Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Φεβ-2019 07:36

  Επενδύσεις 250 εκατ. και νέα παραγωγική μονάδα στη Ροδόπη από τη Pharmathen

  Επενδύσεις 250 εκατ. και νέα παραγωγική μονάδα στη Ροδόπη από τη Pharmathen
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Επενδύσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος δεύτερου εργοστασίου στις Σάπες της Ροδόπης για ενέσιμα φάρμακα βραδείας αποδέσμευσης (Long Acting Injectables- LAI), προγραμματίζει η φαρμακοβιομηχανία Pharmathen.

  Το νέο πρόγραμμα επενδύσεων έρχεται σε συνέχεια των 200 εκατ. που έχουν ήδη κατευθυνθεί στον τομέα της έρευνας και την ανάπτυξης τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ σύμφωνα με τους επικεφαλής της εταιρείας πρόκειται να δημιουργηθούν επιπλέον 300 θέσεις εργασίας.

  Σε εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυσή της ανακοινώθηκε επίσης πως αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες το λανσάρισμα των πρώτων προϊόντων στις ΗΠΑ, με τη φαρμακοβιομηχανία να θέτει ως επόμενο στρατηγικό στόχο την επέκταση της δραστηριότητας της και στην Κίνα.

  Ήδη η Pharmathen αποτελεί global leader σε ανάπτυξη ενέσιμων φαρμάκων παρατεταμένης δράσης κι στοχεύει με τα προϊόντα της σε μια αγορά μεγαλύτερη των 12 δισ. Στο pipeline της εταιρείας υπάρχουν αυτή τη στιγμή επίσης περισσότερα από 30 νέα προϊόντα. 

  "Ποτέ δεν ακολουθήσαμε άλλους. Πάντα ηγηθήκαμε των εξελίξεων με τόλμη" ανέφερε ο βασικός μέτοχος της Pharmathen Βασίλης Κάτσος. Όπως είπε, τα συστατικά της επιτυχίας ήταν η καινοτομία, η διαφορετικότητα και η επιχειρηματική τόλμη που επέδειξε η Pharmathen εν μέσω της κρίσης. Στην εκδήλωση έδωσαν ακόμη το παρών ο CEO της Pharmathen Δημήτρης Καδής και ο Managing Partner της BC Partners, στην οποία ανήκει από το 2015 το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών, Νίκος Σταθόπουλος. 

  Το Νοέμβριο του 2017 η Pharmathen Global προχώρησε στην πώληση της Pharmathen Hellas, της διάθεσης και εμπορίας των σκευασμάτων στην ελληνική αγορά μετά από συμφωνία με επενδυτικό όμιλο επιχειρηματιών, με επικεφαλής τους Περικλή και Πέτρο Βασιλόπουλο (που το 2011 πούλησαν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία Specifar στην αμερικανική Watson Pharmaceuticals).

  Στόχος της, μέσα από τη συμφωνία αυτή, ήταν να ενισχύσει τη θέση της στην παγκόσμια φαρμακευτική αγορά, έχοντας επενδύσει σταθερά τα τελευταία χρόνια στην έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων αλλά και στην αναβάθμιση και ενίσχυση των παραγωγικών εγκαταστάσεων της εταιρείας στην Ελλάδα. Η βιομηχανία διαθέτει επίσης ερευνητικό κέντρο στην Παλλήνη και  τη Θεσσαλονίκη.

  Είχε προηγηθεί λίγο νωρίτερα η είσοδος στην αμερικανική αγορά μετά από πιστοποίηση που έλαβε η παραγωγική της μονάδα στις Σάπες της Ροδόπης, από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA). Η είσοδος επικεντρώθηκε σε κατηγορίες φαρμάκων στερεών μορφών και στα ενέσιμα φάρμακα παρατεταμένης δράσης, για τα οποία η Pharmathen είναι από τις ελάχιστες εταιρείες παγκοσμίως που διαθέτουν αυτή την τεχνογνωσία.

  Η Pharmathen ξεκίνησε από την Παλλήνη το 1969 από το Νίκο Κάτσο (σ.σ. πατέρα των Βασίλη και Νέλλης Κάτσου που αποτελούν σήμερα τους κύριους μετόχους) και πλέον συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο κερδοφόρων και μεγαλύτερων εταιρειών στην Ελλάδα, με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης.

  Ήταν η πρώτη ελληνική ιδιωτική εταιρεία που έλαβε (πριν από πέντε χρόνια) χρηματοδότηση 25 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank – EIB) για την ενίσχυση του προγράμματος Έρευνας και Ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων.

  Σταθμός ωστόσο στη μακρόχρονη πορεία της Pharmathen, η συμφωνία για την πώληση του πλειοψηφικού της πακέτου μετοχών στο διεθνές επενδυτικό fund BC Partners τον Ιούνιο του 2015. Η συμφωνία έδωσε μεγαλύτερη ώθηση στο επενδυτικό πλάνο,  αλλά και στην ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων. 

  Η φαρμακοβιομηχανία συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε ταχύτερα αναπτυσσόμενων εταιρειών της Ελλάδας, ανεξαρτήτως κλάδου και αποτελεί μία από τις 200 μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ευρώπης, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ. Έχει διεθνή παρουσία σε περισσότερες από 85 χώρες, απασχολεί περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους, ενώ τα προϊόντα της είναι εγκεκριμένα σε όλες τις αγορές της Ε.Ε. και τα δικαιώματα διανομής τους εκχωρούνται στις 200 μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες παγκόσμια. Πέρσι προστέθηκαν στο δυναμικό της Pharmathen 200 εργαζόμενοι. 

  Βασιλική Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων