Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Φεβ-2019 07:49

  ΔΕΗ: Πάει Μάρτιο το Roadshow για το νέο ομόλογο

  ΔΕΗ: Πάει Μάρτιο το Roadshow για το νέο ομόλογο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Ένα μήνα πίσω, τουλάχιστον, πάει η έξοδος της ΔΕΗ στις αγορές για την έκδοση νέου διεθνούς εταιρικού ομολόγου, που είχε προγραμματιστεί για το πρώτο τρίμηνο του 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες, το roadshow για την παρουσίαση της έκδοσης σε ξένους επενδυτές στο Λονδίνο μετατίθεται χρονικά κατά ένα μήνα και θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο.

  Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ έχει προσλάβει από το περασμένο φθινόπωρο χρηματοοικονομικό σύμβουλο, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με πιθανούς ενδιαφερομένους επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων. Από την έκδοση  με βάση τον αρχικό σχεδιασμό η ΔΕΗ αναμένεται να ζητήσει ένα ποσό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. 

  Ο αρχικός στόχος πάντως παραμένει για την εταιρεία, δηλαδή η έκδοση να γίνει πριν την λήξη του μεγάλου διεθνούς ομολόγου του 2014, ύψους 350 εκατ. ευρώ, που είναι προγραμματισμένη για το Μάιο.

  Όπως διευκρινίζουν πηγές της ΔΕΗ, η αποπληρωμή του ομολόγου είναι πλήρως διασφαλισμένη και η εταιρεία διαθέτει μέσω γραμμών χρηματοδότησης περίπου 200 εκατ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 150 εκατ. εάν δεν προχωρήσει η νέα έκδοση θα καλυφθούν από τα ταμειακά διαθέσιμα. Ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη θα πίεζε τη ρευστότητα της επιχείρησης, αναφέρουν πηγές.

  Αλλά και για το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων του 2019, όπως είχε αποκαλύψει ο πρόεδρος της ΔΕΗ μιλώντας ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής παραγωγής και εμπορίου της βουλής, η επιχείρηση έχει εξασφαλισμένες όλες τις φετινές πληρωμές, ήτοι 50 εκατ. ευρώ προς ελληνικές τράπεζες, 200 εκατ. ευρώ προς την ΕΤΕΠ καθώς και τα 350 εκατ. του διεθνούς ομολόγου που λήγει το Μάιο. 

  Την ίδια στιγμή πηγές της επιχείρησης επισημαίνουν ότι μεγαλώνει η ανάγκη για προσαρμογή των εσόδων από τα τιμολόγια αν και παραδέχονται ότι οι τρέχουσες συνθήκες (άτυπη προεκλογική περίοδος) καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την αποδοχή ενός τέτοιου αιτήματος. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, τα κόστη της ΔΕΗ από τους ρύπους και την οριακή (χονδρεμπορική) τιμή του συστήματος διαρκώς αυξάνονται, ενώ τα έσοδα παραμένουν σταθερά, εξέλιξη που πιέζει τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας.

  Αλλά και το ναυάγιο του διαγωνισμού για τους λιγνίτες, ο οποίος, όπως δείχνουν οι πρώτες επαφές με τις Βρυξέλλες, θα επιχειρηθεί να συνεχιστεί ή να επαναπροκηρυχθεί με διαδικασίες fast track, φαίνεται να δημιουργεί επιπλέον πίεση στη ΔΕΗ.

  Και αυτό γιατί αντί να ξεκινήσει, όπως προβλεπόταν σε περίπτωση ολοκλήρωσης της πώλησης, η αντίστροφη μέτρηση για την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, μέσω των οποίων η ΔΕΗ διαθέτει μέσω δημοπρασιών σε τρίτους προμηθευτές ενέργεια στο μεταβλητό κόστος του λιγνίτη και των υδροηλεκτρικών, θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο. Συγκεκριμένα για φέτος οι ποσότητες των ΝΟΜΕ θα είναι αυξημένες, αφού καταγράφεται αποτυχία στην επίτευξη των στόχων για το άνοιγμα της λιανικής. 

  Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ οι προγραμματισμένες ποσότητες ενέργειας που θα διατεθούν μέσω ΝΟΜΕ σε τρίτους αντιστοιχούν στο 115% της προβλεπόμενης λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της επιχείρησης. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων