Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Φεβ-2019 07:58

  Folli Follie: Η συμφωνία με τους ομολογιούχους πιστωτές και η συνέχεια

  Folli Follie: Η συμφωνία με τους ομολογιούχους πιστωτές και η συνέχεια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 9:00

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  "Όταν δεν έχεις καμία άλλη επιλογή και η χειρότερη λύση είναι καλή". Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση υψηλόβαθμο στέλεχος της διοίκησης της Folli Follie περιέγραφε τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στον απόηχο της χθεσινοβραδινής προκαταρκτικής συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ της εταιρείας και  της αντιπροσωπείας των Oasis Management Company, Mercier Vanderlinden και Kyma Capital που ελέγχουν την καταστατική πλειοψηφία των κατόχων ευρωομολόγων της FFG.

  Μιας συμφωνίας επί του νέου term sheet που χρειάστηκε σχεδόν 12 ώρες να "κλείσει" και να επικυρωθεί από το διοικητικό συμβούλιο της FFG που συνεδρίασε εκτάκτως χθες, με αποχή από την πλευρά του μέλους Τζ. Κουτσολιούτσου και του εκπροσώπου της Fosun, παρότι πληροφορίες αναφέρουν ότι επί της αρχής συναίνεσαν στη συμφωνία. Είχε προηγηθεί η πολύωρη συνάντηση "principal to principal” των επικεφαλής της FFG, των τριών funds, καθώς και των συμβούλων και νομικών εκπροσώπων που μετείχαν στις συζητήσεις.

  Σε αυτή τη συνάντηση οι δύο πλευρές άνοιξαν τα χαρτιά τους και έθεσαν εκατέρωθεν τις προϋποθέσεις που έκριναν απαραίτητες για να βρεθεί μια κοινή γραμμή. Ωστόσο, ήταν σαφές πως τα Oasis, Mercier Vanderlinden και Kyma Capital έχοντας τη καταστατική πλειοψηφία των Eurobond holders της FFG βρισκόταν σε θέση ισχύος. "Όταν όλοι συστήνουν, εφόσον δεν υπάρχει αντιπρόταση ή εναλλακτική δυνατότητα χρηματοδότησης, να δεχθείς τη συμφωνία, οδηγείσαι σε αυτή τη λύση", αναφέρει εις εκ των παρευρισκόμενων στη χθεσινή διαπραγμάτευση.

  Μια από τις, ελάχιστες, παραχωρήσεις που πραγματοποίησε η πλευρά των ομολογιούχων πιστωτών αφορούσε, λόχου χάρη, το ζήτημα του χρόνου της νομικής κάλυψης των μελών του δ.σ.

  Περαιτέρω, στην ουσία της συμφωνίας, τα 41 εκατ. ευρώ χρηματοδότησης που προσφέρουν τα Oasis, Mercier Vanderlinden και Kyma Capital θα καταβληθούν στην εταιρεία υπό την προϋπόθεση άρσης της απαγόρευσης - με δικαστικές αποφάσεις – που υφίσταται για την εκποίηση ή μεταβίβαση των ακινήτων της FFG σε Άγιο Στέφανο Αττικής, Νέο Ψυχικό, Κορωπί, Σαντορίνη και Γλυφάδα, η αποτίμηση των οποίων ανέρχονταν στα 73 εκατ. ευρώ (την 1.11.2018).

  Η άρση αυτή θα επιδιωχθεί να εξασφαλιστεί μόλις η εταιρεία καταθέσει αίτηση εξυγίανσης και αυτό μέσω του Δικαστικού Συμβουλίου και όχι μέσω της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος που δέσμευσε τα ακίνητα. Ωστόσο, υπήρξε συναντίληψη από πλευράς ομολογιούχων πως η διεκδίκηση της αποδέσμευσης των ακινήτων θα πρέπει να γίνει από κοινού με την εταιρεία.

  Όπως αποκάλυψε, βέβαια, το Capital.gr., για τα 41 αυτά εκατομμύρια, οι εκπρόσωποι των "δευτερογενών" ομολογιούχων, των heldge funds δηλαδή που απέκτησαν ομολογίες της εταιρείας σε τιμές default μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με τις λογιστικές καταστάσεις της εταιρείας, θα λάβουν μια συνολική απόδοση της τάξης του 62% επί των κεφαλαίων τους ξεκινώντας από τον πρώτο χρόνο και συνολικά σε διάστημα 4 ετών.

  Όσο για το μείζον ζήτημα της ενδιάμεσης χρηματοδότησης που ζητούσε η FFG, αυτό δεν έλαβε το "πράσινο φως" στη χθεσινή συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς υπήρχαν οι προϋποθέσεις χορήγησης νέων εγγυήσεων, ενώ και το επιτόκιο που τέθηκε προς συζήτηση (17%) κρίθηκε υψηλό.

  Εκ των πραγμάτων, σχολιάζουν γνώστες των συζητήσεων, η FFG δεν ήταν σε θέση να αρνηθεί τη συμφωνία ρισκάροντας την επόμενη κιόλας ημέρα να βρεθεί αντιμέτωπη με διαταγές πληρωμών, αιτήσεις για συντηρητική κατάσχεση κλπ., γεγονότα δηλαδή που ουσιαστικά οδηγούν σε πτώχευση.

  Πολλές οι προϋποθέσεις και τα "αγκάθια"

  Μπορεί οι δύο πλευρές να προχώρησαν στην σύναψη επικαιροποιημένης προκαταρκτικής συμφωνίας (term sheet), ωστόσο ο δρόμος που απομένει μέχρι την κατάθεση αίτησης υπαγωγής της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης βάσει του άρθρου 106β-δ του Πτωχευτικού Κώδικα, παραμένει μακρύς.

  Εν πρώτοις, θα πρέπει να δοθεί το πράσινο φως από τη γενική συνέλευση του συνόλου των "δευτερογενών" ομολογιούχων πιστωτών, όπως απαιτείται βάσει του νόμου, ώστε να εξουσιοδοτηθούν τα Oasis, Mercier Vanderlinden και Kyma Capital να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα με την FFG. Ως πρώτη ημερομηνία για τη σύγκληση των γενικών συνελεύσεων των ομολογιούχων αναφέρεται η 23η Φεβρουαρίου και απαιτείται η απαιτούμενη πλειοψηφία του 60%, κάτι που ενδεχομένως αποδειχθεί δύσκολο να επιτευχθεί οπότε θα απαιτηθούν επαναληπτικές γενικές συνελεύσεις.

  Παράλληλα, θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο ειδικού σκοπού έλεγχος που πραγματοποιεί η PwC (η οποία προχωρά στο έργο της παρά τα περί του αντιθέτου δημοσιεύματα) με στόχο να συνταχθούν οι αναμορφωμένες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2017. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, θα απαιτηθεί και άλλος χρόνος για την ολοκλήρωση των ελέγχων.

  Το κυριότερο, όμως, είναι να εξασφαλιστεί παντί τρόπω η άρση των δεσμεύσεων των ακινήτων της εταιρείας. Δίχως αυτή, δεν μπορεί να υλοποιηθεί η συμφωνία, τη στιγμή που η εταιρεία θα πρέπει να στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις για να εξασφαλίσει ρευστότητα το επόμενο κρίσιμο διάστημα.

  Δείτε την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας εδώ.

   

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ