Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Φεβ-2019 08:20

  Aegean Airlines: Πότε "τροχοδρομεί" το εταιρικό ομόλογο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Την ερχόμενη Πέμπτη, εκτός απροόπτου, αναμένεται να δοθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου της Aegean ("Αεροπορίας Αιγαίου”) για το 7ετές ομολογιακό δάνειο ύψους έως 200 εκατ. ευρώ που θα εκδώσει η αεροπορική εταιρεία.

  Η έκδοση απευθύνεται στο ευρύ επενδυτικό κοινό και οι ομολογίες θα διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς, ενώ θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της οργανωμένης αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Έτσι, η αγορά εταιρικών ομολόγων του Χ.Α. θα ενισχυθεί με έναν ακόμη μεγάλο εγχώριο όμιλο, έπειτα από τις Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή (ΓΕΚΤΕΡΝΑ), Coral (ΜΟΗ), Sunlight (Olympia Group), Housemarket (Fourlis) κ.α.

  Μετά τις απαιτούμενες εγκρίσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η εταιρεία θα προχωρήσει στη δημοσίευση του ενημερωτικού δελτίου και του χρονοδιαγράμματος για τη διενέργεια της δημόσιας προσφοράς των ομολογιών. Εκτιμάται πως η δημόσια προσφορά θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας. Στόχος της εταιρείας είναι η συγκέντρωση κεφαλαίων ύψους 200 εκατ. ευρώ, ενώ οι ανάδοχοι και οι σύμβουλοι εκτιμούν πως το επιτόκιο της έκδοσης μπορεί να διαμορφωθεί κάτω από τα επίπεδα του 3,80%.

  Aegean

  Η στρατηγική

  Η στρατηγική της Aegean τα τελευταία χρόνια εστιάζεται σε σε ένα πλαίσιο σταδιακής και λελογισμένης αύξησης της χωρητικότητας, με την ενδυνάμωση του δικτύου και των συνεργιών με κέντρο την Αθήνα, εν όψει και της σημαντικής επένδυσης ανανέωσης του στόλου που προγραμματίζεται για τα επόμενα χρόνια.

  Πρόσφατα ανακοίνωσε ότι το 2019 προγραμματίζει αύξηση της χωρητικότητας στο δίκτυο εξωτερικού κατά 700 χιλιάδες θέσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας συνολικά τις 10,3 εκατ. θέσεις εξωτερικού και 17,7 εκατ. συνολικά, συμπεριλαμβάνοντας και το δίκτυο εσωτερικού. Η αύξηση αφορά όλο το έτος, αλλά είναι εντονότερη, σε ποσοστιαία μεταβολή, στους χειμερινούς μήνες αλλά και στην αρχή και το τέλος της τουριστικής περιόδου (ήτοι Απρίλιο, Μάιο και Οκτώβριο). Οι νέοι προορισμοί που προστίθενται για το 2019 αφορούν νέα δρομολόγια από Αθήνα προς Μαρακές, Καζαμπλάνκα, Ίμπιζα, Βαλένθια, Σαράγεβο, Τύνιδα και Σκόπια, ενώ προστίθεται και νέο δρομολόγιο από Θεσσαλονίκη προς Αννόβερο.

  Καταλύτης για την εταιρεία αποτελεί η συμφωνία που υπεγράφη πέρυσι το Καλοκαίρι με την εταιρεία Airbus για την απόκτηση 30 έως 42 συνολικά αεροσκαφών νέας γενιάς της οικογένειας Α320neo. Η συμφωνία με την Airbus αφορά στην παραγγελία καταρχήν 30 αεροσκαφών, δύο τύπων της οικογένειας Airbus A320neo (Α320neo και A321neo), με δικαίωμα προαίρεσης για 12 επιπλέον αεροσκάφη.

  Η παραγγελία περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον 10 αεροσκάφη της μεγαλύτερης έκδοσης Α321neo, με δυνατότητα αύξησης του αριθμού μέσω περαιτέρω μετατροπής μέρους της παραγγελίας από Α320neo σε Α321neo. Η επένδυση με συνολική αξία τιμοκαταλόγου ύψους 5 δισ. δολαρίων αποτελεί τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα. Παράλληλα, η εταιρεία προχωρά ήδη στην κατασκευή ενός εκπαιδευτικού κέντρου 12.000 τ.μ. στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, εκτιμώμενης συνολικής επένδυσης 30 εκατ. ευρώ.

  Αναφορικά με το στόχο άντλησης 200 εκατ. ευρώ, η Aegean εμφανίζει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2018 εμφάνιζε ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα 382 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων ανήλθε σε 69,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι βραχυπρόθεσμες σε 547 εκατ. ευρώ, από τις οποίες τα 244 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε υποχρεώσεις από προεισπραχθέντα εισιτήρια.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων