Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Φεβ-2019 13:13

  Δύο προσφορές στον διαγωνισμό της ΔΕΗ για τους λιγνίτες

  Δύο προσφορές στον διαγωνισμό της ΔΕΗ για τους λιγνίτες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:55

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Την κατάθεση δύο φακέλων στο διαγωνισμό για τους λιγνίτες της ΔΕΗ επιβεβαίωσε προ ολίγου μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης. Όπως είπε, η διαδικασία ανοίγματος των φακέλων βρίσκεται σε εξέλιξη. 

  Νωρίτερα, όπως είχε μεταδώσει το Capital.gr, o διαγωνισμός για την πώληση των δύο λιγνιτικών εταιρειών της ΔΕΗ της Μελίτης και της Μεγαλόπολης ολοκληρώθηκε στις 12 το μεσημέρι. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι έχουν κατατεθεί δύο προσφορές, οι οποίες και ελέγχονται ως προς τα τυπικά, εάν έχει υπογραφεί το Σύμφωνο Αγοραπωλησίας (SPA) εάν έχει κατατεθεί έγκυρη εγγυητική κλπ.

  Εφόσον κριθεί ότι πληρούνται όλοι οι όροι, τότε οι φάκελοι με τις προσφορές θα μεταφερθούν στα κεντρικά της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη, όπου και θα ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές που έχουν κατατεθεί έγκυρα αλλά και η αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή της ΔΕΗ.

  Οι προσφορές που έχουν κατατεθεί είναι σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη από την κοινοπραξία Seven Energy και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (με αιρέσεις που είχε θέσει η κοινοπραξία το προηγούμενο διάστημα) και αφορά στην απόκτηση τόσο της εταιρείας της Μελίτης όσο και της εταιρείας της Μεγαλόπολης. Η δεύτερη προσφορά προέρχεται από την Μυτιληναίος και αφορά μόνο στη μονάδα της Μελίτης. 

  SEV.EN ENERGY - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Υπό όρους η δεσμευτική προσφορά που υποβάλαμε
   

  Η κοινή προσφορά της κοινοπραξίας SEVEN ENERGY και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο διαγωνισμό για τους λιγνίτες της ΔΕΗ, έγινε στη βάση εναλλακτικής εκδοχής του συμφώνου αγοραπωλησίας μετόχων και όχι με βάση τις τελικές συμβάσεις που ανακοινώθηκαν από τη ΔΕΗ, αναφέρει ανακοίνωση της κοινοπραξίας. Όπως αναφέρει η κοινοπραξία, με την κίνηση αυτή υποβάλλεται πρόταση που διασφαλίζει την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας και τη βιωσιμότητα των μονάδων. 

  Αναλυτικά όπως αναφέρει η κοινή ανακοίνωση της κοινοπραξίας: 

  Ο Όμιλος SEV.EN ENERGY και ο στρατηγικός του εταίρος Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (από κοινού "η Κοινοπραξία") αποφάσισαν να μην υποβάλουν δεσμευτική προσφορά για τη διαδικασία αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού ("η ΔΕΗ") σε Μεγαλόπολη και Μελίτη με βάση τις τελικές Συμβάσεις Αγοραπωλησίας Μετοχών ("οι ΣΑΜ"), όπως αυτές ανακοινώθηκαν από τη ΔΕΗ.

  Δυστυχώς, οι τελικοί όροι και προϋποθέσεις της συναλλαγής, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στις εν λόγω ΣΑΜ και εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ στις 20 Δεκεμβρίου 2018, σε συνδυασμό με έναν αριθμό επιπρόσθετων αστάθμητων παραγόντων, εξακολουθούν να επιβαρύνουν με σημαντικούς κινδύνους τον Αγοραστή, γεγονός το οποίο δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από την Κοινοπραξία.

  Ωστόσο, η Κοινοπραξία αποφάσισε να υποβάλει Δεσμευτική Προσφορά στη βάση εναλλακτικής εκδοχής της ΣΑΜ, η οποία περιλαμβάνει μια πιο ισορροπημένη κατανομή κινδύνων μεταξύ του Πωλητή και του Αγοραστή, καθώς και γεφυρώνει το κενό μεταξύ των προσδοκιών του Πωλητή και του Αγοραστή σε σχέση με την εξέλιξη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Θεωρούμε ότι η εναλλακτική εκδοχή της ΣΑΜ είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αρχές ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, ως εκ τούτου, μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο της συναλλαγής.

  Η Κοινοπραξία μας ήταν και παραμένει προσηλωμένη στο εγχείρημα και υποβάλλει αυτή την πρόταση προκειμένου να διασφαλίσει την επιτυχή έκβαση της διαγωνιστικής διαδικασίας και τη βιωσιμότητα των μονάδων προς συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών.

   
   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ