Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Φεβ-2019 08:16

  Folli-Follie: Στο τραπέζι των συζητήσεων με Oasis, Mercier Vanderlinden, Kyma

  Folli-Follie: Στο τραπέζι των συζητήσεων με Oasis, Mercier Vanderlinden, Kyma
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για το εγχείρημα εξυγίανσης της Folli Follie Group καθώς οι αδιάκοπες διαπραγματεύσεις για την κρίσιμη συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής της εταιρείας και των πιστωτών της, απέδωσαν καρπούς.

  Την ερχόμενη Τετάρτη, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, το διοικητικό συμβούλιο και οι "δευτερογενείς" ομολογιούχοι πιστωτές της FFG θα καθίσουν, πλαισιωμένοι από τους συμβούλους τους, στο ίδιο τραπέζι προκειμένου να εξευρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση που, εφόσον βρεθεί, θα ανοίξει το δρόμο για την κατάθεση αίτησης υπαγωγής της FFG σε διαδικασία εξυγίανσης βάσει του άρθρου 106β-δ του Πτωχευτικού Κώδικα.

  Όπως έχει σημειώσει το Capital.gr προ ημερών, η δρομολογούμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε  "principal to principal” επίπεδο, ήτοι στην Αθήνα για τη συνάντηση με τη διοίκηση της FFG οι ομολογιούχοι πιστωτές θα εκπροσωπηθούν σε ανώτερο επίπεδο. Επικεφαλής της ομάδας των ομολογιούχων βρίσκεται το επενδυτικό κεφάλαιο Oasis Management Company, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, έχοντας συμπράξει με τα hedge funds Mercier Vanderlinden και Kyma Capital.

  Άφαντοι Fidelity – μεγάλοι οίκοι

  Η συγκεκριμένη ομάδα αποτελεί τους "δευτερογενείς" ομολογιούχους πιστωτές της εταιρείας, πρόκειται δηλαδή για κατόχους ομολογιών που αποκτήθηκαν σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, στα επίπεδα ορισμένων cents, αφότου είχε ξεσπάσει ο θόρυβος που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις του report της QCM , πλην είναι οι μόνοι που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε ένα σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας προσφέροντας – με συγκεκριμένους όρους - χρηματοδότηση.

  Συγκεκριμένα, οι ομολογιούχοι αυτοί, οι οποίοι σύμφωνα με εκτιμήσεις κατέχουν περί το 15%-20% των συνολικών ομολογιών της FFG (σ.σ. ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως οι υπόλοιποι, μεταξύ των οποίων μεγάλοι οίκοι αλλά και η Fidelity παραμένουν άφαντοι), έχουν ενημερώσει πως δύνανται να προσφέρουν χρηματοδότηση 41 εκατ. ευρώ. Ως εγγυήσεις έχουν τεθεί assets της εταιρείας και συγκεκριμένα έναντι των ακινήτων της εταιρείας (σε Άγιο Στέφανο Αττικής, Νέο Ψυχικό, Κορωπί, Σαντορίνη και Γλυφάδα), για τα οποία όμως υφίσταται απαγόρευση - με δικαστικές αποφάσεις - εκποίησης ή μεταβίβασης.

  Ερώτημα η ενδιάμεση χρηματοδότηση

  Ζητούμενο στις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι να συμφωνηθούν από κοινού οι όροι του νέου term sheet που θα περιληφθούν στο Σχέδιο Εξυγίανσης και στην Συμφωνία Αναδιάρθρωσης μεταξύ της εταιρείας και των ενδιαφερομένων μερών, περιλαμβανομένων των ομολογιούχων.

  Για να συμβεί αυτό πρέπει πρώτα να βρεθεί κοινός τόπος για μια συμφωνία, καθώς υπάρχει ακόμη απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών. Οι ομολογιούχοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι έχουν τη συναίνεση και άλλων πιστωτών, έχουν θέσει συγκεκριμένους όρους, όμως δεν απαντούν στο εξαιρετικά κρίσιμο ερώτημα που θέτει η διοίκηση αναφορικά με την απολύτως απαραίτητη ενδιάμεση χρηματοδότηση που θα απαιτηθεί για να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία της FFG. Μέχρι δηλαδή να απελευθερωθούν τα ακίνητα και να  εισρεύσουν στην εταιρεία τα κεφάλαια των 41 εκατ. ευρώ των εν λόγω ομολογιούχων.

  Ζητείται proof of funds

  Επιπλέον, οι ομολογιούχοι ζητούν από τη διοίκηση της Folli Follie να δεσμευτεί γραπτώς επί συγκεκριμένων ζητημάτων, πλην ανησυχητικό είναι το γεγονός πως στην Folli Follie δεν έχουν, σύμφωνα με γνώστες των διαπραγματεύσεων, ακόμη λάβει το απολύτως απαραίτητο proofs of funds που έχει ζητηθεί για την υπογραφή του term sheet.

  Και όλα αυτά όταν πληροφορίες αναφέρουν πως επί των 41 εκατ. ευρώ που τα Oasis, Mercier Vanderlinden, Kyma Capital έχουν δηλώσει ότι προτίθενται να τοποθετήσουν στην FFG αναλαμβάνοντας το μετοχικό έλεγχο, έχουν ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, να λάβουν 60% απόδοση σε διάστημα 12 μηνών!  

  Στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη και στις πιέσεις που ασκούνται να υπογραφεί το term sheet με τους ομολογιούχους, κρίσιμο ρόλο παίζει η ολοκλήρωση των ελέγχων που διενεργεί η PwC, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως το έργο της βαίνει προς ολοκλήρωση.

  Σορτάρισμα με το QCM

  Σημειώνεται ότι τα τρία funds είχαν Υποστηρίξει το πρώτο αίτημα προστασίας της FFG που είχε κατατεθεί τον περυσινό Νοέμβριο. Το Oasis Investment Company είχε τότε εμφανιστεί με απαίτηση για το 8,5% των συνολικών υποχρεώσεων, το Mercier Vanderlinden (ανήκει στις οικογένειες Mercier και Vanderlinden) για το 4,3% των απαιτήσεων και το Kyma Capital Limited, που ιδρύθηκε μόλις το 2018, με απαίτηση μόλις 0,1% των συνολικών υποχρεώσεων της εταιρείας.

  Ενδιαφέρον έχει, πάντως το στοιχείο ότι το Oasis Management Company, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, έχει έλθει τις τελευταίες ημέρες στην επικαιρότητα καθώς ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών, Γιάννης Κυριακόπουλος, κατά την προ ημερών εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που ζήτησε κατά της FFG ανέφερε πως το fund είχε σορτάρει τη μετοχή της Folli Follie και εν συνεχεία αγόρασε ομολογίες της εισηγμένης.

  Πράγματι, όπως έχει γράψει το Capital.gr., το Oasis έλαβε short position στη Folli στις 8 Μαΐου, πολύ πριν ανασταλεί η διαπραγμάτευση της μετοχής στο ελληνικό χρηματιστήριο, ακολουθώντας το QCM που ανοικτά δηλώσει ότι έλαβε ανάλογη θέση. To Oasis Management Company ιδρύθηκε το 2002 από τον Seth Fischer, νυν Portfolio manager και Chief Investment Officer.

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων