Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Φεβ-2019 08:56

  Έντονες διεργασίες στο σχέδιο της Eurobank για τη μείωση των NPEs

  Έντονες διεργασίες στο σχέδιο της Eurobank για τη μείωση των NPEs
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Νένας Μαλλιάρα

  Έντονες διεργασίες και αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον που αφορά συνδυαστικά τις τιτλοποιήσεις NPLs της Eurobank και την προωθούμενη πώληση της θυγατρικής εταιρίας διαχείρισης "κόκκινων" δανείων, FPS, βρίσκονται σε εξέλιξη.

  Χθες, η Eurobank απέστειλε στον SSM την ένδειξη του χαρτοφυλακίου που θα μεταφερθεί προς τιτλοποίηση στο SPV, του οποίου τη δημιουργία προβλέπει η συμφωνία συγχώνευσης με την Grivalia, με τελικό στόχο δείκτη NPEs για την Τράπεζα κάτω του 15% το 2021. Η τελική περίμετρος του χαρτοφυλακίου θα οριστικοποιηθεί στις 15 Φεβρουαρίου.

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, η ένδειξη για το προς μεταβίβαση χαρτοφυλάκιο με την επωνυμία Cairo αναφέρει ότι θα κινείται στα 7 δις. ευρώ (με μικρή απόκλιση προς τα κάτω/άνω) και θα αποτελείται κατά 4,5 – 5 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια λιανικής και 2 – 2,5 δισ. μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μεγάλα επιχειρηματικά.

  Εν τω μεταξύ, οι μη δεσμευτικές  προσφορές που υποβλήθηκαν στις 28 Ιανουαρίου στην Τράπεζα για την άλλη τιτλοποίηση, των στεγαστικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ (χαρτοφυλάκιο Pillar), αναμένεται να ξεκαθαρίσουν μέχρι την Δευτέρα.

  Και αυτό διότι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, όλα τα γνωστά ονόματα που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά NPLs και έχουν υποβάλει μη δεσμευτική προσφορά, "διαπραγματεύονται" την προσφορά τους σε συνδυασμό με την προοπτική που ανοίγει η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo και η προωθούμενη πώληση της FPS.

  Το τέλος Μαρτίου, όταν κριθεί το αποτέλεσμα των δεσμευτικών, πλέον, προσφορών για το Pillar, θα σηματοδοτήσει και τις εξελίξεις με την FPS, η οποία αποτελεί κομβικό σημείο για τον μετασχηματισμό της Eurobank.

  Με στρατηγικό μέτοχο, αλλά και τη Eurobank με ποσοστό μειοψηφίας, η νέα FPS θα αναλάβει όλο το σημερινό κομμάτι Trouble Asset Group της Eurobank, παίρνοντας υπό τη διαχείρισή της τα δάνεια που θα μεταφερθούν στο SPV (corporate, SME, retail), αλλά και όλα τα μη εξυπηρετούμενα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια της Τράπεζας.

  Μετά την πώλησή της, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το νωρίτερο εντός του γ΄ τριμήνου 2019, η FPS θα διατηρήσει πολύ στενούς δεσμούς με τη Eurobank, κατά τα πρότυπα της σχέσης που υφίσταται μεταξύ Eurobank και Eurolife.

  Επί του παρόντος, η FPS έχει υπό τη διαχείρισή της μη εξυπηρετούμενα δάνεια 23 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6 δισ. από τέσσερα χαρτοφυλάκια NPLs που αγοράστηκαν από funds.

  Τα υπόλοιπα 17 δισ. ευρώ είναι μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Eurobank και μάλιστα όχι μόνο NPEs, αλλά και δάνεια που έχουν ρυθμιστεί, έχουν ταξινομηθεί ως Performing Forborne και παρακολουθούνται έτσι ώστε να μην χάσουν δόσεις και ξανακατηγοριοποιηθούν ως μη εξυπηρετούμενα.

  Μέχρι τα τέλη του 2019, η FPS θα έχει υπό διαχείριση δάνεια 30 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα αναλάβει από τρίτους προς διαχείριση.  

  Σημειώνεται ότι το deal για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην FPS θα αποτελέσει μία σημαντική άμεση ξένη επένδυση και για την ελληνική Οικονομία, αφού θα πρόκειται για ένα deal της τάξεως τουλάχιστον των 300 εκατ. ευρώ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων