Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Φεβ-2019 08:14

  Η απόφαση της ΕΕΤΤ και οι κινήσεις της Forthnet στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας

  Η απόφαση της ΕΕΤΤ και οι κινήσεις της Forthnet στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Νέα δεδομένα στην αγορά των τηλεπικοινωνιών δύναται να δημιουργήσει η απόφαση της Ολομέλειας της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) σχετικά με την υποχρέωση μιας εκ των Cosmote και Vodafone να συνάψουν συμφωνία με τη Forthnet ώστε η τελευταία να παρέχει υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας ως εικονικός πάροχος υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας (Mobile Virtual Network Operator - MVNO).

  Όπως είχε αναφέρει το Capital.gr, η αγορά ανέμενε πως η Forthnet θα λάμβανε το πράσινο φως από την Επιτροπή, έπειτα από την προσφυγή που είχε καταθέσει τον Ιούλιο του 2016 προκειμένου να επιλυθεί η διαφορά με τις δύο εταιρείες και να βρεθεί το πλαίσιο κανόνων ώστε να καταστεί ιδεατός πάροχος κινητής τηλεφωνίας.

  Έχοντας εξασφαλίσει και τη "βούλα” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, h EEET κοινοποίησε την απόφασή της στις εμπλεκόμενες εταιρείες, οι οποίες θα πρέπει να προσφέρουν στη Forthnet τιμές χονδρικής που θα της επιτρέπουν την παροχή ανταγωνιστικών υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, "εξασφαλίζοντας μια βιώσιμη επιχειρηματική δραστηριότητα και να παρέχουν άμεσα και χωρίς καμία διάκριση τις ίδιες υπηρεσίες που παρέχουν και στους πελάτες λιανικής τους”.

  Cosmote και Vodafone έχουν παραλάβει το τελικό κείμενο της απόφασης της ΕΕΤΤ το οποίο "τελεί υπό εξέταση”, όπως γίνεται γνωστό στο Capital.gr και πλέον αναμένονται οι επόμενες κινήσεις τους, δίχως σε αυτές να αποκλείεται και η προσφυγή κατά της απόφασης. Έως ότου συμβεί αυτό, οι δύο εταιρείες υποχρεούνται να προχωρήσουν τη διαδικασία κατάρτισης σύμβασης για τη διάθεση του δικτύου τους για το σύνολο των υπηρεσιών λιανικής που προσφέρουν στους πελάτες τους και μάλιστα σε τιμές χονδρικής. Κύκλοι της Forthnet αναφέρουν πως οι τιμές χονδρικής που πρόσφεραν αρχικά η Cosmote και η Vodafone προς τη Forthnet απείχαν παρασάγγας από τις τιμές που τελικά υποχρεούνται να προσφέρουν σύμφωνα με την απόφαση της ΕΕΤΤ.

  Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι με την παραπάνω επίλυση της υπόθεσης από την ΕΕΤΤ, το μοντέλο λειτουργίας MVNO γίνεται βιώσιμο και τονώνεται ο ανταγωνισμός στην αγορά κινητής τηλεφωνίας προς όφελος των καταναλωτών και συνολικά της εθνικής οικονομίας. Ύστερα από την πώληση της Cyta Hellas στη χώρα μας δεν λειτουργεί κανείς τέτοιος πάροχος, κενό που φιλοδοξεί να καλύψει η Forthnet.

  Στελέχη του ομίλου αναφέρουν πως η Forthnet, χωρίς να χρειάζεται υψηλό κόστος επένδυσης όπως σημειώνουν, ετοιμάζεται να μπει στην αγορά της κινητής και να ανοίξει ένα νέο πολύ σημαντικό πεδίο δραστηριότητας, έχοντας τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές και τη διευρυμένη βάση πελατών που αποτελείται από 700.000 μοναδικά νοικοκυριά και περισσότερες από 40.000 επιχειρήσεις στις οποίες προσφέρει συνδυαστικές υπηρεσίες επικοινωνίας και ψυχαγωγίας.

  Ν. Χρυσικόπουλος

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων