης αγοράς και δόλου, αμφότερα κακουργηματικού χαρακτήρα.

  Να σημειωθεί πως και το βούλευμα 4632/18 του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών βάσει του οποίου δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι θυρίδες μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου, του ορκωτού λογιστή και του CFO Folli Follie Group Sourcing Limited αναφέρεται πως "υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις ότι η εταιρεία όχι μόνο για το 2017 αλλά με μεγάλη βεβαιότητα επί σειρά ετών, δηλαδή κατ’ εξακολούθηση, δημοσιοποιούσε ανακριβείς οικονομικές καταστάσεις, διογκώνοντας και τον κύκλο των πωλήσεών της και τα κέρδη της και τα ταμειακά της διαθέσιμα, δημιουργώντας συστηματικά μάλιστα στους επενδυτές αλλά και στις Εποπτικές Αρχές μία παραπλανητική εικόνα για τις πραγματικές δυνατότητες της εταιρείας στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό".

  Τονίζεται, επίσης, χαρακτηριστικά στο βούλευμα πως "ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος είχε προβεί σε πώληση 1.150.000 μετοχών της εταιρείας Folli Follie συνολικής αξίας 23 εκατομμυρίων ευρώ, ενέργεια που από μόνη της είναι ικανή να βλάψει το επενδυτικό κοινό και συνιστά χειραγώγηση πέραν της απατηλής σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων που παραπλάνησαν σωρεία επενδυτών που προχώρησε σε αγορά μετοχών και στη συνέχεια μετά την αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου και του πανικού, που ακολούθησε ρευστοποίησε τις μετοχές καταγράφοντας ζημία χιλιάδων ευρώ".

  Τον περασμένο Αύγουστο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε επιβάλει πρόστιμα συνολικού ύψους 4,02 εκατ. ευρώ στην εταιρεία και σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου, των Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου συμπεριλαμβανομένων, για το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς μέσω των ετήσιων ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων για τη χρήση 2017”.

  Σύμφωνα με το αιτιολογικό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, "μέσω των ως άνω οικονομικών καταστάσεων, τα πρόσωπα αυτά παρείχαν πληροφορίες που έδωσαν ψευδείς ή παραπλανητικές ενδείξεις σχετικά με την τιμή της μετοχής της εταιρείας”.

  Διαβάστε ακόμη:

  - Η Folli Follie και το "faux" placement της οικογένειας Κουτσολιούτσου

  - Folli Follie: "Μαγειρεμένους" ισολογισμούς από το 2017 δείχνει το βούλευμα δέσμευσης λογαριασμών

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ