Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 27-Φεβ-2019 07:40

    Ο Fast track διαγωνισμός και τα CO2 ανεβάζουν τη μετοχή της ΔΕΗ

    Ο Fast track διαγωνισμός και τα CO2 ανεβάζουν τη μετοχή της ΔΕΗ
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Χάρη Φλουδόπουλου

    Η χθεσινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου ήταν από τις καλύτερες εδώ και καιρό για την εταιρεία, η οποία ανέκτησε τα επίπεδα του 1,5 ευρώ που είχε χάσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η μετοχή έγραψε +10,22% και έκλεισε στο 1,51 ευρώ, με τη χρηματιστηριακή αγορά να διερωτάται για τους λόγους που υπήρξε αυτό το ανοδικό ξέσπασμα. 

    Χρηματιστηριακοί κύκλοι απέδιδαν τη χθεσινή άνοδο σε δύο προφανείς ειδήσεις, με θετικό αντίκτυπο για την εταιρεία. Η πρώτη αφορά στην πτωτική τροχιά των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων που από τα 25,03 ευρώ στις 22 Ιανουαρίου την περασμένη Πέμπτη έπεσαν κάτω από τα 19 ευρώ ενώ αυτήν την εβδομάδα κυμαίνονται στα 19,15 ευρώ ο τόνος. Η είδηση είναι θετική καθώς η ΔΕΗ επιβαρύνεται με σημαντικό κόστος ρύπων εξαιτίας του λιγνιτικού παραγωγικού δυναμικού που διαθέτει.

    Η δεύτερη είδηση έγινε γνωστή στη διάρκεια της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου, όταν διέρρευσε το περιεχόμενο της ενημέρωσης που έγινε από τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη προς τα μέλη του ΔΣ, για την επίσπευση του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών.

    Είναι σαφές ότι οι πληροφορίες που θέλουν τη ΔΕΗ να επισπεύδει την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού θέτοντας μάλιστα και συγκεκριμένο χρονικό όριο μέχρι τις 8 Μαΐου για την ολοκλήρωση του, ικανοποίησαν την αγορά. 

    Εκτός όμως από τις προφανείς αιτίες, στην αγορά υπάρχει η εκτίμηση ότι πιθανόν να υπάρχουν και άλλοι λόγοι που οδήγησαν στη χθεσινή άνοδο  της μετοχής, η οποία είναι αλήθεια ότι έχει ταλαιπωρηθεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Ένα βασικό ζητούμενο για την εταιρεία παραμένει η άμεση ενίσχυση των εσόδων της, προκειμένου να βελτιωθεί ο ισολογισμός και να συντρέξουν οι προϋποθέσεις για την έξοδο στις αγορές και το νέο ομόλογο.

    Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι χθες γνωστός συνδικαλιστής και μέλος του ΔΣ της εταιρείας αναφέρθηκε με δηλώσεις του στην αρνητική οικονομική κατάσταση της εταιρείας, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει ανοιχτή συζήτηση για αύξηση τιμολογίων.

    Το πιθανότερο σενάριο πάντως είναι να υπάρξει μείωση της έκπτωσης συνέπειας, πιθανόν σε συνδυασμό με κάποια ελάφρυνση σε άλλες συνιστώσες του λογαριασμού, προκειμένου να ενισχυθούν τα έσοδα της επιχείρησης, χωρίς ουσιαστική επιβάρυνση για τους καταναλωτές, ενόψει και εκλογών.

    Αυτές είναι τουλάχιστον οι προφανείς πιθανές αιτίες για τη χθεσινή ανοδική κίνηση της ΔΕΗ, χωρίς να αποκλείεται να υπάρχουν και άλλες θετικές ειδήσεις για την εταιρεία ή τη μετοχή. 
     

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ