Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Φεβ-2019 08:11

  ΟΛΠ:"Κουτσή" έγκριση του master plan, μπλοκάρει επενδύσεις 580 εκατ. ευρώ

  ΟΛΠ:"Κουτσή" έγκριση του master plan, μπλοκάρει επενδύσεις 580 εκατ. ευρώ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Τα πυρά των "αντιδρώντων” τοπικών φορέων συγκέντρωσε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων, το επενδυτικό master plan ύψους 580 εκατ. ευρώ του ΟΛΠ. Οι αντιδράσεις αυτές αλλά και το γεγονός ότι ήδη διανύουμε προεκλογική περίοδο καθιστούν αδύνατη την έγκριση από το ΕΣΑΛ, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινώσει σήμερα τη μερική έγκριση του πλάνου, ήτοι την έγκριση των υποχρεωτικών επενδύσεων ύψους 293,7 εκατ. ευρώ.

  Η "κουτσή” αυτή έγκριση ωστόσο δεν ικανοποιεί την πλευρά του βασικού μετόχου του ΟΛΠ, δηλαδή της κινεζικής Cosco, η οποία έχει διαμηνύσει ότι η μερική έγκριση ισοδυναμεί με μη έγκριση και εμφανίζεται έτοιμη να προσφύγει στη διαιτησία. Το βασικό επιχείρημα του μετόχου είναι ότι οι επενδύσεις δεν μπορούν να σπάσουν τόσο για λόγους χρηματοδότησης, όσο και για λόγους ανάπτυξης του λιμανιού και ειδικότερα του τομέα της κρουαζιέρας. Άλλωστε στο στόχαστρο των τοπικών φορέων που αντιδρούν βρίσκεται μεταξύ άλλων το σχέδιο για τη δημιουργία έως 4 ξενοδοχείων αλλά και για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου για τους επισκέπτες της κρουαζιέρας. 

  Ποιοι αντιδρούν

  Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΕΣΑΛ, εναντίον επιμέρους πτυχών του master plan τάχθηκαν ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Μπελαβίλας, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς εκλεγμένος με το ΣΥΡΙΖΑ Γ. Γαβρίλης, ο εκπρόσωπος των επιχειρήσεων στη ΝΕΖ Περάματος Β. Κανακάκης αλλά και ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Πειραιά Ν. Μανεσιώτης. Στον αντίποδα υπέρ του πλάνου τάχθηκαν ο δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης (με την επιφύλαξη του εμπορικού κέντρου) και ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Β. Κορκίδης.

  Ποιες είναι οι επενδύσεις

  Το master plan του ΟΛΠ περιλαμβάνει συνολικές επενδύσεις ύψους 650 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 293,7 εκατ. αφορούν στις υποχρεωτικές επενδύσεις, που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το 2021 προκειμένου να μεταβιβαστεί στον ΟΛΠ το 16% των μετοχών που βρίσκεται σε εκκρεμότητα πέραν του 51% που έχει ήδη μεταβιβαστεί προ τριετίας. Ήδη έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις ύψους 68 εκατ. ευρώ ενώ το υπόλοιπο μέρος βρίσκεται αντιμέτωπο με προβλήματα σε αδειοδοτήσεις, προσφυγές κλπ. 

  Το επενδυτικό master plan, που σχεδιάζει η Cosco περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή έως 4 ξενοδοχείων και ενός εμπορικού κέντρου για την εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας, το νέο κέντρο logistics, την κατασκευή νέου επιβατικού σταθμού, την κατασκευή του car terminal, τη διασύνδεση με τον ΟΔΔΥ και την δημιουργία μουσείου στην πέτρινη αποθήκη.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ