Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Φεβ-2019 08:05

  ΟΤΕ: Το έκτακτο μέρισμα και οι προκλήσεις

  ΟΤΕ: Το έκτακτο μέρισμα και οι προκλήσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Χρονιά πρόκληση χαρακτήρισε το 2019 η διοίκηση του ΟΤΕ στο πλαίσιο ενημέρωσης των αναλυτών έπειτα από την ανακοίνωση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων της χρήσης 2018, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Ρουμανία όπου οι επιδόσεις παραμένουν υπό πίεση.

  Στην Ελλάδα όπως επισήμανε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ, τα ετήσια έσοδα και το EBITDA αυξήθηκαν ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης των επιδόσεών σε βασικούς τομείς της λειτουργίας του Ομίλου ΟΤΕ στις υπηρεσίες ευρυζωνικότητας και οπτικής ίνας, στη συνδρομητική τηλεόραση, στην κίνηση δεδομένων κινητής, στη διείσδυση του mobile app καθώς και στη διαχείριση του κόστους.

  Ως προεκλογική χρονιά, το 2019 δημιουργεί προκλήσεις, όμως ο ΟΤΕ προσβλέπει ότι θα ευνοηθεί περαιτέρω από τις επενδύσεις του σε προηγμένα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και από την πελατοκεντρική στρατηγική στην οποία οφείλεται η αύξηση των εσόδων του τα προηγούμενα έτη.

  Σε ό,τι αφορά στη Ρουμανία όπου το 2018 τα έσοδα υποχώρησαν κατά 4% φτάνοντας τα 933 εκατ ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη κατά 15% φτάνοντας τα 136 εκατ ευρώ, η διοίκηση εκτίμησε πως τα έσοδα αναμένεται να σταθεροποιηθούν μετά από τις έκτακτες προβλέψεις και τα μέτρα αναδιοργάνωσης που ελήφθησαν το 2018.

  Σε ερώτηση αναλυτών για το πλάνο και τις ενέργειες στη Ρουμανία αλλά και εάν υπάρχει πιθανότητα πώλησης της ρουμανικής δραστηριότητας και αποχώρησης από την αγορά, οι επικεφαλής του ΟΤΕ τόνισαν πως δεν υπάρχει πρόθεση να ωραιοποιηθεί η κατάσταση, αντίθετα υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις και ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Και αυτό διότι παρά τις σημαντικές μη επαναλαμβανόμενες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις στην κινητή τηλεφωνία και τις πρωτοβουλίες για αναδιάρθρωση του κόστους και των επενδύσεων, όλα παραμένουν ανοικτά και πάνω στο τραπέζι.

  Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην πώληση της Telekom Albania έναντι 50 εκατ. ευρώ, τα καθαρά τα καθαρά έσοδα από την οποία θα διανεμηθούν στους μετόχους του Ομίλου ΟΤΕ μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η οποία αναμένεται τον προσεχή Απρίλιο. Το διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ θα προτείνει στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων (θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουνίου 2019), τη διανομή μερίσματος ύψους 0,46 ανά μετοχή, έναντι 0,35 ανά μετοχή που διανεμήθηκε πέρυσι.

  Τέλος σημειώνεται πως η διοίκηση εκτιμά ότι οι προσαρμοσμένες επενδύσεις του Ομίλου για το 2019 θα διαμορφωθούν σε 650 εκατ. περίπου. Αντανακλώντας κυρίως τις χαμηλότερες επενδύσεις και περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας, ο ΟΤΕ αναμένει το 2019 οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές να ανέλθουν σε 450 εκατ. περίπου ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα αγγίξουν τα 350 εκατ. περίπου, βελτιώνοντας περαιτέρω την πολιτική αμοιβών προς τους μετόχους του ΟΤΕ.

  Διαβάστε ακόμη:

  - ΟΤΕ: Ενίσχυση κερδοφορίας το 2018 - Αύξηση μερίσματος

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων