Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Φεβ-2019 08:04

  Ιδού το έγγραφο για τα 28 εκατ. που πήραν Τζ. και Δ. Κουτσολιούτσος από την Dufry - Tι απαντά η Folli Follie

  Ιδού το έγγραφο για τα 28 εκατ. που πήραν Τζ. και Δ. Κουτσολιούτσος από την Dufry - Tι απαντά η Folli Follie
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:27

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Την εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου της Dufry, βάσει της οποίας ο Τζώρτζης και ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος θα λάμβαναν 28 εκατ. ευρώ, όταν η Folli Follie πούλησε το πρώτο πακέτο του 51% των ΚΑΕ στον πολυεθνικό όμιλο ταξιδιωτικού εμπορίου, φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας το Capital.gr.

  Ο λόγος που επικαλείται η Dufry για να καταβάλει αυτά τα 28 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από το έγγραφο του διοικητικού συμβουλίου της Dufry με ημερομηνία 4 Σεπτεμβρίου 2012, -δηλαδή λίγες εβδομάδες πριν τις επίσημες ανακοινώσεις Dufry και Folli Follie για το deal πώλησης του 51% της ΚΑΕ που ήταν ενσωματωμένη στον ελληνικό όμιλο, ως "Κλάδος Ταξιδιωτικού Εμπορίου"- ήταν για να διασφαλίσει την υποχρέωση μη ανταγωνισμού (non-compete agreement).

  Παράδοξο, αν σκεφτεί κανείς πως τα ΚΑΕ έχουν το προνόμιο αποκλειστικότητας των αφορολόγητων ειδών έως το 2047. Οπότε προκύπτει το εύλογο ερώτημα γιατί η Dufry αισθάνθηκε την ανάγκη να πληρώσει έξτρα ποσό 28 εκατ. ευρώ για να διαφυλάξει κάτι το οποίο ήταν εξασφαλισμένο.

  Από τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών προκύπτει πως πέρα από τους μετόχους και τους επενδυτές άγνοια για τα 28 εκατ. ευρώ είχε και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Κάτι που επιβεβαιώνει έγγραφο που έστειλε στις 28 Ιουνίου του 2018, στην Dufry, με το οποίο της ζητά πληροφορίες και διευκρινίσεις για αυτά τα χρήματα. 

  Το βασικό ερώτημα σε όλα αυτά είναι σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η διοίκηση της Folli Follie. Τι δηλώνει επισήμως για τα 28 εκατ. ευρώ και αν προτίθεται να τα διεκδικήσει, σε περίπτωση που τελικά κατέληξαν, όπως ήταν και η εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου της Dufry, στους κ.κ. Τζώρτζη και Δημήτρη Κουτσολιούτσο.

  Το συγκεκριμένο ποσό κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο είναι, ειδικά αυτή τη χρονική στιγμή, όπου η εταιρεία αναζητά χρηματοδότηση. Με βάση την αρχική συμφωνία στην οποία έχει καταλήξει με τους Ομολογιούχους της, καλείται να πληρώσει ακριβά την ενδιάμεση χρηματοδότηση που θα λάβει μέχρι την εκδίκαση της αίτησης υπαγωγής της στον Πτωχευτικό Κώδικα και την έκδοση της απόφασης.

  Πηγές με γνώση, ανέφεραν στο Capital.gr ότι οι Ομολογιούχοι έχουν συμφωνήσει να βάλουν 51,25 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 41 εκατ. ευρώ θα τα δώσουν "άμεσα" με εξασφάλιση τα ακίνητα-φιλέτα της εταιρείας. Για τα 41 εκατ. ευρώ οι Ομολογιούχοι που δανείζουν με επιτόκιο 20% θα πάρουν άμεσα αμοιβή 10,25 εκατ. ευρώ.

  Τι λέει η εισήγηση του δ.σ. της Dufry για τα 28 εκατ. ευρώ

  Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2012 το διοικητικό συμβούλιο της Dufry συνεδριάζει με βασικό θέμα το deal με την Folli Follie, το οποίο προβλέπει την απόκτηση του 51% του κλάδου ταξιδιωτικού εμπορίου της από τον πολυεθνικό όμιλο ταξιδιωτικού εμπορίου. Η συμφωνία για το 51% της ΚΑΕ προέβλεπε και option για την απόκτηση του υπολοίπου 49%, το οποίο πέρασε στον έλεγχο της Dufry στις 12 Δεκεμβρίου του 2013.

  Ας πάμε όμως στο πρώτο μέρος της συμφωνίας. Από τα έγγραφα, της εισήγησης του διοικητικού συμβουλίου της Dufry, που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr προκύπτει ότι η Dufry είχε δύο ξεχωριστές παραμέτρους για τη διασφάλιση της υποχρέωσης μη ανταγωνισμού. 

  Η πρώτη, μεταξύ της Dufry και της FFG, ξεκαθάριζε πως καμία από τις δύο εταιρείες δεν μπορούσε να συνεχίσει να ασκεί οποιαδήποτε δραστηριότητα που θα ανταγωνίζεται την ΚΑΕ μέχρι τη λήξη της άδειας.

  Η δεύτερη και πιο ενδιαφέρουσα, είναι αυτή με τον Δημήτρη και τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο. Όπως αναφέρεται στην εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου της Dufry "ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος θα συνάψουν συμφωνία υποχρέωσης μη ανταγωνισμού για περίοδο 4 ετών σε αντάλλαγμα της πληρωμής των 28 εκατ. ευρώ”. Διευκρινίζεται επίσης πως εάν μέσα στα πρώτα τέσσερα έτη από την απόκτηση του 51% η άδεια νομικά αμφισβητηθεί ή είναι αρνητική τότε ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος θα επιστρέψουν στην Dufry τα 28 εκατ. ευρώ.

  πιν

  Αυτό είναι το πρώτο και μοναδικό μέχρι στιγμής έγγραφο που έρχεται στο φως της δημοσιότητας και αποκαλύπτει ότι η εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου της Dufry ανέφερε πως τα 28 εκατ. ευρώ, θα τα λάβουν οι κ.κ. Τζώρτζης και Δημήτρης Κουτσολιούτσος.

  Γύρω γύρω όλοι με τις ανακοινώσεις

  Αν και ποτέ μέχρι σήμερα, δεν είχε βγει στο φως της δημοσιότητας έγγραφο που να δείχνει τη διαδρομή των 28 εκατ. ευρώ, το συγκεκριμένο ποσό εμφανιζόταν και εξαφανιζόταν από τις επίσημες ανακοινώσεις της Dufry. Για τη FFG τα 28 εκατ. ευρώ δεν υπήρξαν ποτέ στο κάδρο.

  Έχουμε και λέμε λοιπόν. Στις 10 Οκτωβρίου του 2012, η Folli Follie κάνει γνωστό, με επίσημη ανακοίνωσή της, πως η Dufry θα αποκτήσει το 51% του κλάδου ταξιδιωτικού της εμπορίου έναντι 200,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά, θα αναλάβει δανεισμό 335 εκατ. ευρώ ενώ θα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει το υπόλοιπο 49% σε βάθος 4ετίας σε εύλογη εμπορική αξία.

  Μια ημέρα νωρίτερα, στις 9 Οκτωβρίου του 2012, η Dufry στην επίσημη ανακοίνωσή της (δείτε δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία"), προσδιορίζει το τίμημα στα 229 εκατ. ευρώ. Κάτι που εμφανίζεται και στο ενημερωτικό έντυπο που αναλύει τις λεπτομέρειες του deal, το οποίο φέρει ημερομηνία 10 Οκτωβρίου του 2012.

  Η πρώτη φορά που Dufry και Folli Follie συμπίπτουν στο ύψος του τιμήματος που κατέβαλε τοις μετρητοίς η πρώτη είναι τον Απρίλιο του 2013, όταν ολοκληρώθηκε η συναλλαγή. Στις 23 Απριλίου λοιπόν η Dufry σε επίσημη ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το ποσό που πλήρωσε για την απόκτηση του 51% ήταν 200,5 εκατ. ευρώ μετρητά.

  Ποσό που εμφανίζεται και στις εξαμηνιαίες και στις οικονομικές καταστάσεις εννεαμήνου του 2013 της Dufry. Μόνο που σε εκείνα τα έγγραφα η Dufry φροντίζει να διευκρινίσει επίσης πως υπέγραψε ξεχωριστή, τετραετούς διάρκειας συμφωνία με συγκεκριμένους εκπροσώπους της Folli Follie, χωρίς να κατονομάζει, για να αποφύγει τον άμεσο ανταγωνισμό και να διασφαλίσει την υποστήριξή τους, έναντι αμοιβής 28 εκατ. ευρώ. 

  Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι, ενώ στις εξαμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις προσδιορίζει το deal στα 200,5 εκατ. ευρώ και την έξτρα αμοιβή στα 28 εκατ. ευρώ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 31 Ιουλίου του 2013 ανεβάζει και πάλι το ποσό που πλήρωσε για το 51% του κλάδου ταξιδιωτικού εμπορίου της Folli Follie στα 229 εκατ. ευρώ!

  Τι απαντά η Folli Follie 

  Σε ανακοίνωση που έστειλε η Folli Follie προς το Capital.gr σχετικά με το δημοσίευμα αναφέρει: 

  "Σχετικά με δημοσίευμά σας, σύμφωνα με το οποίο εκπρόσωποι της Εταιρείας μας, έλαβαν ως αμοιβή το ποσό των 28 εκατομμυρίων Ευρώ από τον ελβετικό πολυεθνικό όμιλο Dufry, με αφορμή την απόσχιση και πώληση του κλάδου ταξιδιωτικού εμπορίου (ΚΑΕ) προς την τελευταία, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

  Το ως άνω δημοσίευμα είναι ανακριβές, καθότι το ως άνω ποσό των 28 εκατομμυρίων Ευρώ, για το οποίο γίνεται λόγος, ουδέποτε εισπράχθηκε από εκπροσώπους ή μετόχους της Εταιρείας μας. Αντίθετα καταβλήθηκε σε θυγατρική του ομίλου μας σε εκτέλεση σχετικής συμφωνίας, για την οποία έχει ενημερωθεί πλήρως και αρμοδίως η αρμόδια εποπτική αρχή της Εταιρείας, ήτοι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Τα σχετικά παραστατικά που αποδεικνύουν τα ανωτέρω, ομοίως, έχουν προσκομιστεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία και έχει ενημερωθεί πλήρως για την εν λόγω συναλλαγή ήδη από το 2014".

  πιν
  Η επιστολή που απέστειλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην Dufry στις 28 Ιουνίου 2018

   

  Η απάντηση του Capital.gr 

  Η επιστολή της Folli Follie προς το Capital.gr θολώνει περισσότερο την εικόνα, καθώς δημιουργεί μια (επιπλέον) σειρά ερωτημάτων: 

  - Η Folli Follie μιλάει γενικά για μια θυγατρική του ομίλου χωρίς να την κατονομάζει. Ποια είναι αυτή η θυγατρική;

  - Γατί τα χρήματα καταβλήθηκαν στη θυγατρική την οποία γνωρίζει η Folli Follie αλλά δεν γνωρίζει το επενδυτικό κοινό και όχι απευθείας στη μητρική; 

  - Ποια είναι η διαδρομή των 28 εκατ. ευρώ και εντέλει γιατί δόθηκε αυτό το ποσό πέραν του "επίσημου" ποσού των 200,5 εκατ. ευρώ. Που αξιοποιήθηκαν αυτά τα κεφάλαια; 

  - Αν και εφόσον η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει όλα τα σχετικά παραστατικά και στοιχεία, όπως ισχυρίζεται στην επιστολή της η Folli Follie, τότε για ποιο λόγο η Αρχή απέστειλε ερώτημα προς την Dufry στις 28 Ιουνίου του 2018, με θέμα το ποσό των 28 εκατ. ευρώ. 

  - Ενα ακόμη εύλογο ερώτημα είναι γιατί δεν έχει ενημερώσει η Folli Follie το επενδυτικό κοινό και γιατί δεν έχει εμφανίσει το ποσό των 28 εκατ. ευρώ στις ανακοινώσεις της. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ