Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Φεβ-2019 08:55

  Α. Ζερβός: Συνολική επαναδιαπραγμάτευση τώρα του μνημονίου της ΔΕΗ

  Α. Ζερβός: Συνολική επαναδιαπραγμάτευση τώρα του μνημονίου της ΔΕΗ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α. Ζερβός επανεξελέγη πρόσφατα για τρίτη θητεία, πρόεδρος του παγκόσμιου δικτύου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας REN 21, μιας οργάνωσης στην οποία μετέχουν κυβερνήσεις, οργανισμοί, ΜΚΟ, διεθνείς τράπεζες, η βιομηχανία αλλά και η επιστημονική κοινότητα, με στόχο τη διαβούλευση και την προώθηση των στόχων για περισσότερες ΑΠΕ και καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. 

  Επί τη ευκαιρία της επανεκλογής του στο REN 21 ο κ. Ζερβός είχε χθες συνάντηση με εκπροσώπους του τύπου, κατά την οποία όπως ήταν λογικό τοποθετήθηκε για όλα τα θέματα της ενεργειακής επικαιρότητας και φυσικά για τα θέματα της ΔΕΗ, στην οποία ήταν πρόεδρος για 5,5 χρόνια από τα τέλη του 2009 μέχρι την άνοιξη του 2015. 

  Μετά την αποτυχία του διαγωνισμού για τους λιγνίτες, δίνεται η αφορμή να υπάρξει μια συνολική επαναδιαπραγμάτευση για όλα τα θέματα που αφορούν στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού. Αυτήν η διαπραγμάτευση, θα πρέπει να γίνει χωρίς εμμονές και ιδεοληψίες από όλες τις πλευρές (και από τις Βρυξέλλες) με γνώμονα αφενός να κλείσουν τα ανοιχτά θέματα της αγοράς και αφετέρου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για τη ΔΕΗ, ανέφερε ο κ. Ζερβός.

  Ο ίδιος τόνισε ότι θα πρέπει σε αυτήν την διαπραγμάτευση να καταργηθούν δύο μέτρα που είναι εξόχως προβληματικά για τη ΔΕΗ, αφενός η υποχρέωση για παραχώρηση μεριδίου 50% σε ανταγωνιστές και αφετέρου η υποχρέωση για εκχώρηση σημαντικού μέρους της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής μέσω των ΝΟΜΕ.  

  Για να μην πουληθεί ένα υδροηλεκτρικό που αποφέρει κέρδη 20 εκατ. ευρώ ετησίως, η ΔΕΗ χάνει μέσα από τα ΝΟΜΕ 230 εκατ. ευρώ, ανέφερε ο κ. Ζερβός υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ανοιχτή συζήτηση, στην οποία θα πρέπει να αρθούν οι αρνητικές συνέπειες των τελευταίων αποφάσεων για τη ΔΕΗ, προς όφελος των καταναλωτών αλλά και της αγοράς και ταυτόχρονα να υπάρξουν πρόνοιες για τους καταναλωτές και το άνοιγμα της αγοράς.

  Αναφερόμενος στις εξελίξεις γύρω από τη ΔΕΗ, τόνισε ότι ο ίδιος δεν ήταν ένθερμος υποστηρικτής της λύσης της μικρής ΔΕΗ (πώληση του 30% των μονάδων με υδροηλεκτρικά, φυσικό αέριο, ορυχεία, πελατολόγιο αλλά και μεταβίβαση υποχρεώσεων) ωστόσο εν τέλει σε σύγκριση με τις λύσεις που προκρίθηκαν στη συνέχεια ήταν καλύτερη τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για τον καταναλωτή.

  Η ΔΕΗ θα έπαιρνε 1,5 με 2 δισ. έσοδα, η λύση αντικαταστάθηκε με δύο μέτρα (πώληση λιγνιτών και μείωση μεριδίου αγοράς μέσω των ΝΟΜΕ) που απέτυχαν. Οι παρεμβάσεις αυτές έγιναν σε βάρος της ΔΕΗ λόγω εμμονών των θεσμών, οι οποίοι έχουν ευθύνη, ανέφερε. 

  Δεν πιάνουμε τους στόχους για ΑΠΕ

  Εκτός όμως από τα θέματα της ΔΕΗ ο πρόεδρος του REN21 σχολίασε και τις εξελίξεις στην εγχώρια αγορά ΑΠΕ, εκφράζοντας μάλιστα απαισιόδοξες εκτιμήσεις ως προς την επίτευξη των στόχων για το μερίδιο των ΑΠΕ στην εγχώρια ενεργειακή κατανάλωση. Όπως είπε η Ελλάδα δε θα πετύχει το δεσμευτικό στόχο για συμμετοχή των ΑΠΕ στο 18% της εγχώριας ενεργειακής κατανάλωσης.

  Ο ίδιος εξήγησε ότι η συμμετοχή των ΑΠΕ στην ενεργειακή κατανάλωση αυξήθηκε ραγδαία την περίοδο 2009 - 2013 από το 8% στο 15% κυρίως λόγω της αύξησης των φωτοβολταϊκών, της μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης αλλά και της ανόδου της στερεάς βιομάζας (καυσόξυλα). Μέχρι το 2016 το μερίδιο των ΑΠΕ παρέμεινε σταθερό στο 15,2% ενώ και για τα επόμενα χρόνια (2017 και 2018) δεν αναμένονται σημαντικές διαφοροποιήσεις. 

  Για να αλλάξει η κατάσταση και να επιτευχθούν οι στόχοι του 2020 και οι ακόμη πιο φιλόδοξοι στόχοι του 2030 χρειάζεται να συνεισφέρουν και άλλοι τομείς όχι μόνο η ηλεκτροπαραγωγή αλλά ο κτιριακός τομέας και οι μεταφορές, τόνισε ο κ. Ζερβός. 

  Θα πρέπει να γίνουν σημαντικές επενδύσεις στους τομείς των διασυνδέσεων, των μεγάλων αιολικών έργων, των έξυπνων δικτύων και ταυτόχρονα να προχωρήσει ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών και να μειωθεί η ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι, κατέληξε ο πρόεδρος του REN21. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων