Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 03-Φεβ-2019 13:11

  Ανατροπές φέρνει στην αγορά ο παράγων Media Markt

  Ανατροπές φέρνει στην αγορά ο παράγων Media Markt
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από τους Αλεξάνδρα Γκίτση, Νίκο Χρυσικόπουλο

  Κοντά 15 χρόνια μετά την είσοδό της στην Ελλάδα, η Media Saturn Ηλεκτρονικά Ελλάς, μέλος του γερμανικού ομίλου Ceconomy, αναζητά τρόπο απεμπλοκής της από την ελληνική αγορά. Το μοντέλο που θα επιλεγεί για την επόμενη ημέρα της αλυσίδας στην Ελλάδα θα διαμορφώσει και τις ισορροπίες που θα σχηματιστούν στην αγορά των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών.

  Από το περασμένο φθινόπωρο, με mandate από τα κεντρικά, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με την πλευρά του ομίλου Olympia, οι οποίες έχουν αποκλειστικό χαρακτήρα έπειτα από την υπογραφή σχετικού MoU, ενώ ενεργό ρόλο στην υλοποίηση του project έχει η PwC. Οι συζητήσεις αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη, χωρίς να μπορεί να προδικαστεί η κατάληξή τους πριν ολοκληρωθεί ο έλεγχος δέουσας επιμέλειας.

  Η Media Markt των 12 καταστημάτων και 700 εργαζομένων, αλλά και των συσσωρευμένων ζημιών ύψους 135 εκατ. ευρώ, με τζίρο 187 εκατ. ευρώ και κέρδη 2,8 εκατ. ευρώ (χρήση 1/10/2016-30/9/2017) αποτελεί σημαντικό μέγεθος για την αγορά. Το brand της αποδεικνύεται ότι διαθέτει σημαντικό βάρος, ιδιαίτερα σε νεανικά κοινά, ενώ ο διαμοιρασμός των καταστημάτων της είναι στρατηγικά τοποθετημένος.

  Η "καραμπόλα" με το Elliot Advisors

  Την ίδια ώρα, πάντως, εξελίξεις δείχνουν να προοιωνίζονται και στην Κωτσόβολος, θυγατρική της βρετανικής Dixons Carphone. Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, το ακτιβιστικού χαρακτήρα fund Elliot Advisors, που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 35 δισ. δολαρίων, εμφανίζεται να έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του να επενδύσει στρατηγικά στην Dixon’s Carphone.

  Το ενδιαφέρον στα σενάρια αυτά είναι πως το Elliot Advisors θα μπορούσε να πουλήσει τις δραστηριότητες της Dixons στις σκανδιναβικές χώρες και την Ελλάδα και να εξασφαλίσει άμεσα τα κεφάλαια που θα δαπανήσει, διατηρώντας τον έλεγχο της "μητρικής" στη Μ. Βρετανία. Σε αυτό το σενάριο, εφόσον συμβεί, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Κωτσόβολος που εμφάνισε το τελευταίο δίμηνο του 2018 αύξηση τζίρου κατά 19% αποτελεί μια από τις πιο επιτυχημένες θυγατρικές του ομίλου Dixons. Για τη φετινή χρονιά η Κωτσόβολος έχει προγραμματίσει επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ οι οποίες θα εστιάσουν σε ανακαινίσεις του δικτύου των καταστημάτων της το οποίο αριθμεί σήμερα 95 σημεία και θα ολοκληρωθεί σε μια διετία από σήμερα.

  Σημειώνεται πως η αλυσίδα πέτυχε στη χρήση που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο, αύξηση 12,2% στις πωλήσεις της οι οποίες άγγιξαν τα 457,1 εκατ. ευρώ, τα EBITDA ανήλθαν στα 20,1 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων στα 15,1 εκατ. ευρώ ενώ τα ταμειακά διαθέσιμά της υπερβαίνουν τα 50 εκατ. ευρώ.

  Οι νέοι παίκτες

  Βέβαια εκτός από τους ξένους παίκτες, υπάρχουν και Έλληνες όπως τα Lidl και το Πλαίσιο, που αν και δεν ανήκουν αμιγώς αυτήν τη στιγμή στην εν λόγω αγορά θα μπορούσαν λόγω μεγέθους και του brand που έχουν κτίσει να παίξουν ρόλο και σε αυτό το κομμάτι της αγοράς.

  Επισήμως η Lidl έχει διαψεύσει ότι ενδιαφέρεται να εισέλθει στο συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς και ιδιαίτερα στις αποκαλούμενες λευκές συσκευές. Ωστόσο, αρκετοί είναι οι ανταγωνιστές του κλάδου που αναμένουν πως θα υλοποιηθεί η συγκεκριμένη κίνηση, κάτι μένει να αποδειχθεί. Αντίστοιχα, η Πλαίσιο Computers βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης ενός στοχευμένου πλάνου νέων επενδύσεων και εισόδου σε νέες προϊοντικές κατηγορίες, όπως οι λευκές και άλλες συσκευές. Το α’ εξάμηνο του 2018 οι πωλήσεις της ήταν αυξημένες κατά 7,2% στα 137 εκατ. ευρώ από 128 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2017, ενώ κατά 37,3% ήταν αυξημένα τα κέρδη προ φόρων της που άγγιξαν τα 1,3 εκατ. ευρώ από τα 0,9 εκατ. ευρώ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων