Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Φεβ-2019 08:26

  Πόκερ στην Τουρκία με το Iddaa (upd2)

  Πόκερ στην Τουρκία με το Iddaa (upd2)
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:31

  Tου Νίκου Χρυσικόπουλου

  Στην κοινοπραξία Demiroren - Scientific Games οδηγείται, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, η σύμβαση για τη δεκαετή διαχείριση του αθλητικού στοιχήματος στην Τουρκία, καθώς ο πρώτος γύρος του διαγωνισμού ανέδειξε ως νικήτρια την Sans Girisim (όπως ονομάζεται το joint venture των δύο εταιρειών). 

  Ο διαγωνισμός για το Iddaa, τη διαχείριση και λειτουργία του οποίου είχε αναλάβει τη τελευταία 15ετία η Inteltek (Turkcell-Intralot), φαίνεται πως είναι κοντά να αλλάξει χέρια, όπως γίνεται γνωστό από τουρκικά ΜΜΕ. 

  Η αρμόδια Επιτροπή της SporToto γνωστοποίησε στους συμμετέχοντες του διαγωνισμού πως η πρόταση της Demiroren - SG προκρίνεται στην επόμενη φάση. Γίνεται ωστόσο γνωστό πως η οικονομική προσφορά της τουρκοαμερικανικής κοινοπραξίας περιλαμβάνει πολύ χαμηλό περιθώριο κέρδους, ενώ μένει να αποδειχθεί εάν πληρούνται όλοι οι όροι του διαγωνισμού, μεταξύ των οποίων η προϋπόθεση για κατ' ελάχιστον 500 σημεία πώλησης. 

  Εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων από τον δεύτερο γύρο του διαγωνισμού για το Iddaa στην Τουρκία, δεν έχουν γίνει ακόμη επίσημες ανακοινώσεις από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες. Υπάρχει η δυνατότητα στην Inteltek να βελτιώσει την προσφορά της και να "ακυρώσει" το πλεονέκτημα της Sans Girisim που κατέθεσε πρόταση με προμήθεια μόλις 0,2%. 

  Νωρίτερα το Capital.gr μετέδιδε: 

  Στο στάδιο της αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών περνά ο διαγωνισμός για τη 10ετή παραχώρηση του δικαιώματος διαχείρισης του Iddaa, του παιχνιδιού αθλητικού στοιχήματος στην Τουρκία.

  Ο διαγωνισμός που επαναπροκήρυξε ο αρμόδιος τουρκικός οργανισμός SporToto έπειτα από την ακύρωση της προηγούμενης διαγωνιστικής διαδικασίας, ξεκίνησε με την κατάθεση τεσσάρων προσφορών, όπως έγραψε το Capital.gr., των Inteltek (Turkcell-Intralot) , Playtech, της κοινοπραξίας Demiroren Group - Scientific Games και του Baltech Investment.

  Η βρετανική Playtech (πέρυσι εξαγόρασε την ιταλική Snaitech) υλοποιεί την περίοδο αυτή πλάνο επέκτασης σε νέες αγορές, ενώ το τουρκικών συμφερόντων Baltech Investment προ μηνών είχε αποκτήσει τον έλεγχο της αζέρικης Azerinteltek, θυγατρικής κατά 45% του Ομίλου Intralot.

  Στην επόμενη φάση πέρασαν οι προσφορές των Inteltek (Turkcell-Intralot) και της σύμπραξης των Demiroren Group - Scientific Games. Η Inteltek (η Intralot ελέγχει το 45% και η Turkcell το 55%) την τελευταία 15ετία είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία και παροχή τεχνικής υποστήριξης για το Iddaa, έχοντας καταφέρει να πολλαπλασιάσει το μέγεθος το παιχνιδιού.

  Σε αντίθεση με τον πρώτο διαγωνισμό όπου προσφορά κατέθεσε μόνον η Inteltec, έτερος διεκδικητής εμφανίζεται το joint venture των Demiroren Group - Scientific Games. Ο όμιλος Demiroren που παραδοσιακά διατηρεί στενές σχέσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί έναν πολυσχιδή όμιλο με δραστηριότητες σε ενέργεια, κατασκευές, τουρισμό και media. Το 2018 ο όμιλος Demirören απέκτησε έναντι 916 εκατ. δολαρίων τις δραστηριότητες του ομίλου Doğan στα media, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι Hürriyet, Fanatik, Posta, το Kanal D και το CNN Türk.

  Υπάρχει, σύμφωνα με τοπικά μέσα, ερώτημα, πάντως, εάν η SG είναι επικεφαλής του consortium διότι σε αυτή την περίπτωση υπάρχει απαίτηση καταβολής εγγυητικής επιστολής 180 εκατ. δολαρίων. Η SG σε σχετικές ερωτήσεις αναλυτών δεν παρείχε κάποια επίσημη ενημέρωση ενώ διατυπώθηκε και ερώτημα για το γεγονός πως ο Yildirim Demirören κατέχει παράλληλα με όλες τις άλλες ιδιότητές του τη θέση του προέδρου της τουρκικής ΕΠΟ.

  Οι φάκελοι με τις τεχνικές προδιαγραφές θα αξιολογηθούν από την αρμόδια επιτροπή και στη συνέχεια θα κληθούν οι διεκδικητές να καταθέσουν οικονομικές τους προσφορές. Ο ανάδοχος θα υπογράψει νέα 10ετή σύμβαση για τη διαχείριση του Iddaa ενώ δεσμεύεται για τη δημιουργία 6.000 σημείων πώλησης σε ολόκληρη τη χώρα.

  Με βάση τους όρους του διαγωνισμού, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποδείξουν, μεταξύ άλλων, την εμπειρία τους στη διαχείριση δικτύου διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών τουλάχιστον 500 σημείων πώλησης, κάτι που διαθέτει η Inteltek. Η τουρκική κυβέρνηση έχει εκτιμήσει σημαντική άνοδο των εσόδων του Iddaa, βασιζόμενη σε σημαντικές βελτιώσεις του παιχνιδιού, με κυριότερη την αύξηση του ποσοστού του pay out, από το 50%, στο 70% (+40%), ενώ δίνεται στον ανάδοχο και η δυνατότητα για live στοιχηματισμό.

  Στο πλαίσιο αυτό, ζητείται από τους ενδιαφερόμενους να εγγυηθούν συγκεκριμένο ποσοστό εσόδων προς το κράτος για το 10ετές διάστημα ισχύος της σύμβασης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων